pontosnews.gr
Σάββατο, 11/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κόσοβο: Μετά από… 57 ψηφοφορίες εκλέχθηκε προεδρείο της Βουλής και έτσι πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κούρτι

Κρίσιμες οι αυριανές δημοτικές εκλογές με τους Σέρβους να στοχεύουν στην ανάληψη της εξουσίας στους δήμους όπου αποτελούν την πλειοψηφία

11/10/2025 - 9:05μμ
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ούτε μια ούτε δύο αλλά… 57 ψηφοφορίες, αριθμό που αποτελεί ενδεχομένως παγκόσμιο ρεκόρ, χρειάστηκαν για την εκλογή προεδρείου της Βουλής του Κοσόβου η οποία αφού επετεύχθη επέτρεψε την εκκίνηση της διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ηγέτη του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Κούρτι καταλαμβάνει τις 48 από τις 120 έδρες που συνθέτουν το κοινοβούλιο του Κοσόβου και θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον άλλων 13 βουλευτών. Τα αλβανικά ΜΜΕ στο Κόσοβο εκτιμούν ότι ο Κούρτι θα αναζητήσει συμμάχους στα μειονοτικά, μη σερβικά, κόμματα που εκπροσωπούνται με 10 βουλευτές ενώ διάθεση συνεργασίας δήλωσε και ο συνασπισμός NISMA (σ.σ. Σοσιαλδημοκράτες) που κατέχει τρεις έδρες. Δεν αποκλείεται να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό και ο ανεξάρτητος Σέρβος βουλευτής Νέναντ Ράσιτς, ο οποίος εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής με την υποστήριξη του κινήματος «Αυτοδιάθεση».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Κούρτι έχει 15 ημέρες στη διάθεσή του για να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αν δεν τα καταφέρει θα την επιστρέψει στην πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία θα την αναθέσει σε άλλο κόμμα.

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό αύριο Κυριακή 12 Οκτωβρίου διεξάγονται στο Κόσοβο δημοτικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων ενδέχεται να επηρεάσει και τις εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Γενική είναι η εκτίμηση ότι εάν το κόμμα του Κούρτι καταγράψει μεγάλη απώλεια ψήφων σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές, τότε θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους για σχηματισμό κυβέρνησης, Παράλληλα θα ενταθούν και οι πιέσεις της αντιπολίτευσης για προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημοτικές εκλογές στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Λόγω της αποχής των Σέρβων στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, σε τέσσερις σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται στην εξουσία Αλβανοί δήμαρχοι. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, η κυβέρνηση του Κοσόβου κατάφερε να επιβάλει την κυριαρχία της στον βορρά. Καταργήθηκε η χρήση του δηναρίου στις συναλλαγές, έκλεισαν όλες οι δομές του σερβικού κράτους (γραφεία υπουργείων, υπηρεσίες, οργανισμοί, τράπεζες, κ.ά.) ενώ κατέβηκαν και οι σερβικές σημαίες από τα δημαρχεία και τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.

Οι Σέρβοι ευελπιστούν ότι εάν αναλάβουν την εξουσία στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, θα επανέλθουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση. Η Πρίστινα αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το επίσημο Βελιγράδι στις δημοτικές εκλογές υποστηρίζει τη «Σερβική Λίστα» και παρουσιάζει ως εθνικό καθήκον την ψήφο σε αυτό το κόμμα. «Το έθνος μας θα επιβιώσει αν νικήσει η Σερβική Λίστα, η Σερβική Λίστα είναι ένα πρότζεκτ εθνικής σημασίας, αποτελεί τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του σερβικού λαού στο Κόσοβο και τα Μετόχια, άλλωστε, η Σερβική λίστα έχει την πλήρη υποστήριξη του επίσημου Βελιγραδίου και του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς», δήλωσε ο Πέταρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής του Γραφείου της Σερβίας για το Κόσοβο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται γύρω από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο για τη Γάζα – «Ο αφοπλισμός της Χαμάς δεν πρόκειται να γίνει»

11/10/2025 - 6:59μμ
Δύο νεαροί κρατούν την παλαιστινιακή σημαία ενώ επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν 2.000 κρατούμενους θα ελευθερώσει το Ισραήλ μετά την παράδοση των 48 ομήρων, εντός 72 ωρών

11/10/2025 - 2:54μμ
Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας (φωτ.: EPA / Mark R. Cristino)
ΚΟΣΜΟΣ

Και πάλι εκτός ισορροπίας οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας – Ο Τραμπ κήρυξε νέο εμπορικό πόλεμο

11/10/2025 - 9:06πμ
Από αριστερά, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι (φωτ.: EPA/Mohammed Badra/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού ο Σ. Λεκορνί – Πρόταση μομφής από κόμματα της αντιπολίτευσης

10/10/2025 - 11:59μμ
Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται το ισοπεδωμένο εργοστάσιο ενώ στο βάθος δεξιά, καμένα αυτοκίνητα από την έκρηξη (φωτ.: Χ/Kosher)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολύ ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε εργοστάσιο πυρομαχικών στο Τενεσί – Πολλοί νεκροί και αγνοούμενοι

10/10/2025 - 9:06μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης 2025: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ευχαριστεί τον Ντόναλντ Τραμπ

10/10/2025 - 6:38μμ
(Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Χιλιάδες εκτοπισμένοι συρρέουν προς τα ερείπια των σπιτιών τους μετά την εκεχειρία

10/10/2025 - 4:34μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Miguel Gutierrez)
ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης 2025: Το βραβείο απονέμεται στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

10/10/2025 - 1:13μμ
Τεράστιες ζημιές σε κυβερνητικό κτήριο των Φιλιππίνων μετά τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (Φωτ.: EPA/ Philippine Bureau of Fire Protection)
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Τρομακτικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ – Προειδοποιήσεις για τσουνάμι

10/10/2025 - 10:18πμ
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ με τη συμμετοχή των Γούιτκοφ και Κουσνέρ(Φωτ.: EPA/MAAYAN TOAF)
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την πρώτη φάση του σχεδίου Τραμπ για εκεχειρία – Τα επόμενα βήματα

10/10/2025 - 8:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κόσοβο: Μετά από… 57 ψηφοφορίες εκλέχθηκε προεδρείο της Βουλής και έτσι πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κούρτι

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»)

Νέα σεζόν, νέα μαθήματα στον Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου)

Οι Πόντιοι της Ελασσόνας παρέλασαν στην επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό

1 ώρα πριν
Μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» μαζί με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

Οι Μικρασιάτες Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους – «Μην ξεχνάτε Έλληνες»

2 ώρες πριν
Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται γύρω από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο για τη Γάζα – «Ο αφοπλισμός της Χαμάς δεν πρόκειται να γίνει»

2 ώρες πριν
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας απέσυρε έκθεση με αναφορά στην «ΤΔΒΚ» και το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» – «Απαράδεκτες ανακρίβειες»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign