Στη Σάρτη της Χαλκιδικής, ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου δεν είναι απλώς ένα εκκλησιαστικό γεγονός, αλλά μια ζωντανή μαρτυρία πίστης, μνήμης και συνέχειας της παράδοσης.
Χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, να συμμετάσχουν στις κατανυκτικές ακολουθίες και να ακολουθήσουν την ιερή λιτανεία του επιταφίου της Παναγίας.
Το πλοίο δεν έφευγε χωρίς την Παναγία
Την ιερή εικόνα έφεραν μαζί τους στη Σάρτη οι πρόσφυγες από την Αφησιά της Μικράς Ασίας μετά το διωγμό.
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, όταν το καράβι που θα μετέφερε τους ξεριζωμένους προς τη νέα τους πατρίδα ήταν έτοιμο να αποπλεύσει, δεν μπορούσε να ξεκινήσει.
Τότε θυμήθηκαν ότι είχαν ξεχάσει την εικόνα της Παναγίας. Μόλις την πήραν μαζί τους στο καράβι, αυτό ξεκίνησε το ταξίδι του, υπό την σκέπη και την καθοδήγηση της Μεγαλόχαρης. Από τότε, η Παναγία Ελεούσα δεν έπαψε να σκορπίζει θαύματα και να αποτελεί το πνευματικό στήριγμα των Αφησιανών και όλων των πιστών.
Οι φετινές εκδηλώσεις
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το φετινό πρόγραμμα της πανήγυρης έχει ως εξής:
Πέμπτη 14 Αυγούστου
• 19:00 Ι Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας
• Εγκώμια της Παναγίας
• 20:30 Ι Λιτάνευση του επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους του χωριού
Παρασκευή 15 Αυγούστου
• 7:00 Ι Όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία μετ’ αγιασμού ενώπιον της εικόνας της Παναγίας Ελεούσας
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρτοκλασίες θα τελεστούν μόνο κατά τον Εσπερινό.