pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα: Η Χαμάς το σκέφτεται και ζητά χρόνο – «Επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο»

Οι ηγέτες της οργάνωσης είναι μοιρασμένοι μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Ντόχας και Γάζας, γεγονός που περιπλέκει τις συζητήσεις

3/10/2025 - 11:19πμ
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε προθεσμία «τριών ή τεσσάρων ημερών» στη Χαμάς προκειμένου να αποδεχθεί το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Γάζα – αλλιώς, «θα πληρώσει με κόλαση». Σήμερα, αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «χρειάζεται ακόμα χρόνος».

«Η Χαμάς συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της που αφορούν το σχέδιο του Τραμπ. Έχει ενημερώσει τους μεσολαβητές ότι οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και απαιτούν λίγο ακόμα χρόνο», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της οργάνωσης είναι μοιρασμένοι μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Ντόχας και Γάζας, γεγονός που περιπλέκει τις συζητήσεις. Η Τουρκία και το Κατάρ ασκούν πιέσεις για παραχωρήσεις.

Το πιο σημαντικό σημείο τριβής φέρεται να είναι η απαίτηση για αφοπλισμό, ειδικά χωρίς καμία πολιτική διαδικασία ή ουσιαστική πρόοδο προς μια λύση δύο κρατών, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Αναλυτές και πηγές κοντά στην οργάνωση ανέφεραν ότι η Χαμάς λογικά θα απαιτήσει αναθεωρήσεις σε βασικά σημεία της πρότασης, «αλλά είναι πιθανό να αποδεχτεί το σχέδιο τις επόμενες ημέρες ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις».

«Πρέπει τώρα να διαλέξει ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο» είπε στην εφημερίδα ο Μχαϊμάρ Αμπουσάντα, πολιτικός επιστήμονας από τη Γάζα με έδρα το Κάιρο.

Ο δε Χιου Λόβατ, ανώτερος συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολη η άνευ όρων αποδοχή του σχεδίου. «Το κείμενο δεν περιέχει λεπτομέρειες. Αλλά οτιδήποτε άλλο εκτός από την πλήρη και οριστική αποδοχή θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Χαμάς από το Ισραήλ, την κυβέρνηση Τραμπ και ενδεχομένως τους Ευρωπαίους», εξήγησε.

Έπειτα από δύο χρόνια πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ έχει ενσωματώσει πολλά από τα κύρια αιτήματα του Ισραήλ – καταρτίστηκε χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς. «Υπάρχουν διαφορετικές τάσεις εντός του κινήματος. Τα μέλη στην Ντόχα τείνουν να είναι πιο ρεαλιστικά, ειδικά σε σύγκριση με τη στρατιωτική ηγεσία στη Γάζα», εκτίμησε ο Χιου Λόβατ.

Η πρόταση Τραμπ απαιτεί από τους μαχητές να απελευθερώσουν όλους τους Ισραηλινούς ομήρους εντός 72 ωρών από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, τη σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος της περιμέτρου, και μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Απαιτεί επίσης από το Ισραήλ να απελευθερώσει περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους εκτίουν ισόβιες ποινές, κάτι που η Χαμάς θα μπορούσε να παρουσιάσει ως σημαντική νίκη.

Μια άλλη ανησυχία για την ισλαμιστική οργάνωση είναι η αόριστη υπόσχεση για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, αν και η σαφής δήλωση ότι δεν θα υπάρξει προσάρτηση ή κατοχή της Γάζας φέρεται να έγινε δεκτή με ικανοποίηση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητής των Χούθι κοιτάζει ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης. 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA /  Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Πύραυλοι σε σαουδαραβικό τάνκερ – Η Κίνα ζητά ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα

28/07/2026 - 9:31μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (πηγή: Χ / Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι: Στο τραπέζι οι Patriot και η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

28/07/2026 - 8:19μμ
Ταξιδιώτης παρακολουθεί τις ειδήσεις για τον ισχυρό σεισμό των 7,1 βαθμών που έπληξε την περιφέρεια Κουμαμότο, στον τερματικό σταθμό 1 του αεροδρομίου Χανέντα, στο Τόκιο  (φωτ.: EPA / Rodrigo Reyes Marin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Φόβοι για πολλούς νεκρούς από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο μετά τον σεισμό

28/07/2026 - 6:20μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φτάνει στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Shawn Thew / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Patriot, drones και στρατιωτική βοήθεια στο τραπέζι

28/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: EPA / Jiji Press)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών – Κτήρια κατέρρευσαν, προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές

28/07/2026 - 1:57μμ
Καμένο σπίτι στη νοτιοδυτική Γαλλία (φωτ.: EPA / Laurent Perpigna)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, αλλά και με το χρόνο καθώς αναμένεται επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών

28/07/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ – Γαλλίας στον ΟΗΕ: Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από συνεδρίαση

27/07/2026 - 11:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Al Balushi / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της μαφίας των τσιγαράδων, «Έντικ» και «Λεωνίδας»

27/07/2026 - 6:59μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης βάζει την αμερικανική σημαία σε ιρανικό πετρελαιοφόρο (πηγή: Truth Social)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Χθες «φρένο», σήμερα εικόνες AI με βομβαρδισμό του Ιράν – «Δικό μας το πετρελαιοφόρο»

27/07/2026 - 10:55πμ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψη νερού στο Μπετσί του Καστεγιόν, στην Ισπανία. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Manuel Bruque)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιές στην Ισπανία: Η χώρα σε πύρινο κλοιό – Χιλιάδες εκκενώσεις και ένας νεκρός

27/07/2026 - 10:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία. Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / UN Cyprus)

Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Χριστοδουλίδη μετά το δείπνο με Γκουτέρες και Έρχιουρμαν

3 ώρες πριν
Τα δύο πρόωρα βρέφη, πιθανότατα δίδυμα, όπως βρέθηκαν τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο στον μικρό κιβωτιόσχημο τάφο. Η ταφή χρονολογείται στον 8ο ή τον 9ο αιώνα μ.Χ. (φωτ.: OeAW–OeAI / L. Zabrana)

Έφεσος: Δύο πρόωρα βρέφη είχαν ταφεί μέσα σε… ρωμαϊκή τουαλέτα πριν από 1.200 χρόνια

3 ώρες πριν
Το ανασκαφικό πεδίο της Γκραν Ντολίνα στην Αταπουέρκα της Ισπανίας, όπου έχουν εντοπιστεί τα απολιθώματα του Homo antecessor (φωτ.: Malopez 21 / Wikimedia Commons)

Κανιβαλισμός πριν από 850.000 χρόνια: Στο «μενού» του Homo antecessor έμπαιναν μικροί και μεγάλοι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρχείο Ομάδας Διαχείρισης Εκβρασμών Κητωδών «ΑΡΙΩΝ»)

Φάλαινα στον Παγασητικό: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» – Τι πρέπει να προσέχουν τα σκάφη

4 ώρες πριν
Η φωτιά στην Πάρο,  Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Gina Paros)

Φωτιά στην Πάρο: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων

5 ώρες πριν
Ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης στα κοινοβουλευτικά έδρανα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Βουλή: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Κυριαζίδης – Χαρακτήρισε «ευχή» το «κάνε κανένα παιδί»

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign