pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Έναν αιώνα ζωής συμπλήρωσε ο Σύνδεσμος Καστελοριζιών Βικτόριας

Αποτέλεσαν μια από τις πρώτες οργανώμενες κοινότητες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία

3/09/2025 - 5:34μμ
Περίτεχνα κεντημένα παπούτσια και ρούχα από το Καστελόριζο στη μακρινή Αυστραλία (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Περίτεχνα κεντημένα παπούτσια και ρούχα από το Καστελόριζο στη μακρινή Αυστραλία (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κειμήλια από τους πρώτους μετανάστες, γυναίκες με τσιλανιώτικα, μαντήλια με πλούσια σχέδια που φορούσαν κάποτε στο Καστελόριζο, και πιατέλες με κατουμάρια, τις παραδοσιακές πίτες του ακριτικού νησιού με αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, γαρίφαλα και κανέλα γέμισαν την ατμόσφαιρα με Ελλάδα και παράδοση στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Καστελοριζιών Βικτόριας, ή Kazzies, όπως αποκαλούνται χαριτολογώντας μεταξύ τους.

Ενθύμια από περασμένες δεκαετίες και εκδηλώσεις του Συνδέσμου (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Μεγάλοι αλλά και μικροί Kazzies λοιπόν γιόρτασαν μαζί, θέλοντας να αναστήσουν την ακμή της ελληνικής μετανάστευσης, τις ημέρες που η Αδελφότητα Καστελοριζιών της Μελβούρνης εμφανίστηκε για πρώτη φορά για να υποστηρίξει τους νεοαφιχθέντες μετανάστες και συνέχισε να ευδοκιμεί καθώς οι οικογένειες εγκαθίσταντο στη νέα ήπειρο.

«Είχαν ένα όραμα», δήλωσε στο Ελληνικό Κήρυκα (The Greek Herald) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νικ Σπάρτελς, του οποίου η οικογένεια έχει προεδρεύσει συλλογικά για πάνω από 25 από τα 100 χρόνια του σωματείου. Ο πατέρας του –και πρώην πρόεδρος– Μάικλ Σπάρτελς ήταν πάντα μια τεράστια έμπνευση. «Ήταν η ραχοκοκαλιά του σωματείου και δεν ήθελα οι προσπάθειές του να πάνε χαμένες».

Φωτογραφία από τα «χρυσά χρόνια» του σωματείου (φωτ.: Instagram/thekazzieclub)

Η αγορά του κτηρίου όπου στεγάζεται το σωματείο στην οδό Ντόρκας τον Δεκέμβριο του 1967 για 23.000 δολάρια Αυστραλίας ήταν, όπως είπε, μια πράξη προνοητικότητας. «Ως κάποιος στον κατασκευαστικό κλάδο, μπορώ να σας πω ότι δεν φτιάχνουν πλέον μέρη σαν κι αυτό. Δεχόμαστε συνεχώς προσφορές, αλλά δεν θα το πουλήσουμε ποτέ. Ανήκει στην κοινότητα, είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας» σημείωσε.

Μέσα σε αυτούς τους τοίχους έχουν γιορταστεί γάμοι, έχουν βαφτιστεί μωρά, έχουν συγκεντρωθεί χρήματα και έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητοι χοροί Καστελοριζιών μέχρι αργά το βράδυ. Πιο πρόσφατα, έγιναν και αγρυπνίες. «Δεν είναι απλώς τούβλα και κονίαμα», πρόσθεσε ο Νικ Σπέρτελς. «Είναι η καρδιά της κοινότητάς μας».

Δύο νεαροί ομογενείς στην εκδήλωση (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Περίτεχνες στολές και χειρόγραφα

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση κειμηλίων «Kazzie Reflections», με αντικείμενα, ρούχα και έγγραφα που διηγούνται τις ιστορίες των πρώτων οικογενειών από το Καστελόριζο που έφτασαν στη Βικτόρια.

Περίτεχνα κεντημένες στολές που περνούσαν από γενιά σε γενιά, θρησκευτικές εικόνες και κοσμήματα που αφηγούνται τη μακρά φήμη του Καστελόριζο ως σταυροδρόμι εμπορικών συναλλαγών. Μια προθήκη περιείχε χειρόγραφα πρακτικά από τις πρώτες συναντήσεις του συλλόγου, γραμμένα στην καθαρεύουσα, μια υπενθύμιση του μορφωμένου επιπέδου των πρώτων μελών της Αδελφότητας και της αποφασιστικότητάς τους να διατηρήσουν την ελληνική παράδοση στην άλλη άκρη του κόσμου.

Έγγραφα του σωματείου και χάρτες του Καστελόριζου (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Την εντυπωσιακή έκθεση επιμελήθηκε η Τζίνα Γκέκα, συλλέγοντας για μήνες κειμήλια και ιστορίες από οικογένειες. «Δεν είμαι επιμελήτρια στο επάγγελμα», ομολόγησε, «αλλά έχω βάλει την καρδιά μου σε αυτό. Αυτές είναι αναμνήσεις που είναι υφασμένες στον ιστό της κοινότητάς μας. Οι πρώτοι Καστελορίζιοι που έφτασαν δεν ήταν οι τυπικοί μετανάστες μετά τον πόλεμο», υπογράμμισε.

«Ήταν συχνά άνθρωποι με υψηλή μόρφωση, κοσμικοί που έφεραν μαζί τους όχι μόνο ανθεκτικότητα, αλλά και φινέτσα».

Ένα έγγραφο αλλοδαπού επιβάτη του 1928 που ανήκε στον Δημήτρη Παλτόγλου αφηγούνταν μια άλλη ιστορία: η εθνικότητά του καταγράφηκε ως ιταλική, μια υπενθύμιση της ταραγμένης ιστορίας του νησιού υπό οθωμανική, γαλλική και ιταλική κυριαρχία πριν τελικά ενταχθεί στην Ελλάδα το 1947.

Η Κόνι Γκρέγκορι, της οποίας η μητέρα μετανάστευσε από το Καστελόριζο σε ηλικία δύο ετών, αναλογίστηκε: «Ακόμα και κάτω από αιώνες ξένης κυριαρχίας, πάντα ξέραμε ποιοι ήμασταν. Το Καστελόριζο μπορεί να είναι μακριά, αλλά ζει μέσα μας».

Η πρόεδρος της Λέσχης Ηλικιωμένων Κριστίν Ντίμερ, στάθηκε περήφανα δίπλα σε μια στολή μικρού αγοριού. «Το φορούσε ο πατέρας μου, μετά ο γιος μου και τώρα ο εγγονός μου. Αυτά τα ρούχα λένε μια ιστορία».

Από αριστερά, η Τζίνα Γκέκα και η Κριστίν Ντίμερ μπροστά από ένα ένδυμα που φορούσαν μέλη της οικογένειας Ντίμερ (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Σε πολλούς, η έκθεση θύμισε τη στιγμή που είχαν καταφέρει να πατήσουν το πόδι τους στο ίδιο το νησί. Ο Σπάρτελς θυμόταν την πρώτη του επίσκεψη ως νεαρός, «Περπάτησα στα ίδια σοκάκια που περπάτησαν κάποτε οι παππούδες μου και μου σηκώθηκε η τρίχα. Τότε συνειδητοποίησα: από εκεί ξεκίνησαν όλα. Επέστρεψα γνωρίζοντας ότι έπρεπε να το κρατήσω ζωντανό για τα παιδιά μου και τα παιδιά τους».

Η κόρη του, Νταϊάνα, που εκπροσωπεί την επόμενη γενιά ηγεσίας, επανέλαβε τα λόγια του. «Έχω ασχοληθεί όλη μου τη ζωή χάρη στον πατέρα μου. Τώρα βλέπω πόσο σημαντικό είναι. Θα ήθελα πολύ να δω περισσότερους νέους να συμμετέχουν, ίσως ακόμη και να ξεκινήσω μια επιτροπή νέων. Η μικρή και απομακρυσμένη περιοχή του Καστελόριζου δημιουργεί έναν μοναδικό δεσμό μεταξύ της αυστραλιανής κοινότητάς του», συμπλήρωσε.

Γυναικεία ενδυμασία του Καστελόριζου (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Ωστόσο, η απουσία περισσότερων νέων ήταν δύσκολο να αγνοηθεί. Η γωνιά των παιδιών, γεμάτη σελίδες ζωγραφικής με γενεαλογικά δέντρα και ελληνικές λέξεις, ήταν σχετικά άδεια. «Δεν θα πω ψέματα, ανησυχώ για το μέλλον μας», παραδέχτηκε η Τζίνα Γκέκα, κοιτάζοντας τα άδεια τραπέζια.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ της Κάθριν Γκέκα, κόρης της Τζίνα. Έχοντας γνωρίσει το Καστελόριζο μόνο μέσα από τις ιστορίες παλαιότερων μελών των Kazzies, δημιούργησε μια ταινία που αποτύπωνε προφορικές ιστορίες, πάρτι μεταμφιεσμένων εμπνευσμένα από την προσσελήνωση, χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, ακόμη και μία από τις πρώτες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την αγορά του κτηρίου το 1967, με θέμα «Θα παντρευόσασταν μια Kazzie;».

Αυτό που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη ήταν το απροσδόκητο μήνυμα από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπάνεζε, στην αρχή του ντοκιμαντέρ, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για την εκατονταετηρίδα του και επαίνεσε τη συμβολή των Καστελοριζίων στον πολυπολιτισμικό ιστό της Αυστραλίας.

Το μήνυμα του Αυστραλού πρωθυπουργού ξάφνιασε ευχάριστα τους παριστάμενους (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Όπως δήλωσε ο Νικ Σπάρτελς, «είμαστε όλοι Έλληνες στο τέλος. Αλλά εδώ στην Αυστραλία, ήμασταν από τους πρώτους που ήρθαν. Πολλοί Καστελορίζιοι τα έχουν καταφέρει καλά επειδή όταν έφτασαν οι υπόλοιποι τη δεκαετία του 1950, εμείς ήμασταν ήδη εδραιωμένοι».

Το ίδιο το έμβλημα του Συλλόγου αφηγείται την ιστορία: μια άγκυρα για τους ναυτικούς, ένας σταυρός για την πίστη και μια καρδιά, που τοποθετήθηκε από το σωματείο στην Αυστραλία και αντιπροσωπεύει την αγάπη για το νησί και την αίσθηση του ανήκειν. Ο σύνδεσμος έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών και θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά το σύνθημά του παραμένει σταθερό: Πίστη, Ελπίδα και Φιλανθρωπία.

Το σήμα του Συνδέσμου (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)

Ή όπως το συνόψισε ο πρόεδρος Νικ Σπάρτελς, «μπορεί να είμαστε εκσυγχρονισμένοι τώρα, αλλά οι αξίες μας είναι οι ίδιες. Αυτό είναι που θα μας οδηγήσει στα επόμενα 100 χρόνια».

• Πηγή: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook Eλληνική ορθόδοξη ενορία στο Kongarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Μύρισε» Χριστούγεννα στην ελληνορθόδοξη ενορία και κοινότητα του Kongarah στη Νέα Νότια Ουαλία

3/12/2025 - 11:10μμ
(Φωτ.: instagram/griechische_gemeinde_moewa)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με ποντιακό χρώμα από την Ελληνική Κοινότητα Μερφέλντεν-Βάλλντορφ

3/12/2025 - 9:10πμ
«Η Καστοριά μας» κοσμεί πλέον το δρομάκι του Coburg North στη Μελβούρνη. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε, ο Αντώνης Δεσποτέλλης (φωτ.: TheGreekHerald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Καστοριά απέκτησε τη δική της οδό και τοιχογραφία στο Κόμπουργκ Νορθ της Μελβούρνης

2/12/2025 - 10:42μμ
Ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ παρουσιάζει την ταινία του (φωτ.: Hellenic DNA/Φώτης Καλιαμπάκος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Κρήτες όλου του κόσμου τίμησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή – Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» στη Νέα Υόρκη

2/12/2025 - 10:09μμ
(Φωτ.: sonsofpericles.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νεολαία AHEPA: Οι «Υιοί του Περικλή» γιορτάζουν 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

2/12/2025 - 8:32πμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βραζιλία: Η ομογένεια τιμά τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη

30/11/2025 - 4:29μμ
Ολοκληρώθηκε το 2ο δυνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς με συμμετοχή από 31 χώρες και 5 ηπείρους.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όσα έγιναν στο 2ο συνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς στην Αθήνα

29/11/2025 - 11:52μμ
(Φωτ.: instagram georgiaelena_official)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μικρή Γεωργία τραγούδησε στο ίνδαλμά της, την Κλαυδία, την «Αστερομάτα» – Η αντίδραση της τραγουδίστριας

29/11/2025 - 9:00μμ
(Fωτ.: facebook.com/GreekCommunity)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Κοινότητα Τορόντο: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2026-2030

27/11/2025 - 9:25μμ
(Φωτ.: instagram/sp_mannheim)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα ποντιακά νιάτα του Μάνχαϊμ ετοιμάζουν το χορό τους

27/11/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές από τη κακοκαιρία Byron στη Λακωνία. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: apohxos.gr)

Ποτάμια λάσπης σε Λακωνία και Μεσσηνία μετά το πέρασμα του «Byron»

1 λεπτό πριν
H Μερόπη Βερβέρη υπό την... τηλεοπτική κάμερα (φωτ.: Facebook / Meropi Ververi)

Από τους προσφυγικούς αργαλειούς της Μικρασίας στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη – Η υφαντική τέχνη επιστρέφει δυναμικά

30 λεπτά πριν
Αγρότες που κατευθύνονται στο Τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

56 λεπτά πριν
Ο Σαρανταπόταμος στην Ελευσίνα, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Maria Tsolaki)

Σε συναγερμό η Ελευσίνα λόγω κινδύνου υπερχείλισης – Η κακοκαιρία Byron δοκιμάζει τη Δυτική Αττική

2 ώρες πριν
Προβλήματα από την κακοκαιρία Byron στο Κερατσίνι, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κλειστοί δρόμοι και σοβαρά προβλήματα στους δρόμους της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άγιος Σάββας, η Μονή της Τραπεζούντας όπου εξορίστηκαν αυτοκράτορες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign