Οι Άγιοι Πάντες Καλλιθέας θα υποδεχθεί αυτή την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου τμήμα της τιμίας χείρας της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη θεμελίωση του ναού.
Το ιερό λείψανο θα μεταφέρει ο μητροπολίτης Καστοριάς Καλλίνικος, ο οποίος θα συμμετάσχει και στη Θεία Λειτουργία.
Μετά το τέλος της Λειτουργίας, θα πραγματοποιήσει ομιλία για το βίο της Οσίας Σοφίας, γνωστής και ως «ασκήτισσας της Παναγιάς». Το λείψανο θα τεθεί σε προσκύνηση από το πρωί της Κυριακής έως τις 23:00, ενώ θα παραμείνει στο ναό και τη Δευτέρα, έως το απόγευμα.

Η Οσία Σοφία, γνωστή και ως «Χελιδόνα του Πόντου», γεννήθηκε στο χωριό Σαρή ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, στον νομό Τραπεζούντας. Η ζωή της υπήρξε ιδιαιτέρως δύσκολη: ο χαμός του μοναδικού παιδιού της και στη συνέχεια του συζύγου της, η πείνα, οι στερήσεις και η προσφυγιά την σημάδεψαν βαθιά και την οδήγησαν σε μια πορεία έντονης πνευματικότητας.
Η προσωπική της διαδρομή, συνδεδεμένη με τον πόνο αλλά και με την αντοχή των προσφυγικών κοινοτήτων, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης εκκλησιαστικής και κοινωνικής ιστορίας.
















