pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

Έρευνα, φωτογραφία και γραφιστική ενώνονται για να αναδείξουν τη μνήμη και τη συνέχεια των προσφυγικών κοινοτήτων

5/12/2025 - 2:47μμ
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)

Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» που εδρεύει στη Μυτιλήνη παρουσιάζει για το 2026 τρία νέα ημερολόγια με κεντρικό θέμα τη μικρασιατική φορεσιά και το κόσμημα. Στην εκπομπή του «Ν» 99 fm μίλησαν για το έργο αυτό ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Κατσούπης, ο φωτογράφος και μέλος του συλλόγου Μιχάλης Αικατερίνης και η γραφίστρια Αντωνία Σάββα, εξηγώντας πώς δημιουργήθηκε η τριλογία και τι περιλαμβάνει.

Το επιτραπέζιο ημερολόγιο, το επιτοίχιο και η ατζέντα αποτελούν ενιαία σειρά με τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα.

Ο Γιώργος Κατσούπης ανέφερε ότι η ιδέα βασίστηκε στη μελέτη παλιών φωτογραφιών, στην έρευνα για τις αστικές και παραδοσιακές ενδυμασίες και στην επιθυμία να αποδοθούν με ακρίβεια τα στοιχεία της εποχής. Η έρευνα στηρίχθηκε στο βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη, σε μελέτες του φιλολόγου Θοδωρή Κοντάρα και σε αντικείμενα που συλλέχθηκαν από μέλη του συλλόγου, καθώς και από το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών.

Ο Μιχάλης Αικατερίνης πραγματοποίησε τέσσερις φωτογραφίσεις σε Αγία Μαρίνα και Σκάλα Λουτρών, χρησιμοποιώντας πιστά αντίγραφα φορεσιών κατασκευασμένων από τον σύλλογο και αντικείμενα που παραχωρήθηκαν ειδικά για το project.

(Φωτ.: Facebook / Το Κιόστε – Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)

Στο επιτραπέζιο ημερολόγιο κάθε παλιά φωτογραφία συνοδεύεται από μια σύγχρονη αναπαράσταση, με μέλη της κοινότητας να ποζάρουν σε αντίστοιχες στάσεις. Σε μία από τις εικόνες, μάλιστα, παρουσιάζονται οι προπαππούδες του φωτογράφου δίπλα στα δισέγγονά τους, αναδεικνύοντας τη συνέχεια των γενεών.

Η ατζέντα του 2026 είναι αφιερωμένη στα κοσμήματα – οικογενειακά κειμήλια που έφτασαν στη Λέσβο με τους πρόσφυγες και ανήκουν σε μέλη του συλλόγου. Κάθε σελίδα εστιάζει στη λεπτομέρεια και στη θέση που κατείχαν τα κοσμήματα στην καθημερινή εμφάνιση.

Η γραφίστρια Αντωνία Σάββα ανέλαβε την επιμέλεια και το σχεδιασμό της σειράς. Με υλικό που ξεπέρασε τις 600 φωτογραφίες, εργάστηκε με στόχο την ακριβή απόδοση των χρωμάτων και των υφών στο χαρτί. Μίλησε για το σεβασμό που απαιτείται στη διαχείριση τέτοιου υλικού και για το χρόνο που χρειάζεται ώστε η ψηφιακή εικόνα να αποδοθεί σωστά στην εκτύπωση.

Η συνεργασία της με το «Κιόστε» ξεκινά από την ίδρυση του συλλόγου και περιλαμβάνει πολλές εκδόσεις και έντυπα.

Σημαντική ήταν και η συμβολή της Αφροδίτης Λίτρα, η οποία μελέτησε και απέδωσε με ακρίβεια τα χτενίσματα της εποχής, ιδιαίτερα στις αστικές ενδυμασίες που εμφανίζονται στο εξώφυλλο και στο εσωτερικό.

Τα ημερολόγια διατίθενται από τα μέλη του συλλόγου σε διάφορα σημεία της πόλης. Όπως τονίζει ο Γιώργος Κατσούπης, η πραγματική αξία της δουλειάς βρίσκεται στην καταγραφή και ανάδειξη της μικρασιατικής μνήμης μέσα από μια συλλογική προσπάθεια που βασίστηκε στη μελέτη και στο σεβασμό προς το παρελθόν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι: Ο Αγιασμός και δύο θεατρικές βραδιές άνοιξαν τη νέα χρονιά για τον Σύλλογο Ποντίων

17/09/2026 - 2:21μμ
(Φωτ.: facebook.com/105.8alexpolis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη νέας πολιτιστικής χρονιάς για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»

16/09/2026 - 3:34μμ
(Εικ.: facebook.com/spfsth?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης αποκτά φωνή στα ερτζιανά

16/09/2026 - 1:30μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Δυναμική η πρώτη παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

16/09/2026 - 12:16μμ
(Φωτ.: facebook.com/syllogospontionedessas.gavras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»: Αρχίζουν οι εγγραφές – Ποια τμήματα θα λειτουργήσουν

15/09/2026 - 9:22μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Η παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο «Το νόημαν τη ζωής…» έκανε πρεμιέρα και κέρδισε το κοινό

15/09/2026 - 11:42πμ
Οι «Ακρίτες» από το Πολύκαστρο στη Θεσσαλονίκη, στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: Facebook / Δημοσίευση του χρήστη Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

90ή ΔΕΘ: Οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου χόρεψαν στο πρώτο περίπτερο της ΠΟΕ

13/09/2026 - 4:49μμ
Οι άνθρωποι πίσω από την εκδήλωση στο πρώην Στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σταυρίτικα 2026: Οι άνθρωποι πίσω από το τετραήμερο ποντιακό γλέντι στη Θεσσαλονίκη

11/09/2026 - 1:59μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Φάρος» Αγίας Βαρβάρας: Ποντιακοί ήχοι και χοροί με φόντο το λιμάνι της Νέας Περάμου

10/09/2026 - 5:19μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα»: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης λόγω πένθους

10/09/2026 - 12:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νέα Ορλεάνη: Επαναλειτουργεί το επίτιμο προξενείο της Ελλάδας – Ιστορική η διαδρομή της Ορθοδοξίας στην περιοχή

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Επίθεση σκύλων με τρεις τραυματίες στη Βούλα

6 ώρες πριν
Συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση για την άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλουκαι των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Μακάριου Λαζαρίδη (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής: «Ναι» στην άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου, «όχι» για Αυγενάκη και Λαζαρίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

7 ώρες πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Κουζούλανε την… Ευρώπη ο ΟΦΗ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV