pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή της χρονιάς – 110 μόνο τον Ιούλιο

Για «χρήση της θανατικής ποινής ως εργαλείου εκφοβισμού από το κράτος» κάνει λόγο ο ΟΗΕ

29/08/2025 - 5:33μμ
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πάνω από 800 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ένα «συστηματικό σχήμα χρήσης της θανατικής ποινής ως εργαλείου εκφοβισμού από το κράτος».

Το γραφείο δικαιωμάτων του ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι υπήρξε «μεγάλη αύξηση των εκτελέσεων στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2025».

«Οι ιρανικές Αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 841 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς και ως τις 28 Αυγούστου του 2025», τόνισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, προειδοποιώντας ότι «η πραγματική κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ενδεχομένως είναι χειρότερη, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη διαφάνειας».

Σύμφωνα με την ίδια, μόνον τον Ιούλιο το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 110 ανθρώπους, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό από αυτούς που εκτελέστηκαν τον Ιούλιο του 2024. «Ο υψηλός αριθμός εκτελέσεων δείχνει ένα συστηματικό σχήμα χρήσης της θανατικής ποινής ως εργαλείου εκφοβισμού του κράτους, με δυσανάλογη επικέντρωση στις εθνοτικές μειονότητες και στους μετανάστες», προειδοποίησε.

Η Σαμντασάνι εξέφρασε ιδιαιτέρως τη λύπη της για τη χρήση των δημόσιων εκτελέσεων στο Ιράν, καθώς το γραφείο δικαιωμάτων του ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών τεκμηρίωσε 7 τέτοιες περιπτώσεις από την αρχή της χρονιάς.

«Οι δημόσιες εκτελέσεις προσθέτουν άλλη μια στιβάδα προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, […] όχι μόνον της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που αφορούν, αυτών που εκτελούνται, αλλά και αυτής όλων όσοι πρέπει να τις παρακολουθήσουν», σημείωσε η Σαμντασάνι. «Το ψυχολογικό τραύμα από την παρακολούθηση ενός δημόσιου απαγχονισμού, ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι απαράδεκτο», τόνισε.

Σύμφωνα με τη Σαμντασάνι, 11 άνθρωποι στο Ιράν βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με επικείμενη εκτέλεση, οι έξι από τους οποίους κατηγορούνται για ένοπλη εξέγερση επειδή φέρεται ότι ανήκουν στην εξόριστη αντιπολίτευση των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν. Οι υπόλοιποι πέντε έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2022, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε την περασμένη εβδομάδα την καταδίκη σε θάνατο της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των εργαζομένων Σαριφέχ Μοχαμαντί.

«Η θανατική ποινή δεν συνάδει με το δικαίωμα στη ζωή και είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τόνισε η Σαμντασάνι.

«Ο κίνδυνος που δημιουργεί να εκτελεστούν αθώοι άνθρωποι είναι απαράδεκτος. Δεν θα έπρεπε ποτέ να επιβάλλεται για πράξεις που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου», σύμφωνα με την ίδια.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλεί την ιρανική κυβέρνηση «να μην εφαρμόσει τη θανατική ποινή κατά των προσώπων αυτών κι άλλων ανθρώπων που βρίσκονται στην πτέρυγα των θανατοποινιτών», κατέληξε η Σαμντασάνι.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκτοπισμένοι πανηγυρίζουν μέσα στα οχήματά τους καθώς περιμένουν στην ουρά στη γέφυρα Κασμίγια, επιστρέφοντας στα σπίτια τους κατά μήκος της ακτής κοντά στην Τύρο, σήμερα, στο νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA/WAEL HAMZEH)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Οι πρόσφυγες πήραν το δρόμο της επιστροφής προς τα ισοπεδωμένα σπίτια τους

17/04/2026 - 8:50μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο. Φτάνει πια!»

17/04/2026 - 5:56μμ
Στο βάθος τάνκερ που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο, στο Στενό της Μαλάκα, στη Μαλαισία. 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται κρίσιμο σαββατοκύριακο για το Ορμούζ

17/04/2026 - 2:25μμ
Κατεστραμμένα κτήρια στα νότια προάστια της Βηρυτού, 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Χεζμπολάχ: «Το δάχτυλο στη σκανδάλη» μετά την εκεχειρία – Επιστροφές μέσα σε ερείπια στον Λίβανο

17/04/2026 - 12:34μμ
Ο Κιρ Στάρμερ αποχωρεί από την επίσημη κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, για να μεταβεί στη Βουλή και να συμμετάσχει στην Ώρα του Πρωθυπουργού. 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στη δίνη σκανδάλου ο Στάρμερ για διορισμό με «σκιές» Έπστιν

17/04/2026 - 12:10μμ
(Φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ισχύ η 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου – Στο τραπέζι σύνοδος κορυφής

17/04/2026 - 9:24πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να παραδώσει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου – «Πολύ κοντά» σε συμφωνία

16/04/2026 - 10:05μμ
Λιβανέζοι στρατιώτες δίπλα σε κατεστραμμένη γέφυρα, 16/4/26 (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Λίβανος: Συμφωνήθηκε 10ήμερη κατάπαυση του πυρός – Το ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

16/04/2026 - 7:01μμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' με το προεδρικό ζεύγος του Καμερούν (φωτ.: EPA / Luca Zennaro)
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Λέων: «Ο κόσμος ρημάζεται από μια χούφτα τυράννους»

16/04/2026 - 5:00μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/truth social)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Νέα πρόκληση με εικόνα ΑΙ δίπλα στον Ιησού

16/04/2026 - 3:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διασώστες ανασύρουν σορό νεαρής γυναίκας που εντοπίστηκε να επιπλέει στα νερά της Διώρυγας της Κορίνθου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βασίλης Ψωμάς)

Τραγωδία στον Ισθμό: Νεκρή 17χρονη στη Διώρυγα της Κορίνθου

23 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας της έκθεσης

ΔΕΘ: Η 5η Συλλεκτική EXPO ανοίγει τις πύλες της – Σπάνια νομίσματα αλλά και vintage παιχνίδια θα κλέψουν την παράσταση

51 λεπτά πριν
Ψηφιδωτό της πρώιμης βυζαντινής περιόδου (πηγή: commons.wikimedia.org)

Καλαμαριά: Στους βυζαντινούς χρόνους στρέφει το ενδιαφέρον του το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

1 ώρα πριν
Εκτοπισμένοι πανηγυρίζουν μέσα στα οχήματά τους καθώς περιμένουν στην ουρά στη γέφυρα Κασμίγια, επιστρέφοντας στα σπίτια τους κατά μήκος της ακτής κοντά στην Τύρο, σήμερα, στο νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA/WAEL HAMZEH)

Λίβανος: Οι πρόσφυγες πήραν το δρόμο της επιστροφής προς τα ισοπεδωμένα σπίτια τους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αστυνομικός της Βουλής: Τέσσερις φορές ισόβια και επιπλέον κάθειρξη για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών του

2 ώρες πριν
Οι πρωτοψάλτες Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος και Φώτιος Κετσετζής με τον ιερέα του ναού π. Χρυσόστομο (φωτ.: Ράνια Παρούση)

Νέα Υόρκη: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στην ποντιακή διάλεκτο από τον πρωτοψάλτη Μιχαήλ-Άνθιμο Δήσσο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign