pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Ο Αφγανός που πυροβόλησε τους εθνοφρουρούς είχε εργαστεί στον αμερικανικό στρατό και τη CIA στο Αφγανιστάν

Ο 29χρονος, που πλέον εργαζόταν για τη Amazon, φαίνεται ότι έδρασε μόνος

27/11/2025 - 11:58πμ
Εθνοφρουροί και αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί (φωτ.: EPA/Will Oliver)

Εθνοφρουροί και αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί (φωτ.: EPA/Will Oliver)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο αφγανός υπήκοος, που πυροβόλησε εναντίον δύο στρατιωτών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, είχε εργασθεί με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, πριν η αμερικανική κυβέρνηση τον μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν σήμερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, φαίνεται ότι έδρασε μόνος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο ύποπτος, ηλικίας 29 ετών, είχε εργασθεί με τον αμερικανικό στρατό και τη CIA στο Αφγανιστάν και έφθασε στις ΗΠΑ ένα μήνα μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα αυτή στη διάρκεια της προεδρίας του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, τον Αύγουστο 2021.

Το Fox News επικαλείται τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, σύμφωνα με τον οποίο ο ύποπτος είχε εργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, όπου βρισκόταν μία από τις πιο σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

«Μετά την καταστροφική αποχώρηση που έκανε ο Τζο Μπάιντεν από το Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Μπάιντεν δικαιολόγησε τη μεταφορά του ύποπτου για τα πυρά στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο 2021 εξαιτίας της προηγούμενης συνεργασίας του με την αμερικανική κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της CIA, ως μέλους μιας δύναμης με την οποία συμπράτταμε στην Κανταχάρ», δήλωσε ο Ράτκλιφ στο Fox News.

Τα πυρά σημειώθηκαν χθες, Τετάρτη, το απόγευμα στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, στην οποία περιπολούν πεζή από τον Αύγουστο εκατοντάδες απ’ αυτούς τους έφεδρους στρατιωτικούς έπειτα από αίτημα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και κόντρα στην άποψη των δημοκρατικών τοπικών αρχών.

Οι δύο στρατιωτικοί που επλήγησαν είναι «σοβαρά τραυματισμένοι» και ο ύποπτος ως δράστης είναι κι αυτός «σοβαρά τραυματισμένος», έγραψε ο Τραμπ στο δίκτυό του, το Truth Social, χαρακτηρίζοντας τον δράστη «ζώο» που «θα πληρώσει πολύ ακριβά» για την πράξη του.

Ο ύποπτος, ο οποίος τραυματίσθηκε σε ανταλλαγή πυρών πριν συλληφθεί, ταυτοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ως ο Ραχμανουλάχ Λακανουάλ, αφγανός υπήκοος.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ιθαγένειας και μετανάστευσης ανακοίνωσαν αργότερα ότι σταμάτησαν επ’ αόριστον την επεξεργασία όλων των αιτήσεων αφγανών υπηκόων να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ «ώστε να επανεξετασθούν περαιτέρω πρωτόκολλα ασφαλείας και απόρριψης των αιτήσεων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, ο Λακανουάλ εισήλθε στις ΗΠΑ το 2021 στο πλαίσιο της Επιχείρησης Υποδοχής Συμμάχων (Operation Allies Wellcome), ένα πρόγραμμα της προεδρίας Μπάιντεν για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων Αφγανών που βοήθησαν τις ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και φοβούνταν αντίποινα από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν που πήραν τον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Το NBC News, επικαλούμενο συνέντευξη συγγενή του υπόπτου που δεν κατονομάζεται, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Λακανουάλ υπηρέτησε για 10 χρόνια στον αφγανικό στρατό στο πλευρό των στρατευμάτων των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και για ένα μέρος της περιόδου αυτής στάθμευε στην Κανταχάρ.

Ο συγγενής είπε επίσης ότι, την τελευταία φορά που είχαν μιλήσει, πριν από αρκετούς μήνες, ο Λακανουάλ εργαζόταν για τη γιγάντια εταιρεία λιανικών πωλήσεων στο Ίντερνετ Amazon.com, σύμφωνα με το NBC News.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας δεν περιέλαβε άλλες λεπτομέρειες από το μεταναστευτικό μητρώο του Λακανουάλ, όμως αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως ο Λακανουάλ υπέβαλε αίτημα για άσυλο το Δεκέμβριο 2024, το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου του έτους αυτού, τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ. Ο 29χρονος Λακανουάλ, ο οποίος κατοικούσε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, δεν είχε ποινικό μητρώο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Τραμπ ζήτησε περισσότερους εθνοφρουρούς στην Ουάσινγκτον

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από σταθμό του μετρό σε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή λίγα τετράγωνα από το Λευκό Οίκο. Πράκτορες της Secret Service απέκλεισαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας το προεδρικό μέγαρο αμέσως μετά τους πυροβολισμούς.

Ως απάντηση στο επεισόδιο, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πως ο πρόεδρος ζήτησε να σταλούν άλλοι 500 Εθνοφρουροί για να ενισχύσουν τους περισσότερους από 2.000 που βρίσκονται ήδη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος βρισκόταν χθες στο Κεντάκι, υποστήριξε μέσω του X ότι οι πυροβολισμοί αποδεικνύουν ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ είναι δικαιολογημένη.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να απελάσουμε ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη χώρα μας», δήλωσε.

Επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ υποστηρίζουν πως χρησιμοποιεί παράνομα σκληρές τακτικές και σαρώνει αδιακρίτως μετανάστες, μεταξύ των οποίων μερικούς χωρίς ποινικό μητρώο και άλλους που βρίσκονται νομίμως στη χώρα.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, η οποία έχει συγκρουσθεί ανοιχτά με τον Τραμπ σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων της Εθνοφρουράς στην πόλη της, είπε στους δημοσιογράφους μετά το επεισόδιο πως «επρόκειτο για στοχευμένους πυροβολισμούς».

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Τζεφ Κάρολ, υπαρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς έπεσαν σε «ενέδρα» και ότι ο δράστης φαίνεται πως ενήργησε μόνος.

Οι δύο στρατιώτες, μέλη της Εθνοφρουράς της Δυτικής Βιρτζίνια, περιπολούσαν έξω από την είσοδο σταθμού του μετρό όταν ο ύποπτος «βγήκε από τη γωνία», έβγαλε ένα όπλο και αμέσως πυροβόλησε τους δύο, δήλωσε ο Κάρολ.

Έπειτα από ανταλλαγή πυρών, άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατέστειλαν τον ύποπτο, πρόσθεσε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί (φωτ. αρχείου: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Αλαλούμ με τα εκατέρωθεν μηνύματα – Δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ Αραγτσί

3/06/2026 - 11:30μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/rswebsols-2689935/)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Φινλανδία: Δίωξη εναντίον 27χρονου για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών μέσω Snapchat

3/06/2026 - 7:46μμ
Ο Μουσλίμ Σαρί, εκπρόσωπος του Κεμάλ Κιλτσντάρογλου (πηγή: youtube.com/@chpgenelmerkezi)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε δίνη εσωκομματικού πολέμου το CHP μετά τη δικαστική καθαίρεση του Οζγκιούρ Οζέλ

3/06/2026 - 6:02μμ
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν (αριστερά) μιλά κατά τη διάρκεια της συνάντησης των νέων υπουργών της κυβέρνησης στο γραφείο της, πριν κατευθυνθούν στο Κάστρο Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη (φωτ.:  EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN)
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Νέα κυβέρνηση με περισσότερες γυναίκες από άνδρες – Δεν έχει ξανασυμβεί!

3/06/2026 - 3:25μμ
Αντι-αμερικανική τοιχογραφία κοντά στο πρώην κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Εύθραυστη ισορροπία μεταξύ διπλωματίας και πολέμου – Πυραυλικά πλήγματα στο Κουβέιτ, νέες μάχες στον Λίβανο

3/06/2026 - 10:34πμ
Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Χεζμπολάχ δοκιμάζουν τα όρια της αμερικανικής διαμεσολάβησης

3/06/2026 - 8:33πμ
Όχημα των Ρουμάνων πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντικός)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη θωρακίζεται απέναντι στις πυρκαγιές: Ρεκόρ δυνάμεων με 777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα

2/06/2026 - 11:59μμ
Το κτήριο του Περιφερειακού Δικαστηρίου Άνγκερμανλαντ στο Χέρνεσαντ της Σουηδίας (φωτ.: EPA / Fredrik Sandberg)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία θέλει να στέλνει στη φυλακή παιδιά από 13 ετών – Η απάντηση στο κύμα βίας των συμμοριών

2/06/2026 - 11:17μμ
(Πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοικτά της Καλαβρίας

2/06/2026 - 9:03πμ
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

«Διπλωματικό θρίλερ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ – Το Ιράν απειλεί με γενικό πόλεμο

1/06/2026 - 11:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/deeznutz1-3086161/)

Παγκόσμιο ρεκόρ: Στα 98,3 τρισεκατομμύρια δολάρια η περιουσία των εκατομμυριούχων – «Κινητήρας» η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα χρηματιστήρια

14 λεπτά πριν
Από συγκέντρωση συγγενών των θυμάτων των νεοναζί, το 2012 (φωτ.: EPA / Bernd Settnik)

Θεόδωρος Βουλγαρίδης: 21 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Έλληνα μετανάστη από ακροδεξιoύς τρομοκράτες στο Μόναχο

40 λεπτά πριν

Ωραιόκαστρο: Με αφιέρωμα στον Πόντιο ποιητή Νεόφυτο Ιορδανίδη συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Φανή Τρυψάνη)

Καιρός: Με μικρή πτώση της θερμοκρασίας και καλοκαιρινές βροχές κατά τόπους θα κυλήσει η μέρα

2 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

10 ώρες πριν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί (φωτ. αρχείου: EPA / Rajat Gupta)

ΗΠΑ-Ιράν: Αλαλούμ με τα εκατέρωθεν μηνύματα – Δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ Αραγτσί

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign