pontosnews.gr
Κυριακή, 3/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Ν. Παπαδάκης

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα

5/09/2025 - 10:55μμ
O γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης (φωτ.: facebook/Kyriakos Pierakkakis)

O γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης (φωτ.: facebook/Kyriakos Pierakkakis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έφυγε από τη ζωή μετά από μία άνιση και σύντομη μάχη με τον καρκίνο ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης. Συγγραφέας ερευνών και μελετών για το Κυπριακό, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Αγία Σοφία», ο Νίκος Παπαδάκης ανέδειξε το έργο και την πολιτική διαδρομή του Ελευθερίου Βενιζέλου, με το έργο του «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» το οποίο «αποτελεί την πληρέστερη βιογραφία του μεγάλου πολιτικού», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος.

«Ο Νίκος Παπαδάκης υπήρξε οραματιστής, από κοινού με τον μεγάλο ιεράρχη της Κρήτης Ειρηναίο Γαλανάκη, και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Ιδρύματος. Στα 25 χρόνια λειτουργίας του ήταν η ψυχή του, υπηρετώντας με μοναδικό πάθος και αφοσίωση ζωής τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της πολιτικής κληρονομιάς και παρακαταθήκης του Βενιζέλου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα. Η σορός του θα βρίσκεται στον ναό από τις 10:30, ενώ θα ταφεί στον τόπο καταγωγής του, τον Βάμο Αποκορώνου, όπου προηγουμένως θα τελεστεί τρισάγιο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Παράκληση της οικογένειάς του, αντί στεφάνων να ενισχυθούν κοινωφελείς δράσεις. Οι μουσειακοί χώροι του Ιδρύματος στη Χαλέπα, τις Μουρνιές και το Θέρισο θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και την ημέρα της κηδείας.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στο συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρει ότι «με αισθήματα συγκίνησης και θλίψης υποδεχόμαστε την είδηση του θανάτου του δικηγόρου και γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικολάου Παπαδάκη. Ενός Ιδρύματος, που χάρη στην επίδοσή του και στο κύρος του, που οφείλονται στον Νίκο Παπαδάκη και στους συνεργάτες του, είχε την εκτίμηση και υποστήριξη όλων των φορέων της Κρήτης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στην απώλεια του Νίκου Παπαδάκης σημείωσε ότι «υπήρξε ευγενές τέκνο της Κρήτης, ένας πραγματικός Ευπατρίδης, ο οποίος αφιέρωσε, κυριολεκτικώς, την ζωή του και τις εμβριθείς ιστορικές γνώσεις του στην υπεράσπιση και διαφύλαξη του έργου και των πολιτικών παρακαταθηκών του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου».

Σε μήνυμα της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη ανέφερε ότι «ο Νίκος Παπαδάκης υπήρξε ψυχή και στυλοβάτης του Ιδρύματος από την ίδρυσή του έως και σήμερα. Με αδιάκοπη αφοσίωση, επιστημονική επάρκεια, ήθος και οραματική καθοδήγηση, αφιέρωσε τη ζωή του στη διαφύλαξη και την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του Ελευθερίου Βενιζέλου».

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι «ο Νίκος Παπαδάκης υπήρξε μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου μας. Ήταν ο άνθρωπος που έφερε εις πέρας το όραμα του αοίδιμου μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη για τη δημιουργία του Ιδρύματος. Η δημιουργία της Οικίας – Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα και η λειτουργία δύο ακόμα μουσείων, του στρατηγείου στο Θέρισο και της οικίας γέννησης του Βενιζέλου στις Μουρνιές ήταν αποτέλεσμα της επίμονης και συστηματικής προσπάθειας του ιδίου και των συνεργατών του να αναδείξει την προσωπικότητα του Βενιζέλου και να ισχυροποιήσει τον ρόλο και τη θέση του Ιδρύματος. […] Απώλειες όπως αυτή κάνουν τα Χανιά φτωχότερα και την ευθύνη όλων μας μεγαλύτερη ώστε να διαφυλαχθεί η σπουδαία παρακαταθήκη που έχει αφήσει στον τόπο μας”.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «λίγες είναι οι προσωπικότητες στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας που να έχουν τόσο ουσιαστικό και βαθύ αποτύπωμα, το οποίο ξεπερνά τα Χανιά, την Κρήτη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Ως ερευνητής και συγγραφέας, άφησε πίσω του σπουδαίο έργο μέσα από μελέτες όπως “Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία, 1914-1918”, ενώ συνέγραψε και την πιο έγκυρη και πληρέστερη βιογραφία του εθνάρχη, “Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης”, που αποτελεί έργο μοναδικό αναφοράς για τη ζωή και την ιστορική διαδρομή του Ελευθερίου Βενιζέλου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής ανέφερε ότι ο Νίκος Παπαδάκης «υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από θεματοφύλακας της αιώνιας φλόγας του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου· υπήρξε ένας αληθινός οραματιστής. Η αφοσίωσή του στην αποστολή του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, υπήρξε απεριόριστη. Η προσωπική του δέσμευση για τη διαφύλαξη του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου θα συνεχίσει να γίνεται αισθητή για πολλές γενιές».

Τέλος, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του αγαπητού συνεργάτη και φίλου Νίκου Παπαδάκη. Όπως επισημαίνει ο προέδρος του ΙΕΤ Γιάννης Γαρεδάκης «ο Νίκος Παπαδάκης υπήρξε για εμάς όχι μόνο καρδιακός φίλος, αλλά και πολύτιμος συνεργάτης, με τον οποίο μοιραστήκαμε κοινούς στόχους και αξίες, για τον ρόλο του Επαρχιακού Τύπου στην καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το γραφικό Τσανάκκαλε, αλλιώς Δαρδανέλλια, στη νότια ακτή του Ελλήσποντου (φωτ.: Jorge Láscar / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Λήμνος: Ανακοινώθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Τσανάκκαλε της Τουρκίας

3/05/2026 - 1:46μμ
Αγριαγκιναράκια, ο τέλειος ρακομεζές (φωτ.: Λένα Ηγουμενάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Βρουβολόημα»: Η παραδοσιακή τέχνη του μαζέματος των χόρτων σε μια ιδιαίτερη δράση της Περιφέρειας Κρήτης

3/05/2026 - 12:14μμ
Καλάβρυτα, 3 Μαΐου 2026 (φωτ.: apohxos.gr / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στα λευκά η Πάρνηθα και ο Παρνασσός – Διακοπή της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ

3/05/2026 - 10:46πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο Ωραιόκαστρο – Αστυνομικοί απεγκλώβισαν γυναίκα και τα τρία παιδιά της

3/05/2026 - 9:41πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη μέρα ανοιξιάτικου χειμώνα: Πού θα βρέξει, πού θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία – Τα 9 μποφόρ θα φτάσουν οι βοριάδες

3/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: apohxos.gr/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνιο καιρικό φαινόμενο μετά από 39 χρόνια: Ο Μάιος «ντύθηκε» στα λευκά – Αντί για στεφάνια με λουλούδια, χιονάνθρωποι στα βουνά

2/05/2026 - 11:46μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Φωτιά σε υπαίθριο χώρο βιομηχανικής εγκατάστασης – Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνους καπνούς

2/05/2026 - 10:12μμ
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος//EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με 240 χλμ/ώρα και στο αντίθετο ρεύμα: Πώς εντοπίστηκε ο 37χρονος μοτοσικλετιστής

2/05/2026 - 8:30μμ
Σκάφος του Λιμενικού (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές: 131 άνθρωποι εντοπίστηκαν σε Σάμο και Κρήτη, τρεις συλλήψεις διακινητών

2/05/2026 - 7:14μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γραμμή 2 Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείσουν νωρίτερα την Κυριακή 3/5 και τη Δευτέρα 4/5

2/05/2026 - 4:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: finosfilm.com)

Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «καλός μας άνθρωπος»

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Ροδάφ’νον»: Οι πόλεις που ετοιμάζονται να απολαύσουν τη συγκλονιστική παράσταση του Τάκη Βαμβακίδη

39 λεπτά πριν
Το γραφικό Τσανάκκαλε, αλλιώς Δαρδανέλλια, στη νότια ακτή του Ελλήσποντου (φωτ.: Jorge Láscar / commons.wikimedia.org)

Λήμνος: Ανακοινώθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Τσανάκκαλε της Τουρκίας

1 ώρα πριν
Μέρος των επαναπατρισμένων αρχαιοτήτων (πηγή: ice.gov)

ΗΠΑ: Την επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΑΒ)

Άρση βαρών: Δύο χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η Μαρία Στρατουδάκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων

2 ώρες πριν
Αγριαγκιναράκια, ο τέλειος ρακομεζές (φωτ.: Λένα Ηγουμενάκη)

«Βρουβολόημα»: Η παραδοσιακή τέχνη του μαζέματος των χόρτων σε μια ιδιαίτερη δράση της Περιφέρειας Κρήτης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign