«Ελένη». Όταν άκουσε το όνομά της, παρά τους πανηγυρισμούς των γύρω της που έβλεπαν τις οθόνες, περίμενε και το επίθετο για να σιγουρευτεί ότι είναι η μεγάλη νικήτρια σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά ψηφιακά πρωταθλήματα παγκοσμίως. «Καρακασίδου».
Και πράγματι, η 17χρονη από την Καλαμαριά είναι η νέα παγκόσμια Microsoft Office Specialist στην κατηγορία PowerPoint.
Με μια φυσική ευγένεια και ένα φωτεινό χαμόγελο που… περνάει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, σε ανάπαυλα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς των Πανελληνίων, η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς ακούγεται σίγουρη για τις επιλογές της, διατρανώνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία ανήκει «πολύ», και δηλώνει Πόντια ως το κόκαλο.
Οι μη μυημένοι θεωρούν –και υπάρχουν πολλοί που της το λένε ακόμη– ότι το PowerPoint, το εργαλείο παρουσιάσεων, είναι κάτι απλό, και «σιγά την κατάκτηση». Κι όμως, όπως εξηγεί η Ελένη Καρακασίδου στο pontosnews.gr, πρόκειται για ένα πολυσύνθετο εργαλείο, με πάρα πολλές δυνατότητες.
Και η πρωτιά στον πανελλήνιο και ακολούθως στον παγκόσμιο διαγωνισμό δεν είναι το αποτέλεσμα αποστήθισης της (ανύπαρκτης) ύλης, αλλά βαθιά γνώση του αντικειμένου, η οποία ξεκίνησε να κατακτάται από το πρώτο μάθημα που έκανε, τρία χρόνια πριν.
Το φθινόπωρο του 2022 το ExpertIN της Καβάλας και ο Παναγιώτης Ασλανίδης προσέφεραν μια υποτροφία για αριστούχους του 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς. Αυτή ήταν η αρχή του ταξιδιού, που συνεχίστηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργανώνει η ACTA, η οποία καλύπτει τα έξοδα των τριών πρώτων ώστε να ταξιδέψουν στο παγκόσμιο που γίνεται στη Φλόριντα.
«Μην λέτε “Αποκλείεται να είμαι εγώ ο επόμενος πρωταθλητής”, τότε πανελλήνιος, “γιατί και οι προηγούμενοι σκέφτονταν το ίδιο με εσάς και βρέθηκαν στην άλλη άκρη του κόσμου να διαγωνίζονται σε αυτό που ήθελαν”. Αυτή η φράση του Παναγιώτη Ασλανίδη με συνοδεύει από τότε» τονίζει η Ελένη Καρακασίδου.
Και κάπως έτσι έλαβε μέρος στους προκριματικούς που δίνουν το εισιτήριο στους 100 καλύτερους της Ελλάδας, στις κατηγορίες PowerPoint, Excel και Word. Το 2023 ήρθε 9η, το 2024 2η και φέτος στέφθηκε πρωταθλήτρια – πάντα στο PowerPoint, που όπως λέει το χρησιμοποιεί πολύ στην καθημερινότητά της, για παράδειγμα για την επεξεργασία φωτογραφιών και για τη δημιουργία βίντεο.
«Ναι, πολλοί μου λένε ακόμα και τώρα “Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι”; Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι η μέση γνώση αντικατοπτρίζει το 10-20% των πραγματικών εργαλείων που προσφέρει η εφαρμογή. Και εγώ το ίδιο πίστευα, ότι είναι μόνο για παρουσιάσεις και τίποτε άλλο. Όταν όμως μπήκα στη διαδικασία να ανακαλύψω τι μπορεί να προσφέρει, συνειδητοποίησα τον τεράστιο πλούτο που κρύβει» εξηγεί.
Στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist, το 24ο, συμμετείχαν άτομα ηλικίας 13 έως 22 ετών από 100 με 140 χώρες. Κάθε χρόνο τα θέματα αλλάζουν σε κάθε κατηγορία. Δεν υπάρχουν… SOS και έτσι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες καλούνται να αποδείξουν ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις εφαρμογές.
«Έχουμε δει και θέματα για τη λύση των οποίων χρειαζόταν μια γενικότερη άνεση με το Office, σαν σύνολο» σημειώνει η Ελένη Καρακασίδου. Η εξέταση για κάθε εφαρμογή έχει δύο σκέλη, το τεχνικό και το δημιουργικό – δίνονται 40 και 60 λεπτά αντιστοίχως.
«Αντίθετα με το πανελλήνιο, που έχει διαφορετική φιλοσοφία, και γνώριζα πού έχω απαντήσει σωστά και πού όχι, στο παγκόσμιο δεν μπορούσα να πω με σιγουριά τίποτα, γιατί δεν γνώριζα πώς τα έχουν πάει οι υπόλοιποι – ιδίως στο δημιουργικό κομμάτι.
»Είναι κλισέ, όμως όταν άκουσα το όνομά μου, δεν το πίστευα. Ο οικοδεσπότης που έκανε την ανακοίνωση είπε πρώτα το Ελένη και τον κοιτούσα και περίμενα να ακούσω και το επίθετο για να σιγουρευτώ ότι είμαι εγώ! Είναι αστείο τώρα που το σκέφτομαι, αλλά εκείνη την ώρα απλά πάγωσα και περίμενα να δω κάτι και να καταλάβω ότι είμαι εγώ» περιγράφει η 17χρονη.
Εκτός από το χρυσό μετάλλιο και το κύπελλο του διαγωνισμού, η πρώτη θέση συνοδεύεται από ένα surface της Microsoft (είναι ένας συνδυασμός tablet και laptop) και 8.000 δολάρια.
Συνοδοιπόρος και μέντορας ο Παναγιώτης Ασλανίδης: «Του χρωστάω πάρα πολλά, όχι μόνο γιατί ξεκίνησε αυτό το ταξίδι αλλά διότι καθ’ όλη τη διάρκειά του ήταν δίπλα μου να με στηρίξει. Μόνο και μόνο η συνεχής παρουσία του έπαιξε σίγουρα τεράστιο, αν όχι τον καθοριστικότερο ρόλο για τη διάκριση».
Πλέον για την Ελένη Καρακασίδου έχει κλείσει το διαγωνιστικό κομμάτι στο Powerpoint – μελλοντικά θα ήθελε να το εντάξει στη δουλειά της. Ναι, γνωρίζει ακριβώς πού στοχεύει: θέλει μία θέση σε σχολή Πληροφορικής. Δεν έχει όμως αποφασίσει ανάμεσα σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, καθαρά Πληροφορική ή Εφαρμοσμένη Πληροφορική.
Δηλώνει ότι εκτιμά πολύ τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, και θεωρεί ότι προσφέρουν υψηλού επιπέδου γνώση στο αντικείμενο. Δεν αποκλείει το εξωτερικό, αλλά υπό προϋποθέσεις και για τη συνέχιση ενδεχομένως των σπουδών ή για δουλειά, αν και το «εξ αποστάσεως» είναι πάντα μια επιλογή.
«Είναι πολλά αυτά που με κρατάνε στην Ελλάδα και είναι και πολύ όμορφα. Από τους ανθρώπους μέχρι και τον τρόπο ζωής που καμιά φορά παρεξηγείται, αλλά οι ρυθμοί της ζωής, πέρα από την Πολιτεία, πέρα από το νομοθεσιακό κομμάτι της ζωής, όλη η κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με έξω. Και εγώ ανήκω πολύ εδώ, σε αυτόν τον τομέα» αναφέρει.
Επίσης, για ένα άλλο πράγμα που είναι βέβαιη είναι ότι από την πλευρά του πατέρα της είναι «μόνο Πόντια». Άλλωστε, η σημαία του Πόντου ήταν στις αποσκευές της και με αυτήν φωτογραφήθηκε στο αεροδρόμιο της Φλόριντα – στο δε «Μακεδονία» η υποδοχή έγινε με λύρα και νταούλι.
«Η ποντιακή νοοτροπία και παράδοση δεν είναι κομμάτι της ζωής μου, κατά κάποιον τρόπο είναι η ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Παίζω ποντιακή λύρα εδώ και 9 χρόνια με δάσκαλο τον Παναγιώτη Κογκαλίδη. Έχω τεράστια αγάπη, τεράστια αγάπη σε ό,τι αφορά την ιστορία γενικότερα και ειδικότερα των Ποντίων. Και αυτή τη φωτογραφία [σ.σ. με τη σημαία] την ήθελα και για μένα και για την οικογένειά μου και ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή» λέει.
Αντιμετωπίζοντας το ό,τι καταπιάνεται με το «Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης», και πιστεύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει πραγματικά το τέλειο, η Ελένη Καρακασίδου δηλώνει πως αυτό είναι που κάνει πολύ ωραία τη διαδικασία της μάθησης, «γενικότερα, σε όλα τα πράγματα στη ζωή».
Γεωργία Βορύλλα