pontosnews.gr
Τρίτη, 26/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αθήνα: Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Οι εργασίες συντήρησης διήρκησαν 1,5 μήνα

26/08/2025 - 2:06μμ
Το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος δροσίζει και πάλι τους περαστικούς (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος δροσίζει και πάλι τους περαστικούς (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού στο εμβληματικό σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος κι έτσι αυτό από σήμερα επαναλειτουργεί για να προσφέρει τη δροσιά του στο κέντρο της πόλης. Οι εργασίες διήρκεσαν 1,5 μήνα και όπως αναφέρει η δημοτική Αρχή, στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη επιστημονική συντήρηση του σιντριβανιού.

Οι φθορές που είχε υποστεί αφορούσαν τόσο τις μαρμάρινες επιφάνειες όσο και την ίδια την κατασκευή.

Παρατηρήθηκαν συμπληρώσεις και συγκολλήσεις μαρμάρινων θραυσμάτων, παλαιότερες σφραγίσεις και συμπληρώσεις αρμών κατασκευής, ρωγμές, εκδορές, μαύρες κρούστες, βιολογικές επικαθήσεις και άλατα, ίχνη γκράφιτι, αυτοκόλλητα, σιλικόνες και άλλα συγκολλητικά, εγχαράξεις και φθορές από μηχανικούς καθαρισμούς.

Ως νεότερο μνημείο, υπάγεται στο αντίστοιχο καθεστώς προστασίας που ορίζει ο νόμος. Ύστερα από αίτημα του δήμου Αθηναίων, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκπόνησε μελέτη συντήρησης, την οποία υλοποίησε το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου, εντάσσοντας το έργο στο πρόγραμμα «Συντήρηση υπαίθριων γλυπτών δήμου Αθηναίων».

(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

«Το ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, ένα έργο-κόσμημα του 1872, φτιαγμένο από πεντελικό μάρμαρο, αποκτά νέα ζωή», δήλωσε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά ύστερα από 153 χρόνια προχωρήσαμε στον επιστημονικό καθαρισμό των επιφανειών, αλλά και στην ολοκληρωμένη συντήρησή του. Οι εργασίες έγιναν με “χειρουργική” ακρίβεια από εξειδικευμένο προσωπικό».

Από τη μεριά της, η ιστορικός τέχνης και προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων Ζέττα Αντωνοπούλου, τόνισε: «Ο καθαρισμός διεξήχθη σε δύο δεξαμενές μεγάλου μεγέθους, με απαιτούμενες εργασίες στα εσωτερικά και εξωτερικά πλευρικά τοιχώματα. Το σιντριβάνι αποτελείται από ξεχωριστά τεμάχια πεντελικού μαρμάρου, το κάθε ένα από τα οποία έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ειδικές φθορές. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξυγίανσης των αρμών, με την αφαίρεση των παλαιότερων κονιαμάτων. Έγινε πλήρωση ρωγμών και στερέωση των αποφλοιώσεων, αποκατάσταση και προστασία των τσιμέντινων υποδομών και των εσωτερικών επιφανειών των λεκανών. Η όλη κατασκευή προστατεύτηκε με antigraffiti».

Οι εργασίες ανατέθηκαν στον συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Βασίλη Μαρκάκη. Στο έργο εργάστηκε συνεργείο από διπλωματούχους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, καθώς και εξειδικευμένους μαρμαροτεχνίτες. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η λειτουργία φίλτρων νερού και η περιοδική συντήρηση των μαρμάρινων επιφανειών, καθώς οι φθορές προκαλούνται όχι μόνο από βανδαλισμούς, αλλά κυρίως από περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και από αδόκιμες επεμβάσεις. Μεγάλη δυσκολία εντοπίστηκε στην εξωτερική δεξαμενή, η οποία είχε επαλειφθεί με άγνωστο προϊόν, πιθανώς χωρίς προετοιμασία της επιφάνειας, δημιουργώντας με τον χρόνο μια σκληρή μαύρη κρούστα.

Ένα σιντριβάνι 153 ετών

Το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος φέρει την επιγραφή «ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 1872» και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, αποδίδεται στον Ερνέστο Τσίλερ. Ως πίδακας υπήρξε διαχρονικά το κεντρικό στοιχείο της πλατείας, αλλά υπέστη μετατροπές που οδήγησαν στη σημερινή μορφή.

Στο αρχικό κεντρικό τμήμα υπήρχε μαρμάρινη ανθοστήλη με ολόγλυφη κόσμηση (μεταλλική σύνθεση με υδρόβια πτηνά και καλαμιές στο κάτω μέρος και αγαλματίδιο νεανικής μορφής με κοχύλι ως επίστεψη). Το μοτίβο είχε έντονα δυτικότροπο χαρακτήρα. Αργότερα, το κεντρικό τμήμα φαίνεται πως μεταφέρθηκε στο πανομοιότυπο σιντριβάνι της πλατείας Κουμουνδούρου (πλατεία Ελευθερίας), όπου σώζεται έως σήμερα, χωρίς όμως την επίστεψη. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπήρχαν εξαρχής δύο πανομοιότυπα σιντριβάνια της ίδιας εποχής, όπως συνέβαινε συχνά με στοιχεία αστικού εξοπλισμού.

Όταν η πλατεία Συντάγματος ονομαζόταν Κήπος των Μουσών και το σιντριβάνι ήταν γεμισμένο με λουλούδια

Σύμφωνα με φωτογραφικά ντοκουμέντα, λίγο πριν από τα μέσα του 20ου αιώνα η κατασκευή δεν λειτουργούσε ως σιντριβάνι, αλλά ως μικρός κήπος, κυκλικό παρτέρι με καλλωπιστικά άνθη. Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο το σημερινό κεντρικό στοιχείο (η εσωτερική μαρμάρινη δεξαμενή) να προέρχεται από το παλαιό κυκλικό σιντριβάνι της πλατείας Κοτζιά, με πιθανή την εκεί μεταφορά του στο πλαίσιο εξωραϊστικών επεμβάσεων του δήμου Αθηναίων τη δεκαετία του 1960. Αλλά και μεταγενέστερα το σιντριβάνι απεικονίζεται με πολυγωνική πρόσθετη περίμετρο και οι αλλαγές αυτές συνδέονται με έργα που αφορούν ευρύτερα την πλατεία Συντάγματος.

Η κάτω λεκάνη του σιντριβανιού αποτελείται από 27 αρχιτεκτονικά μέλη, με μήκος που κυμαίνεται από 40 εκ. έως 110 εκ. και ύψος 55 εκ. Λόγω κλίσης του εδάφους, το σιντριβάνι έχει συνολικό ύψος 60 εκ. από το έδαφος στο πάνω μέρος της πλατείας και 88 εκ. στο κάτω μέρος της πλατείας προς Ερμού. Εντός της μεγάλης λεκάνης υπάρχει μία μικρότερη από το ίδιο υλικό κατασκευής, η οποία αποτελείται από 11 αρχιτεκτονικά μέλη και επίσης εδράζεται σε κτιστή βάση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επίδειξη πρώτων βοηθειών σε ομοίωμα σκύλου (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Επιδείξεις πρώτων βοηθειών σε τετράποδα από τον Ερυθρό Σταυρό

26/08/2025 - 3:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αναστολή λειτουργίας σε δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά για τη νέα σχολική χρονιά – Δεν υπάρχουν μαθητές

26/08/2025 - 1:30μμ
Μέρος όσων βρίσκονταν στον κάδο απορριμμάτων στην Καισαριανή (φωτ.: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Όπλα και πυρομαχικά σε κάδο στην Καισαριανή, μαζί με 14 θρησκευτικές εικόνες!

26/08/2025 - 11:50πμ
Καμένα στη Μόρια Λέσβου (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Προφυλακιστέος ο 57χρονος για τέσσερις εμπρησμούς

26/08/2025 - 11:26πμ
Η είσοδος της πολυκατοικίας που έμενε το ζευγάρι, στην οδό Κωνσταντά στον Βόλο (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Στον ανακριτή ο 40χρονος – Τι θα γίνει με τα παιδιά

26/08/2025 - 10:36πμ
Συννεφιά στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαιρία με νεφώσεις στα ηπειρωτικά και όμβρους στα ορεινά

26/08/2025 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δάφνη Σκύδρας: 75χρονος σκότωσε συγχωριανό του και τον έκρυψε – Τον έσυρε με το αυτοκίνητο μέχρι τη χωματερή

25/08/2025 - 10:50μμ
(Φωτ.: picryl.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Παξοί: Αύριο το τελευταίο αντίο στην 4χρονη Αμέλια που έχασε τη ζωή της σε πισίνα

25/08/2025 - 7:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: Τετράωρη στάση εργασίας στις 28 Αυγούστου – Ποιες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν

25/08/2025 - 6:27μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη σε έξι περιοχές της χώρας

25/08/2025 - 5:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίδειξη πρώτων βοηθειών σε ομοίωμα σκύλου (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Επιδείξεις πρώτων βοηθειών σε τετράποδα από τον Ερυθρό Σταυρό

36 λεπτά πριν
Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη του Μαντζικέρτ (πηγή: Στρατιωτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης)

Σαν σήμερα η Μάχη του Μαντζικέρτ – Η ήττα που άνοιξε το δρόμο των Τούρκων στη Μικρά Ασία

1 ώρα πριν
Από πρόσφατη εκδήλωση του σωματείου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος)

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος προσκαλεί σε γλέντι με μεγάλα ονόματα του ποντιακού πενταγράμμου

2 ώρες πριν
Το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος δροσίζει και πάλι τους περαστικούς (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Αθήνα: Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αναστολή λειτουργίας σε δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά για τη νέα σχολική χρονιά – Δεν υπάρχουν μαθητές

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Ντίνος Μήτογλου στο PS Blog: «Σκέφτηκα την απόσυρση, αλλά δεν σταμάτησα να ελπίζω»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign