pontosnews.gr
Τετάρτη, 9/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το σχέδιο Τραμπ φέρνει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο – Αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη

Η μυστική συνάντηση στο Μαϊάμι που φέρνει το ειρηνευτικό σχέδιο στη Γενεύη, συνθέτει μια κρίσιμη διπλωματική εξίσωση

23/11/2025 - 8:57πμ
Διασώστης στο πολυώροφο κτήριο κατοικιών στο Τερνόπιλ στη δυτική Ουκρανία που χτυπήθηκε από τους Ρώσους στις 19 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)

Διασώστης στο πολυώροφο κτήριο κατοικιών στο Τερνόπιλ στη δυτική Ουκρανία που χτυπήθηκε από τους Ρώσους στις 19 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου στο Μαϊάμι, στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ (Ρώσος αξιωματούχος υπό αμερικανικές κυρώσεις και συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν) οδήγησε, σύμφωνα με πηγές του Reuters, στη σύνταξη σχεδίου «28 σημείων» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό σχέδιο –ο Μάρκο Ρούμπιο επέμεινε χθες ότι έχει συνταχθεί όντως από τις ΗΠΑ και δεν αντανακλά απλά και μόνο αξιώσεις της Ρωσίας, όπως κατήγγειλαν Αμερικανοί γερουσιαστές–, κοινοποιήθηκε αιφνιδιαστικά σε Αμερικανούς αξιωματούχους και μεταφέρθηκε στην Ουκρανία μέσω Τουρκίας.

Στη συνάντηση φέρονται να παρευρέθηκαν ο Στιβ Γουίτκοφ, ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος –παρότι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ από το 2022– έλαβε ειδική άδεια εισόδου στη χώρα. Το σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε το Axios, θεωρείται από Ουκρανούς και Δυτικούς αξιωματούχους ιδιαιτέρως ευνοϊκό για τη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ αναμένονται σήμερα στη Γενεύη για συνομιλίες με τους… ανήσυχους Ευρωπαίους και με Ουκρανούς αξιωματούχους, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς τριών γερουσιαστών ότι το κείμενο «υιοθετεί πλήρως ρωσικές αξιώσεις».

«Η ειρηνευτική πρόταση συντάχθηκε από τις ΗΠΑ», τόνισε μέσω X ο Μάρκο Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι «προσφέρεται ως ισχυρό πλαίσιο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», και βασίζεται τόσο σε στοιχεία που έδωσε η ρωσική πλευρά όσο και σε προηγούμενες και συνεχιζόμενες συνεισφορές της Ουκρανίας.

The peace proposal was authored by the U.S.

It is offered as a strong framework for ongoing negotiations

It is based on input from the Russian side. But it is also based on previous and ongoing input from Ukraine. https://t.co/JWbAQ04kcw

— Marco Rubio (@marcorubio) November 23, 2025

Το έγγραφο, που δημοσιοποιήθηκε από διεθνή ΜΜΕ –μεταξύ των οποίων και το Γαλλικό Πρακτορείο–, επαναλαμβάνει βασικές αξιώσεις της Μόσχας:

• μεταβίβαση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία (αναγνώριση κυριαρχίας στην Κριμαία),
• μείωση του ουκρανικού στρατού και
• οριστική εγκατάλειψη των προσδοκιών ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Προβλέπει επίσης δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο, ώστε να αποτραπεί πιθανή νέα ρωσική επίθεση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει τέτοιου είδους παραχωρήσεις, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν θα προδώσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Αιφνιδιασμός και στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις παρασκηνιακές επαφές. Ο ειδικός απεσταλμένος Κιθ Κέλογκ φέρεται επίσης να παρακάμφθηκε.

Παρόλο που εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Μάρκο Ρούμπιο είχε γνώση του σχεδίου, άλλες πηγές σημειώνουν ότι περιέχει σημεία που είχε στο παρελθόν απορρίψει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει προθεσμία έως τις 27 Νοεμβρίου (ημέρα των Ευχαριστιών) στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να απαντήσει στην πρόταση. Ωστόσο, χθες είπε μονολεκτικά «όχι» όταν ρωτήθηκε αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί την «τελική προσφορά» της Ουάσινγκτον.

«Προσπαθούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να τελειώσει», επανέλαβε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ευρωπαϊκή πλευρά χαρακτηρίζει το κείμενο «βάση που απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία», εκφράζοντας ανησυχία για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, οι διπλωματικές κινήσεις συνεχίζονται στη Γενεύη, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ανώτατοι σύμβουλοι από Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, την ΕΕ και την Ουκρανία θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Η Ρωσία δεν αναμένεται να συμμετάσχει, όμως οι ΗΠΑ προγραμματίζουν άμεσες συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους το προσεχές διάστημα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ετοιμάζεται να ψηφίσει στις τοπικές και δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι, στις 2 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Βούτσιτς παίζει την εξουσία του στις πρόωρες κάλπες – Το στοίχημα για τα Βαλκάνια

9/09/2026 - 2:55μμ
Το δεξαμενόπλοιο New Andros, υπό σημαία Παναμά (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Drone χτύπησε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στο Ιράκ – Μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ

9/09/2026 - 2:31μμ
Το γενικό προξενείο της Βρετανίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία-Ισραήλ στα άκρα: Το προξενείο του 1839 και η ρήξη για τους εποικισμούς

9/09/2026 - 1:39μμ
Λούλουδια σε ειδικές υποδοχές, δίπλα στα ονόματα των θυμάτων των τρομοκρατικών χτυπημάτων της Αλ Κάιντα (φωτ.: EPA / Bonnie Cash / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στις ΗΠΑ

9/09/2026 - 12:27μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτυπά Ιορδανία και πλοία στον Κόλπο – Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο

9/09/2026 - 11:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Καναδάς: Νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο με απαγορεύσεις και δασμούς

9/09/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Στο στόχαστρο ιρανικά δεξαμενόπλοια – Απειλές των Φρουρών της Επανάστασης για αντίποινα

9/09/2026 - 12:16πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Πούτιν: Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει άμεσο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία

8/09/2026 - 9:40μμ
Βουδιστής μοναχός τελεί το τελετουργικό της 13ης ημέρας μπροστά σε σπίτι που καταστράφηκε από τις ξαφνικές πλημμύρες, στην περιοχή Νουακότ του Νεπάλ (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Οι 1.357 νεκροί γίνονται λογαριασμός για τους μεγάλους ρυπαντές – Αίτημα για κλιματικές αποζημιώσεις

8/09/2026 - 4:21μμ
Γραμμές υψηλής τάσης μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Γιένσβαλντε, στο Τούρνοβ-Πράιλακ της Γερμανίας. 1η Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συνελήφθη ο «τρομοκράτης του ρεύματος» – Νέοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Βαϊσβάιλερ

8/09/2026 - 3:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)

Τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους του Phantom – Αύριο οι κηδείες σε Πύργο και Ιωάννινα

4 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την 22η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών (φωτ.: Δήμος Σερρών)

Σέρρες: Πάνω από 500 χορευτές ένωσαν τις παραδόσεις της Ελλάδας – Δυνατή παρουσία Ποντίων και Μικρασιατών

26 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα των 7,5 δισ. και το μήνυμα για δεύτερη κάλπη

47 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Μαζωνάκης μετά το εξιτήριό του από το Δρομοκραΐτειο, Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – Σοκ και θλίψη

1 ώρα πριν
Δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στη Λάρισα.   Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη Τεμπών – «Το παιδί μας το σκότωσαν πολλές φορές»: Οι οικογένειες των μηχανοδηγών απαντούν για το «παράνομο φορτίο»

2 ώρες πριν
Η γάτα με το όνομα Σμαράγδι εμφανίζεται ήρεμη, καθισμένη στο μαξιλάρι της, σε αυτό το ψηφιδωτό που βρέθηκε στο Αδραμύττιο (φωτ.: H. M. Özgen / Adramytteion Research Archive)

Η «Σμαράγδι» και ο «Ωκεανός»: Ελληνικά ονόματα σε ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αδραμύττιο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV