«Άξιος!» φώναξαν τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» και της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ κατά τη χειροτονία του, ποντιακής καταγωγής, εψηφισμένου επισκόπου Κερασούντος Χριστοφόρου, που τελέστηκε στον ιερό καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σίδνεϊ, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου.
Στη χειροτονία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ιερείς, πιστοί και μέλη των ποντιακών σωματείων, ορισμένοι με παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες, δημόσιοι λειτουργοί και εκπρόσωποι οργανώσεων της ελληνικής διασποράς.
Κατά τη χειροτονία του επισκόπου Κερασούντας, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος απηύθυνε πατρικό και παρακλητικό λόγο στο πνευματικό του τέκνο, σκιαγραφώντας γλαφυρά τη χαρισματική του προσωπικότητα και την προσφορά του στην Εκκλησία μέχρι σήμερα. «Αν έπρεπε να περιγράψω τη ζωή σας με ένα εδάφιο της Αγίας Γραφής», είπε, «θα στρεφόμουν στον Προφήτη Ησαΐα, ο οποίος, ακούγοντας την εντολή του Θεού, με απόλυτη εμπιστοσύνη και εσωτερική γαλήνη, δήλωσε: “Ιδού εγώ, Κύριε, στείλε με”. Με την ίδια διάθεση, εισήλθατε στην ιεροσύνη σε ώριμη ηλικία, κάνοντας συνειδητή επιλογή και υπακούοντας στη φωνή του Θεού».
Τα εγκώμια του Πατριάρχη
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο αρχιεπίσκοπος μοιράστηκε τα εγκωμιαστικά λόγια που είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον επίσκοπο Χριστόφορο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου: «Ο υποψήφιος για την Επισκοπή Κερασούντας και το αξίωμα του Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας είναι ένας από τους πιο συνετούς κληρικούς που έχω γνωρίσει στη ζωή μου», είχε σχολιάσει ο Πατριάρχης όταν ελήφθη η ομόφωνη απόφαση για την εκλογή του. «Αυτά τα λόγια του Πατριάρχη μας», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν αποτελούν μόνο έπαινο αλλά και παρακαταθήκη», προτρέποντας τον νέο Επίσκοπο: «Μην χάνετε την ευαισθησία της καρδιάς σας. Παραμείνετε συνετοί, σοφοί και ευαίσθητοι».
Νωρίτερα, ο χειροτονημένος είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον αρχιεπίσκοπο και γέροντά του, αναγνωρίζοντας ότι «έσπειρες στην ψυχή μου τον σπόρο της απόλυτης αφοσίωσης στον Χριστό». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Σεβασμιότατε, σας υπόσχομαι με όλη μου την καρδιά την υπακοή ενός στοργικού και αφοσιωμένου γιου», ενώ ευχαρίστησε επίσης τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.
Μετά το πέρας της χειροτονίας, οι ιεράρχες, ο κλήρος και οι πιστοί αναφώνησαν θερμά «Άξιος», ενώ μετά την απόλυση της θείας λειτουργίας, ο επίσκοπος Χριστοφόρος έλαβε τα συγχαρητήρια και τις εγκάρδιες ευχές όλων των παρευρισκομένων.
Η χειροτονία του επισκόπου Καμπέρας Αθηναγόρα
Μια ημέρα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η χειροτονία του επισκόπου Καμπέρας Αθηναγόρα, την οποία τέλεσε ο πνευματικός πατέρας του νέου επισκόπου, αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ο οποίος προεξήρχε και της συνοδικής και πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας.
Ειδικότερα, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνεχάρη τον χειροτονούμενο για την ευλογημένη μέχρι τώρα πορεία του μέσα στην Εκκλησία, από την κουρά του σε μοναχό στην ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη, στην Κρήτη, έως την εξαετή διακονία του ως αρχιδιακόνου και διευθυντή Οικονομικών της εν Αυστραλία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ιδιαιτέρως τόνισε το γεγονός ότι μετά τις σπουδές του στη Φυσική, στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Stanford των Η.Π.Α., και παρά την απόκτηση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ο νέος επίσκοπος ανταποκρίθηκε στην κλήση του προς τον μοναχισμό και την αγάπη του για τον Χριστό και την Εκκλησία, εγκαταλείποντας τις δελεαστικές προτάσεις για μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα στην Εσπερία.
Πρωτύτερα, ο χειροτονούμενος επίσκοπος είχε ευχαριστήσει τον αρχιεπίσκοπο, «για την ανεξάντλητη και απροϋπόθετη αγάπη που μου δείξατε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας και με την οποία συνεχίζετε να με περιβάλλετε χωρίς τέλος». Υποσχέθηκε δε να αναλώσει όλες τις δυνάμεις του, προκειμένου να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν η Μητέρα Εκκλησία, ο Μακάριος και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία ανακοινώθηκε η εκλογή των δύο νέων επισκόπων της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, του Κερασούντος Χριστοφόρου και Καμπέρας Αθηναγόρα και εκείνοι απάντησαν με το κείμενο της Ευχαριστίας, αποδεχόμενοι το «επίταγμα».
Οι νέοι επίσκοποι, οι οποίοι εξελέγησαν παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δέχθηκαν τα συγχαρητήρια και τις ευχές του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, και των αρχιερέων, των κληρικών και των πιστών που είχαν κατακλύσει τον ναό.