pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Μουσείο εικονικής πραγματικότητας «μαρτυρά» τα δεινά των κρατουμένων στις φυλακές-«ανθρώπινα σφαγεία»

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι είχαν φυλακιστεί σε βάθος 50 ετών από το καθεστώς της οικογένειας Άσαντ

16/09/2025 - 1:01μμ
Σύρος αναζητά πληροφορίες για συγγενείς του μέσα στη φυλακή Σεντάγια, κοντά στη Δαμασκό (φωτ.: EPA/Antonio Pedro Santos)

Σύρος αναζητά πληροφορίες για συγγενείς του μέσα στη φυλακή Σεντάγια, κοντά στη Δαμασκό (φωτ.: EPA/Antonio Pedro Santos)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μουσείο εικονικής πραγματικότητας που τεκμηριώνει τα δεινά των κρατουμένων στις συριακές φυλακές, οι οποίες χρησιμοποιούνταν επί δεκαετίες για τον εγκλεισμό των αντιφρονούντων του καθεστώτος Άσαντ δημιούργησε μια οργάνωση στη Συρία.

Ο οργανισμός «Μουσείο Συριακών Φυλακών» προσφέρει τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις σε φυλακές, μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, καθώς και μελέτες και έρευνες για κέντρα κράτησης.

«Το μουσείο επιδιώκει να διατηρήσει ζωντανές στη συλλογική μνήμη τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της Συρίας, που συνδέονται με τη βία, τις δολοφονίες και τις φυλακές», δήλωσε ο ιδρυτής του, ο Άμερ Ματάρ, στο AFP στο περιθώριο των εγκαινίων του που πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Εθνικό Μουσείο στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι φυλακίστηκαν από το καθεστώς της οικογένειας Άσαντ, η οποία κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερα από 50 χρόνια μέχρι την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Οι μισοί συνελήφθησαν μετά τις ειρηνικές διαμαρτυρίες του 2011, η βάναυση καταστολή των οποίων πυροδότησε τον 14χρονο εμφύλιο πόλεμο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη φυλακή, έχουν εκτελεστεί ή έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει τη φυλακή Saydnaya κοντά στη Δαμασκό «ανθρώπινο σφαγείο», σύμβολο της φρίκης.

Το «Ίδρυμα Μουσείου Φυλακών» βασίστηκε στη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε το 2017, όταν κατέγραψε την εμπειρία των κρατουμένων στις φυλακές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στα εδάφη που έλεγχε στη Συρία.

Φωτογραφίες κρατουμένων που βρέθηκαν σε φυλακή της Δαμασκού μετά την κατάληψή τους από τις δυνάμεις των ανταρτών (φωτ.: EPA/Bilal Al Hammoud)

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε από έναν ισλαμιστικό συνασπισμό, η οργάνωση συνεργάστηκε με συριακούς και διεθνείς οργανισμούς που ειδικεύονται στους αγνοούμενους και την ποινική δικαιοσύνη για να δημιουργήσει αυτό το εικονικό μουσείο.

«Φοβόμασταν ότι αυτές οι φυλακές θα καταστρέφονταν προτού προλάβουμε να τεκμηριώσουμε την ύπαρξή τους, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να επισκεφτούμε 70 από αυτές», δήλωσε ο Ματάρ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το μουσείο στοχεύει να «τιμήσει τα θύματα, να ενισχύσει τις φωνές των επιζώντων και να συγκεντρώσει στοιχεία για να οδηγήσει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη».

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εξακολουθούν να περιμένουν να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων που εξαφανίστηκαν στις φυλακές κολαστήρια της Συρίας.

Τον Μάιο, οι αρχές ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας εθνικής επιτροπής για τους αγνοούμενους.

Ωστόσο, οι ΜΚΟ και οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη παραμένει μακρύς και τονίζουν την ανάγκη για ανεξάρτητες έρευνες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/ AARON SCHWARTZ / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Χάρτινη τίγρη» το NATO – Η αποχώρηση των ΗΠΑ «δεν επιδέχεται επανεξέταση»

1/04/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Αντικρουόμενα μηνύματα Τραμπ για αποχώρηση, κλιμάκωση επιθέσεων και απειλές κατά ενεργειακών και τεχνολογικών στόχων

1/04/2026 - 10:28πμ
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Πεζεσκιάν: Έχουμε βούληση να βάλουμε τέλος στον πόλεμο, αλλά θέλουμε εγγυήσεις – Οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο

31/03/2026 - 11:28μμ
Ο Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα τελεί δέηση για τον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων, στην Ιερουσαλήμ, μετά την ακύρωση της παραδοσιακής πομπής της Κυριακής των Βαΐων από το Όρος των Ελαιών (φωτ.: . EPA/Ammar Awad/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Κεκλεισμένων των θυρών ο εορτασμός του Πάσχα στον Πανάγιο Τάφο

31/03/2026 - 9:25μμ
Η στιγμή που κτήριο στη Βηρυτό δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο πέντε σημείων από Κίνα και Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

31/03/2026 - 7:34μμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να καλέσει τις αραβικές χώρες να καλύψουν το κόστος του πολέμου στο Ιράν

30/03/2026 - 11:30μμ
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Ιρανικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος ιρανικός πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο

30/03/2026 - 7:21μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Σπλιτ της Κροατίας (φωτ.: EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα αμερικανικά αεροσκάφη που επιτίθενται στο Ιράν

30/03/2026 - 1:25μμ
Ιρανοί κοιτούν κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Μιλά (ξανά) για συμφωνία με την Τεχεράνη και «βλέπει» κατάκτηση της νήσου Χαργκ

30/03/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

«Φοβού» τον ηττημένο Τραμπ – Τι μπορεί να κάνει αν χάσει στο Ιράν

29/03/2026 - 11:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Κακοκαιρία «Erminio»: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: Επετειακή Επιτροπή 120 χρόνων Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ)

Μόντρεαλ: Μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τα 120 χρόνια της ελληνικής κοινότητας

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI /Τατιάνα Μπόλαρη)

Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από σήμερα η νέα αύξηση – Παραδείγματα

1 ώρα πριν
Πρόχειρες κατασκηνώσεις προσφύγων στην ψαραγορά της Ραιδεστού

Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού: Η Ελλάδα θυμάται το «Μαύρο Πάσχα» του 1914 και τιμά τα θύματα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Zois Kostas B)

Οι Πόντιοι της Καλαμαριάς ετοιμάζουν μεγάλο γλέντι

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/ AARON SCHWARTZ / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: «Χάρτινη τίγρη» το NATO – Η αποχώρηση των ΗΠΑ «δεν επιδέχεται επανεξέταση»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign