pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένα συγκινητικό γράμμα από τη Γιάλτα της Ρωσίας με αποστολέα έναν βιοπαλαιστή από την Ματσούκα

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

19/08/2025 - 9:00πμ
Εικονογράφηση της Αλεξίας Ιωαννίδου με βάση πίνακα που απεικονίζει φάρο στη Γιάλτα της Κριμαίας. Ο πίνακας βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα  pixabay.com/
el/users/iceberg90-15220686/

Εικονογράφηση της Αλεξίας Ιωαννίδου με βάση πίνακα που απεικονίζει φάρο στη Γιάλτα της Κριμαίας. Ο πίνακας βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα pixabay.com/ el/users/iceberg90-15220686/

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα γράμμα ενδεικτικό της εποχής των μέσων του 19ου αιώνα διασώζει ο αείμνηστος δάσκαλος και λαογράφος από την Ζάβερα του Χαψίκιοϊ της Ματσούκας, γνωστός και ως «Παπαδιαμάντης της Ματσούκας», Γεώργιος Ζερζελίδης.

Η μετανάστευση στη Ρωσία για πολλούς Έλληνες του Πόντου ήταν μονόδρομος προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για την οικογένειά τους. Άλλοι στάθηκαν τυχεροί και μεγαλούργησαν αποκτώντας μεγάλη περιουσία, οι περισσότεροι όμως ίσα-ίσα που τα έβγαζαν πέρα.

Ο Γιώργος Ζερζελίδης

Η κοινή μοίρα και των μεν και των δε, ήταν η ξενιτιά και ο αποχωρισμός από τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο γράμμα που ακολουθεί αποστολέας είναι ο Θεόδωρος Καρτερής και παραλήπτης η γυναίκα του Παρθένα.

Ακόμα και ο μη εξοικειωμένος με τα ποντιακά αναγνώστης θα παρατηρήσει πως αν και ο Θεόδωρος ήταν βιοπαλαιστής όπως συνάγεται από τα γραφόμενά του, τόσο αυτός όσο και η γυναίκα του μιλούσαν και έγραφαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα (ιδίωμα Ματσούκας). Από την ανάγνωση των λίγων αυτών σειρών μπορούμε να εξάγουμε με ασφάλεια όλα εκείνα τα συμπεράσματα που ήδη μας είναι γνωστά και τα οποία απλά επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά: αγάπη και φροντίδα των Ποντίων για την οικογένεια, σέβας για τους μειζέτερους (τους μεγαλύτερους στην ηλικία) και ακλόνητη πίστη στον Τριαδικό Θεό.

Στον Θεό είχαν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους οι πρόγονοί μας, γι’ αυτό και άντεξαν. «[…]κ’ επ’ εκεί ξαν τερούμε, ο Θεός το λέει ίνεται» αναφέρει στο γράμμα του ο Θεόδωρος, σαν να λέει στη γυναίκα του «μην απελπίζεσαι, έχει ο Θεός, κάτι θα γίνει». Αυτήν την πίστη μετέδωσαν και στα παιδιά τους που γέννησαν στην Ελλάδα, και τις ίδιες αξίες φέρουν τα παιδιά των παιδιών τους, ως κληροδότημα από τους προγόνους τους. Η πίστη στον Θεό, η τιμή στην Υπεραγία Θεοτόκο την μητέρα Του αλλά και στους Αγίους της Εκκλησίας, συνιστά βασικό χαρακτηριστικό της ποντιακής μας ταυτότητας.

≈

Υγείας και χαιρετίας από εμέναν τον Θεόδωρον Καρτερήν εις εσέναν την συμβίαν μου Παρθέναν και την πεθεράν μου Μαρίαν και φιλώ το χερ’ ν ατ’ς.

Γυναικεία φορεσιά από την περιοχή της Ματσούκας (πηγή: searchculture.gr/ Γιώργος Γκαλίτσος/ Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας)

Χαιρετώ και τα τέκνα μας Νικολίκαν, Κωστίκαν, Ποινίκαν και Καρτερίτσαν.

Χαιρετώ και τον κύρη μ’ και τη μάνα μ΄ κατά πολλά και φιλώ τα χέρια τουν. Χαιρετώ και τον αδελφό μ’ το Γιάννεν μετά συμβίας και τέκνων. Χαιρετώ και τον αδελφό μ’ τον Απόστολον μετά συμβίας και τέκνου. Χαιρετώ και την αδελφή μ’ Ελένεν και την αδελφή μ’ την Ανατολήν. Χαιρετώ και τον σύντεκνο μ’ τον Στάθιον και την συντέκνισα μ’ τη Σόναν. Άλλο χαιρετώ κατά πολλά και τον παπα-Γιάννεν και ασπάζομαι την δεξιάν του. Άλλο χαιρετώ κι όλτς τσοί γειτονάδες φαμελιακώς, τρανούς-μικρούς.

Και για τ’ εμέν αν ερωτάτε, δόξα τον πανάγαθον Θεόν, είμαι καλά και θέλω να μάθω τα ιδικά σας τα καλά. Στείλω σας με τον σαήν τον Πανίκαν δύο Κουριμί΄ λετσέκια, έναν εσέν το κοκκινείδιν κ’ έναν τη μάνα σ’ το μαυριδερόν. Αν θέλ΄ ο Θεός, ‘ς αλλομίαν θα στείλω και τσ’ εμετέρ’ ς. Οχτώ κομάτια φορεσίας και κάτ’ ψιλορέας είν’ του παιδίων. Στείλω σας εκατόν μανάτια πα παράν να δί’ τε τα χρέητα ‘ς σόν μαναβ’ και ‘ς σου Μιρί’ και τ’ απομέν’ νε να τερείτε του ‘σπιτί’ τα λειφτασέας, ώσνα ευτάει έναν στράταν κι άλλο ο σαής κ’ επ’ εκεί ξαν τερούμε, ο Θεός το λέει γίνεται.

Στείλω κ’ έναν ασημένεν καντήλαν ΄ς σην εγκλησίαν ‘ς σόν  Άγε-Βασίλ’, ν’ αφς ατό ΄ς σ΄ Άγε Βασιλεί’ την εικόναν και κάθαν Χριστού Σαρακοστή να φερ΄ς και δίεις ΄ς σον πίτροπον τ΄ελάδ΄ν εθε, τρι’ οκάδες ελάδ’. Με του Θεού τ΄όνεμαν ο καπνός-ι-μ’ οφέτος εγέν’ τον καλόν κ’ επούλτσαμε και με την τιμήν.

Ας ελέπω σας τα παιδία και καλήν εντάμωσην να δώσει ο Θεός και η Κυρία Θεοτόκος. Αμήν. 

Εγώ ο Θεόδωρος Καρτερής
‘ς σην Αούτκαν τση Γιάλτας
‘ς σα 1866 τση χρονίας, 3 Καλανταρί.

Αλεξία Ιωαννίδου

• Σύντεκνος: κουμπάρος – αυτός που του βάφτισε το παιδί (συν+τέκνο, βιολογικός και πνευματικός γονέας)
• Σαής: ιδιωτικός ταχυδρόμος
• Λετσέκια: μαντήλες
• Μανάτια: ρούβλια.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

14/05/2026 - 11:59μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Διευρύνονται οι πανελλαδικές εθελοντικές αιμοδοσίες «Δίνω αίμα, για το αίμα που χάθηκε»

14/05/2026 - 8:39μμ
(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το Παραλίμνι και ο ποντιακός ελληνισμός της Μεγαλονήσου υποδέχτηκαν την εικόνα του αγ. Γεωργίου Περιστερώτα

14/05/2026 - 7:15μμ
«Φλόγα της Μνήμης» το 2022 στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 19 Μαΐου (φωτ.:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Φλόγα της Μνήμης» ανάβει ξανά σε όλη την Ελλάδα – Το μήνυμα της Αυτοδιοίκησης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14/05/2026 - 3:10μμ
Ο Γιάννης Μανιάτης απευθύνεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 29 Απριλίου 2026 (πηγή: multimedia.europarl.europa.eu)
ΠΟΝΤΟΣ

Μανιάτης για τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο απαραίτητο βήμα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

14/05/2026 - 11:45πμ
Στο Θέατρο Πάρκου Νέας Ελβετίας, Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: «Δεν συγχωρούμε τη λήθη» – Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14/05/2026 - 10:57πμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκλονιστική εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τις 353.000 ψυχές της Γενοκτονίας των Ποντίων – «Δεν πρέπει να αφήσουμε την εθνική μνήμη να ξεθωριάσει», τόνισε ο Γκιουλέκας

13/05/2026 - 9:20μμ
Στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα αναδεικνύονται και ημερομηνίες-σταθμοί (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΕΠΟΝΑ βγαίνει μπροστά για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη νεολαία της ΠΟΕ

13/05/2026 - 6:09μμ
(Φωτ.: facebook.com/dtsiodras)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

13/05/2026 - 2:45μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει και από πού προέρχεται το ρήμα ζαλαλώνω;

13/05/2026 - 1:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αντιγόνη Μπάξτον πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 10 χώρες που «σφράγισαν» το εισιτήριο στον Β’ Ημιτελικό

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

8 ώρες πριν
Η παραλία Μαράθι στα Χανιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κρήτη: Με 154 Γαλάζιες Σημαίες, το νησί διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές το 2026

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

9 ώρες πριν
Το Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη (EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΚΑΤ: Πέθανε και η δεύτερη 17χρονη που έπεσε στο κενό με τη φίλη της

9 ώρες πριν
Μέλη της ελληνικής κοινότητας στον αύλειο χώρο του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: facebook.com/
UNIUNEA.ELENA.DIN.ROMANIA)

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία, κοιτίδα της ελληνικής αριστοκρατίας και της Επανάστασης του 1821

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign