pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Φιντάν «πυροβόλησε» κατά του Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη

5/10/2025 - 4:30μμ
Χακάν Φιντάν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA/IGOR KOVALENKO)

Χακάν Φιντάν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA/IGOR KOVALENKO)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Τραμπ έγινε και για λόγους ενίσχυσης της θέσης του στο εσωτερικό αλλά και διεθνούς νομιμοποίησης, δεδομένου ότι οι πρακτικές που ακολουθεί έναντι των αντιπάλων του, μάλλον τον κατατάσσουν στους αυταρχικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, παρά στους ηγέτες των λοιπών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Όμως ο Ερντογάν, εκεί που περίμενε να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, ήρθε αντιμέτωπος με μια αναπάντεχη «ριπή» που δέχτηκε από τον μέχρι χθες στενό του συνεργάτη, υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Φιντάν, επί δεκατρία χρόνια επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ) και εδώ και δύο και πλέον χρόνια επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προέβη σε μια ιδιότυπη «προδοσία» του ευεργέτη του, που μάλιστα, τον είχε χαρακτηρίσει ως το «μαύρο κουτί» του, υπό την έννοια ότι γνώριζε και γνωρίζει όλα τα μυστικά του.

Ο Χακάν Φιντάν, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη, επιρρίπτοντας διά της πλαγίας οδού ευθύνες στην απόφαση Ερντογάν να προμηθευθεί η Τουρκία τους S-400 από τη Ρωσία, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει στην παραγωγή του αεροσκάφους ΚΑΑΝ, επειδή οι κινητήρες του δεν μπορούν να εξαχθούν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω των κυρώσεων του νόμου CAATSA.

Συγκεκριμένα ο Φιντάν είπε για το θέμα: «Η CAATSA προέκυψε μετά τα γεγονότα του 2019*. Η CAATSA είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό πρόβλημα για εμάς. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας νομικός περιορισμός μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ που τους εμποδίζει να αγοράσουν οτιδήποτε ο ένας από τον άλλον είναι ένα σημαντικό συστημικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, ας πούμε το F-35 και οι κινητήρες για το KAAN, που αναμένουμε να αποκτήσουμε, περιμένουν στο Κογκρέσο. Οι άδειές τους έχουν καθυστερήσει. Πρέπει να λάβουμε τις άδειες και τους κινητήρες, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή του KAAN».

Αυτό ήταν. Το γεγονός ότι ο Φιντάν έκανε μια τέτοια δήλωση εναντίον του Ερντογάν και μάλιστα από αμερικανικού εδάφους, θεωρήθηκε από κύκλους που διεκδικούν την ηγεσία του AKP για την μετά Ερντογάν εποχή, ως αποτέλεσμα επαφών που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ με κύκλους στις ΗΠΑ για υπονόμευση του προέδρου της Τουρκίας.

Τη συνέχεια του… σίριαλ, τη βλέπουμε στις σελίδες της εφημερίδας Birgün:

«Οι εντάσεις έχουν φτάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα: Είναι αυτή μια μάχη για την προετοιμασία της μετά τον Ερντογάν εποχής; Οι εντάσεις σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της χώρας μετά τον Ερντογάν έχουν ήδη επεκταθεί σε ορισμένες παρασκηνιακές και μιντιακές συζητήσεις. Πολυάριθμες εξελίξεις, από τα σχόλια του Φιντάν για τα αεροπλάνα KAAN μέχρι τη διαρροή του χαρτιού με τις ερωτήσεις που δόθηκαν στους δημοσιογράφους για να τεθούν στον Ερντογάν κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό αγώνα για ηγεμονία στο AKP.

»Η κυβέρνηση, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις την απώλεια ευρείας υποστήριξης από τους ψηφοφόρους, αγωνίζεται να παραμείνει στην επιφάνεια βασιζόμενη στις εντυπώσεις της συνάντησης του Ερντογάν με τον Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα παλεύει με εσωτερικές κρίσεις. Μια πτυχή αυτής της κρίσης είναι η συζήτηση για το ποιος θα ηγηθεί της χώρας μετά τον Ερντογάν. Αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει επίσης έναν αγώνα για ηγεμονία σχετικά με το μέλλον του MHP, ενός εταίρου στη Λαϊκή Συμμαχία. Οι εξέχοντες παράγοντες της διαμάχης φέρονται να είναι ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ενώ υπάρχουν και άλλοι πιθανοί υποστηρικτές, όπως ο γαμπρός του Ερντογάν Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ και ο
επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν, ενώ στο βάθος φαίνεται να κινείται ακόμα και ο άλλος γαμπρός Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

»Η δήλωση του Χακάν Φιντάν σχετικά με το αεροσκάφος KAAN, οι συλλήψεις στα κεντρικά γραφεία της αμυντικής βιομηχανίας MKE και οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ μελών του κυβερνώντος κόμματος δημοσίως στα μέσα ενημέρωσης, είναι απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα.

»Ακόμα και τα σχόλια του ηγέτη του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχετικά με τη συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας-Κίνας, την οποία πρότεινε με δηλώσεις στα ΜΜΕ ως εναλλακτική λύση απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Ερντογάν με τον Τραμπ, εγείρουν το ερώτημα εάν πρόκειται για έκφραση εσωτερικής αναταραχής στο μέτωπο της συγκυβέρνησης.»

Αυτά από τον τουρκικό Τύπο για το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στους διαδρόμους της εξουσίας στην Άγκυρα. Με δεδομένο δε ότι ο Ερντογάν είναι ένας σκληρός «παίκτης», θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ, στα οποία ούτως ή άλλως η Τουρκία έχει… παράδοση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Δ’)

18/11/2025 - 9:37πμ
(Φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «ΝΑΤΟϊκού Τουρανισμού»

16/11/2025 - 3:58μμ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Θηλυκός Πιουριφόι

15/11/2025 - 9:45πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού το πάει ο Ερντογάν

14/11/2025 - 3:41μμ
Ο Χριστός απεικονίζεται στο κέντρο, όρθιος και ολόσωμος σε στάση τριών τετάρτων προς τις θύρες του Παραδείσου. Στα δεξιά η πλούσια βλάστηση παραπέμπει στον Παράδεισο, στον οποίο εισήλθαν οι φρόνιμες παρθένες. Σκούρο μπλε είναι το βάθος πίσω από τις μωρές παρθένες. Μέρος φορητής εικόνας του 1899 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης / Υπουργείο Πολιτισμού)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Γ’)

11/11/2025 - 9:34πμ
(Φωτ.: AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

«Αγκάθια» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

9/11/2025 - 3:47μμ
(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Φινάλε με 0-0 κόντρα στη Λευκορωσία η Εθνική

3 ώρες πριν
Τρακτέρ έξω από το πολιτιστικό κέντρο του δήμου Φαρσάλων (φωτ.: onlarissa.gr)

Αγρότες: Προσανατολίζονται σε ενιαίο πανθεσσαλικό μπλόκο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Βαριά ήττα από τη Χαϊδελβέργη ο Προμηθέας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Σπουδαίο «διπλό» για τον Άρη στη Λιθουανία

4 ώρες πριν
Ο Παύλος Θεοδωρίδης (φωτ.: Αρχείο Παύλου Θεοδωρίδη)

Παύλος Θεοδωρίδης, ένας Πόντιος στο Καζακστάν – «Έσβησε» στα 82 αφότου κράτησε αναμμένη τη φλόγα του ελληνισμού

5 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Nathan Howard/POOL)

Eπενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign