pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Horonevi»: Πόλος έλξης για τους Κωνσταντινουπολίτες που διψούν να μάθουν χορούς και ν’ ακούσουν ήχους του Εύξεινου Πόντου

20 χρόνια διδασκαλίας χορών της Μαύρης Θάλασσας στην Κωνσταντινούπολη. Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

19/11/2025 - 10:19μμ
Η οικογένεια του «Horonevi» (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

Η οικογένεια του «Horonevi» (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Horonevi» ή όπως μεταφράζεται στα ελληνικά «Χορόσπιτο», ονομάζεται το διάσημο πολιτιστικό κύτταρο της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί πόλο έλξης για όσους ενδιαφέρονται για τον χορό και τον πολιτισμό του Εύξεινου Πόντου εδώ και μια εικοσαετία. Ιδρυτής ο Aclan Sezer Genç, γιος του βιρτουόζου λυράρη Ali Genç με καταγωγή από το τουρκόφωνο χωριό Soldoy της Ματσούκας περιφέρειας Τραπεζούντας, και ένας από τους διασημότερους διεθνώς δασκάλους και ερευνητές των χορών της Μαύρης Θάλασσας.

Το «Horonevi» αποτελεί μετεξέλιξη των μαυροθαλασσίτικων χορευτικών σχολών της Κωνσταντινούπολης, που εντοπίζονται στην πόλη, τουλάχιστον, από τη δεκαετία του 1940.

Η σχολή εδώ και είκοσι χρόνια έχει καταφέρει να εξοικειώσει τους Κωνσταντινουπολίτες κάθε ηλικίας και καταγωγής με την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Ευξείνου Πόντου. Εντός της διδάσκονται οι χοροί κυρίως της περιφέρειας Τραπεζούντας με έμφαση στην περιοχή της Ματσούκας αλλά όχι μόνο.

Ο Aclan Sezer Genç με την ζίπκα του (πηγή: A. S. Genç, Soldoy. Bir horon efsanesi, εκδ. Articol, 2018, σελ. 113)

Εδώ μαθαίνεις να χορεύεις τίκια, σίκσαρα και τον χορό των μαχαιριών. Εδώ μπορεί κανείς να εξοικειωθεί και με την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράδοση του Χεμσίν και του Ριζαίου, υπό τους ξεσηκωτικούς ήχους του αγγείου και τα άγρια επιφωνήματα του αρχιχορευτή. Εδώ μαθαίνεις τους στρωτούς χορούς της Τόνγιας, σαν να βρίσκεσαι σε πραγματικό παρχάρι.

Κωνσταντινουπολίτες με καταγωγή από διάφορα μέρη της Τουρκίας μαθαίνουν να αγαπούν τη λύρα και το αγγείο και να χορεύουν αριστοτεχνικά ξεκινώντας πολλές φορές από το μηδέν. Τα τμήματα είναι πολλά καθώς ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των χορευτών δεν μπορεί να χωρέσει στην αίθουσα της σχολής στην οδό Süleyman Paşa 30. Επισκέπτες από άλλες πόλεις έρχονται να μάθουν από τον καλύτερο, ενώ ο Aclan Sezer Genç πλέον διατηρεί σελίδα στο YouTube, όπου διδάσκει αναλυτικά μέσα από σειρά βίντεο.

Τη Σχολή επισκέπτονται και Πόντιοι από την Ελλάδα, με σκοπό να μάθουν και να έρθουν σε επαφή με τα αδέρφια από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλά και η ίδια η «Horonevi» έχει επισκεφτεί την Ελλάδα στο πλαίσιο εκδρομών, και ιδίως για να παραστεί σε διάφορα ποντιακά γλέντια, στα οποία κλέβει τις εντυπώσεις.

Οι «Horonevi» στον Μακρύγιαλο της Κατερίνης, το 2016, με Ελλαδίτες φίλους (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

Η εργασία του χοροδιδάσκαλου Aclan δεν περιορίζεται στην αίθουσα του χορού. Μέσα από άρθρα και συνεντεύξεις στην τηλεόραση μιλά την παράδοση της Μαύρης Θάλασσας, μοιράζεται γνώση και θέτει προβληματισμούς. Έχει γράψει βιβλίο με τίτλο Soldoy. Bir horon efsanesi (μετ.: Soldoy. Ένας θρύλος του χορόν).

Ο Aclan Sezer Genç με την ομάδα του σε εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων (ΕΠΩΦ), το 2015, (πηγή: «Οι ποντιακοί χοροί ένωσαν Έλληνες και Τούρκους»)

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομορφιά του χορόν κρύβεται μέσα στην απλότητα, στη λιτότητα και στον λαϊκό του χαρακτήρα. Πώς όμως γίνεται ένας λαϊκός χορός με αγροτική προέλευση από το παρελθόν να διαδοθεί τόσο σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο όπως η Κωνσταντινούπολη, όπου ζει σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Τουρκίας; Οι λόγοι είναι πολλοί· η ανάγκη για ψυχαγωγία, για τον πολιτισμό, για κοινωνικοποίηση, για  την αίσθηση του ανήκειν κ.ά.

Δεν μπορούμε να μην παραλληλίσουμε αυτό το φαινόμενο με τη διάδοση που έχει ο ποντιακός χορός στην Ελλάδα, ανάμεσα στους μη ποντιακής καταγωγής Έλληνες αλλά και ξένους. Η στενή επαφή, η ταχύτητα, η απλότητα και ο ζωηρός εκρηκτικός του χαρακτήρας είναι που τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό.

Ο δάσκαλος με τους μαθητές (πηγή: horonevi.com.tr)

Ένας άλλος Ματσουκαίος –ο λαογράφος İsmet Zeki Eyüboğlu– διαπιστώνει ότι ο μαυροθαλασσίτικος χορός είναι βγαλμένος από τον τρόπο ζωής, την κοινωνική δομή, τη διάθεση και τη συμπεριφορά των ιθαγενών λαών της Μαύρης Θάλασσας. Σημειώνει σχετικά ότι: «Ο άνθρωπος της Μαύρης Θάλασσας είναι νευρικός, θυμώνει εύκολα, είναι ανήσυχος, παρορμητικός, άστατος και σε συνεχή κίνηση, ταραγμένος. Θυμώνει γρήγορα και χάνει εύκολα τον έλεγχο. Όταν μιλάει και διασκεδάζει, κουνάει συνέχεια τα χέρια του, τα μπράτσα και τα πόδια του. Οι άνθρωποι της Μαύρης Θάλασσας μιλούν με όλο τους το σώμα.»

Ο Aclan Sezer Genç δηλώνει ότι ένας από τους στόχους της σχολής του είναι η σωστή διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαύρης Θάλασσας και η μεταβίβασή της στις επόμενες γενιές σε κατά το δυνατόν αναλλοίωτη μορφή.

Δεδομένου ότι η βίωση της αυθεντικής αγροτικής ζωής σήμερα είναι πλέον αδύνατη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε αστικά κέντρα, η ακριβής μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του παρελθόντος στις νέες γενιές είναι μια δύσκολη πρόκληση, η οποία βαραίνει τους χοροδιδασκάλους.

Έχει συγκεντρώσει ένα αρχείο με διάφορες φιγούρες και παραλλαγές του χορού «σίκσαρα» (σέρρα) από παλιούς χορευτές, πολλοί από τους οποίους πλέον δεν ζουν. Έχει κάνει λεπτομερείς καταγραφές και βάσει αυτών εντάσσει τις διάφορες φιγούρες σε μια ενιαία χορευτική παράσταση. Αντίστοιχη δουλειά γίνεται στην Ελλάδα από τους χοροδιδασκάλους, που παρουσιάζουν στις παραστάσεις ενότητες από 3-4 φιγούρες της σέρρας, όπως έχουν καταγραφεί από διάφορους χορευτές διαφόρων περιοχών. Το επιπλέον και το διαφορετικό που έκαναν οι χοροδιδάσκαλοι στην Τουρκία είναι να ονοματίσουν τις διάφορες φιγούρες και παραλλαγές με ονόματα χορευτών που ήταν η πηγή της καταγραφής.

Παράσταση του «Horonevi». Διακρίνονται τα φουλάρια με διάκοσμο της Ματσούκας (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

Εντός της σχολής «Horonevi» λειτουργεί ένα ιδιαίτερο τμήμα παραστάσεων, το «Maçka horon» όπου νέοι διδάσκονται και δίνουν χορευτικές παραστάσεις ειδικά με τους χορούς της Ματσούκας και ιδίως του χωριού Soldoy. Εμφανίζονται σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γάμους και χοροεσπερίδες, καταπλήττοντας το κοινό με τις χορευτικές τους ικανότητες στη «σίκσαρα» και στο χορό των μαχαιριών, τον λεγόμενο «biçak horon».

Αναφερόμενος ειδικά στον χορό της Ματσούκας, ο δάσκαλος Aclan γράφει: «[…] με την αισθητική του αρμονία μάς κάνει να νιώθουμε μέσα μας το ρυθμικό τρέμουλο από την κορφή ως τα νύχια, να γλιστράμε τα πόδια μας και να φτάνουμε στο αποκορύφωμα του ενθουσιασμού με το κούνημα των ώμων κατά το χαμήλωμα του σώματος».

Σημαντική δραστηριότητα-θεσμός της σχολής «Horonevi» είναι οι τακτικές χοροεσπερίδες.

Από τις «βραδιές του χορόν» (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

Αρχικά διοργάνωνε χορευτικές βραδιές με 15-20 άτομα εντός του χώρου της, αλλά καθώς η συμμετοχή αυξανόταν, άρχισε να τις διοργανώνει σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους, κυρίως σε κέντρα.

(Πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

Έτσι προέκυψαν οι «βραδιές του χορόν», οι οποίες γίνονται κάθε μήνα στην Κωνσταντινούπολη και στις οποίες συμμετέχουν από 150 ως 200 άτομα.

Στις εκδηλώσεις αυτές δεν παραλείπουν να έρχονται κατά καιρούς επισκέπτες από την Ελλάδα, λυράρηδες και χορευτές.

Επισκέπτες από την Ελλάδα στο «Horonevi». Στο κέντρο διακρίνονται οι Αχιλλέας Βασιλειάδης και Κώστας Σιαμίδης (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

Με τον ήχο της λύρας χέρια και καρδιές σμίγουν, το εμπόδιο της διαφορετικής γλώσσας ξεπερνιέται, καθώς μιλά η κοινή γλώσσα της ψυχής. Της ψυχής της Μαύρης Θάλασσας…

Πηγές
• A.S. Genç, Soldoy. Bir horon efsanesi, εκδ. Articol, 2018.
• Genç, A.S. Genç, «Horon» στο: Ruhun Gemisi. Şana Taha, τχ 4, 2023.
• horonevi.com.tr.
• udemy.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ερατώ – Μάνα Σμυρνιά»: Μια θεατρική μαρτυρία για τη Σμύρνη και τον ξεριζωμό

16/10/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας: Βιβλίο και ντοκιμαντέρ για τα 104 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

16/10/2026 - 2:04πμ
(Φωτ:. Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας - Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας: Τίμησε την Παναγία Βουρλιώτισσα, τη θαυματουργή εικόνα από τα Βουρλά

15/10/2026 - 12:57μμ
Μία γυναίκα επισκέπτεται το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών «Ο Ταξιάρχης» μάς ξεναγεί στον Κεραμεικό

11/10/2026 - 10:08μμ
Ο χώρος όπου ο Γιώργος Σεφέρης έζησε και εργάστηκε ως πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1957 έως το 1962 (φωτ.: Greek News Agenda / John Kolikis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λονδίνο: Στο γραφείο του Σεφέρη, ανάμεσα σε επιστολές, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα

11/10/2026 - 10:12πμ
Γλυπτική σύνθεση στην οποία γυναικεία ολόσωμη μορφή στέκεται όρθια σε αυστηρή στάση προσοχής με το δεξί χέρι της σε ανάταση να δείχνει τον ουρανό. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία του Βόλου και είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή (1922), μετά την οποία υπήρξε αθρόα εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή (φωτ.: dimosvolos.gr/Νικόλας Παυλόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

8ο Μικρασιατικό Αντάμωμα: Από τη Νέα Ιωνία της Αττικής στη Νέα Ιωνία του Βόλου

8/10/2026 - 8:55μμ
Σκηνή από το «Hayalî’nin Hayali», που φέρνει στη σκηνή τις μνήμες της Ανταλλαγής (φωτ.: Δημοτικά Θέατρα Κωνσταντινούπολης / Tuğçe Keçeci)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Ο Καραγκιόζης αφηγείται τον ξεριζωμό Ρωμιών και Τούρκων

8/10/2026 - 5:22μμ
Σύνθεση με αρχειακές φωτογραφίες από την αφίσα της εκδήλωσης «Οι αχθοφόροι της μνήμης»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φάρασα Καππαδοκίας: Οι φωνές των προσφύγων μέσα σε 11.673 χειρόγραφα δελτία

8/10/2026 - 1:32μμ
Έργα της Παρασκευής Ζάννη με θέμα την Καππαδοκία, στην έκθεση «Αλλοτινές πατρίδες» στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι πατρίδες πριν από το 1922: Η έκθεση της Παρασκευής Ζάννη άνοιξε στη Θεσσαλονίκη

7/10/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδελφότητα Μικρασιατών Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»: Έντεκα χρόνια μικρασιατικής μουσικής παράδοσης στις σελίδες ενός λευκώματος

7/10/2026 - 2:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενική άποψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT)

Χωρίς συμφωνία για προϋπολογισμό και ενέργεια η Σύνοδος Κορυφής – Στην αντεπίθεση η Αθήνα για ΚΑΠ και Συνοχή

5 ώρες πριν
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)

6o Διεθνές Συνέδριο Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς: Η Ανατολική Θράκη στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκησε στην παράταση και την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Η Χάποελ φρέναρε τον Παναθηναϊκό

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ)

«Ερατώ – Μάνα Σμυρνιά»: Μια θεατρική μαρτυρία για τη Σμύρνη και τον ξεριζωμό

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ 117.000 φορολογούμενοι για αναδρομικά του 2020

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV