pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο «ιππότης με το μακρύ κεφάλι»: Το παράξενο εύρημα που άφησε άφωνους τους ανθρωπολόγους στην Ισπανία

Ένας πολεμιστής με γενετική πάθηση έζησε –και τελικά σκοτώθηκε σε μάχη–, κόντρα σε κάθε πιθανότητα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα

27/11/2025 - 2:47μμ
Το... παράξενο κρανίο του μεσήλικα ιππότη, το οποίο βρέθηκε σε μεσαιωνικό νεκροταφείο στην Ισπανία (φωτ.: Rissech et al. / Heritage)

Το... παράξενο κρανίο του μεσήλικα ιππότη, το οποίο βρέθηκε σε μεσαιωνικό νεκροταφείο στην Ισπανία (φωτ.: Rissech et al. / Heritage)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μεσαιωνικό νεκροταφείο ιπποτών στην Ισπανία, αρχαιολόγοι εντόπισαν τα λείψανα ενός άνδρα ηλικίας 45-50 ετών. Οι δύο μαχαιριές στο κεφάλι και το θρυμματισμένο γόνατο υποδηλώνουν ότι πιθανότατα σκοτώθηκε σε μάχη.

Μέχρι εδώ, τίποτα το συγκλονιστικό. Ώσπου ο σκελετός εξετάστηκε πιο προσεκτικά.

Εκεί οι ειδικοί σάστισαν: το κεφάλι είναι ασυνήθιστα μακρύ και στενό – με την επικρατέστερη εκτίμηση να δείχνει προς μια γενετική πάθηση. Μόνο που κατά τον Μεσαίωνα τα παιδιά με τέτοιες παθήσεις συνήθως δεν ζούσαν αρκετά ώστε να… πολεμήσουν.

«Η έκπληξη ήταν τεράστια. Δεν είχα ξαναδεί ένα κρανίο σαν αυτό – και σίγουρα όχι σε ιππότη», δήλωσε στο Live Science η ανθρωπολόγος Carme Rissech από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili.

Σε μελέτη που δημοσίευσε στις 3 Οκτωβρίου στο περιοδικό Heritage, αναλύει όλα τα ευρήματά της. Ο σκελετός εντοπίστηκε στο κάστρο της πόλης Καλατράβα της Καστίλης, στην κεντρική Ισπανία. Από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα εκεί βρισκόταν η «έδρα» του Τάγματος της Καλατράβα, που αποτελούνταν από μοναχούς και ιππότες επιφορτισμένους να αποκρούουν τις επιθέσεις των Μαυριτανών.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι οποίες διήρκησαν από το 2014 έως το 2019, εντοπίστηκαν δεκάδες σκελετοί – ανάμεσά τους και ένας γυναικείος, με τραύματα που υποδηλώνουν άγριες επιθέσεις και συμμετοχή σε μάχη. Ωστόσο, ο σκελετός του ιππότη με το μακρύ κεφάλι είναι ο πιο εντυπωσιακός.

Ό,τι απέμεινε από το σκελετό (φωτ.: Rissech et al. / Heritage)

Βρέθηκε μέσα σε ξύλινο φέρετρο, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό παραδοθεί στη φθορά του χρόνου – τα περισσότερα από τα οστά έχουν επίσης αποσυντεθεί. Παρ’ όλα αυτά, τα υπόλοιπα «μίλησαν», αποκαλύπτοντας ότι ο άνδρας ήταν ρωμαλέος αλλά και… άρρωστος. Η γενετική ανωμαλία διαπιστώθηκε από τις κρανιακές ραφές, οι οποίες είχαν κλείσει νωρίτερα από το κανονικό, προκαλώντας την παραμόρφωση.

Οι «ραφές» είναι τα σημεία όπου τα οστά του κρανίου συναντιούνται. Στα νεογνά είναι εύκαμπτες, ώστε να επιτρέπουν τη γέννα, αλλά και αργότερα για να μεγαλώσει ο εγκέφαλος. Κλείνουν σταδιακά μέχρι περίπου την ηλικία των 20-25 ετών· αν όμως μία ή περισσότερες κλείσουν πιο νωρίς, προκαλούνται προβλήματα στην ανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου.

Σήμερα, για να αποφευχθούν εγκεφαλικές βλάβες ή θάνατος, η πίεση απελευθερώνεται χειρουργικά – κάτι αδιανόητο για τον Μεσαίωνα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιππότης –καθώς μόνο το κρανίο του είναι μη φυσιολογικό και όχι ο υπόλοιπος σκελετός– πιθανώς έπασχε από το Σύνδρομο Κρουζόν, μια γενετική πάθηση. Αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλα, «προβεβλημένα» μάτια, μικρή γνάθο και απώλεια ακοής, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς διατηρούν φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες.

Η περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά σπάνια ανάμεσα στα μεσαιωνικά ανθρωπολογικά ευρήματα – και επιπλέον, παρά την έλλειψη ιατρικής φροντίδας, τη σκληρή ζωή και τις μάχες, αυτός ο ιππότης όχι μόνο κατάφερε να μεγαλώσει, αλλά και να επιβιώσει σχεδόν 50 χρόνια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας στην καθιερωμένη τελετή της Πρωτοχρονιάς (φωτ.: EPA / Kiyoshi Ota)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιαπωνία: Νεαρός γδύθηκε μπροστά στον αυτοκράτορα την ώρα που χαιρετούσε το πλήθος

2/01/2026 - 10:42μμ
Ομάδα σαμάνων και θεραπευτών κρατούν εικόνες ηγετών κρατών κατά τη διάρκεια τελετουργικού, σε παραλία στη λίστα του Περού (φωτ.: EPA/Paolo Aguilar)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

2026: Σαμάνοι προβλέπουν ασθένεια του Τραμπ, ήττα του Μαδούρο και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

30/12/2025 - 11:29μμ
Εικόνα από την περσινή προσπάθεια για την παρασκευή της μεγαλύτερης βασιλόπιτας της Ελλάδας, στον δήμο Περιστερίου (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Βασιλόπιτα 100 μέτρων και 10 τόνων φτιάχνουν σήμερα στο Περιστέρι

30/12/2025 - 2:36μμ
Η στιγμή που ο νεαρός Κίριλ κάνει την πρόταση γάμου (στιγμιότυπο από το βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: «Ολέτσκα, παντρέψου με!» – Δημοσιογράφος έκανε πρόταση γάμου σε απευθείας μετάδοση, κατά την ετήσια συνέντευξη του Πούτιν

19/12/2025 - 7:36μμ
Ο αρσενικός κύκνος όσο βρισκόταν ακόμη στην Καστοριά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Παναγιωτόπουλος)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Καστοριά: Μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης, αφοσίωσης και νέου ξεκινήματος με πρωταγωνιστή έναν κύκνο

7/12/2025 - 2:10μμ
Τα 225 αγαλματίδια όπως βρέθηκαν μέσα στον βασιλικό τάφο (φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου )
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αίγυπτος: 225 ταφικά αγαλματίδια «πρόδωσαν» την ταυτότητα ενός μυστηριώδους φαραώ

6/12/2025 - 8:35πμ
Καρέ από το βίντεο (πηγή: gundemartvin.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η πιο συνεπής «διαρρήκτρια» της Τραπεζούντας

4/12/2025 - 12:23μμ
(Φωτ.: STR/ Αστέριος Ίκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρομπότ λένε τα κάλαντα στη Θεσσαλονίκη – Ο Pepper βοηθός του Αϊ-Βασίλη

30/11/2025 - 10:02πμ
(Φωτ.: glomex)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: Μετεωρίτης καρφώθηκε σε στέγη σπιτιού

19/11/2025 - 9:21μμ
(Πηγή: cbsnews.com / Curtin University School of Molecular and Life Sciences)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αυστραλία: Εντοπίστηκε νέο είδος μέλισσας – Και το όνομα αυτής, «Εωσφόρος»

11/11/2025 - 3:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ακυρώνει 50 δρομολόγια λόγω μπλόκων

59 λεπτά πριν
Θέα από τη γέφυρα του δανικού ναυτικού πλοίου επιθεώρησης «Vaedderen» (φωτ.:  EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)

Γιατί η Ρωσία «σιωπά» για τη Γροιλανδία – ενώ είναι ο ισχυρότερος παίκτης της Αρκτικής

1 ώρα πριν
Απόσπασμα από την αφίσα την εκδήλωσης

Γεώργιος Σωτηριάδης, ο πρώτος πρύτανης του ΑΠΘ, ένας από τους πρωτοπόρους της Αρχαιολογίας

2 ώρες πριν
Εργασίες αποκατάστασης στον «Κόμβο του Σολομώντα» (φωτ.: Anadolu)

Προστασία από το κακό μάτι στη Σμύρνη, πριν από 1.500 χρόνια – Νέο μωσαϊκό στο φως

2 ώρες πριν
Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη από αγρότες και κτηνοτρόφους του μπλόκου της Νίκαιας, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Οι αγρότες απέκλεισαν Μπράλο και Τέμπη, η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign