pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΥΠΕΞ της Αιγύπτου: Η θέση της Μονής Αγ. Αικατερίνης του Σινά είναι ιερή και δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς

Δηλώσεις του Μπαντρ Αμπντελάτι μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη

6/08/2025 - 5:59μμ
Εικόνα από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdelatty, στην Αθήνα 
(φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Εικόνα από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdelatty, στην Αθήνα (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την πρόθεση της Αιγύπτου να μην παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης εξέφρασε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη μετά τη συνάντησή τους στο ΥΠΕΞ.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι «σύντομα θα γιορτάσουμε μια συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Μονής με την παρουσία της Ελλάδας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει απόλυτη κατανόηση για τις εξελίξεις στο θέμα». Τόνισε ότι οι εντολές του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Σίσι είναι να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας, και σημείωσε ότι «με αυτή την ιστορική και θρησκευτική βαρύτητα που έχει η Μονή δεν μπορεί παρά να είναι γέφυρα κατανόησης μεταξύ των δυο χωρών». Επανέλαβε τη θέση του Άμπντελ Σίσι ότι η θέση της μονής είναι ιερή και δεν μπορεί κανείς να την αγγίξει, και απορούμε για τις κακόβουλες φήμες που κυκλοφορούν.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είναι ανυπόστατες και αβάσιμες. Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει αυτό το μοναστήρι που χαίρει ιδιαίτερου πνευματικού βάρους για την ιστορία. Απορρίπτουμε πλήρως οποιαδήποτε πράξη θίγει τη Μονή», είπε.

Υποσχέθηκε ότι «η Μονή θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό της ρόλο ως γέφυρα μεταξύ των δυο χωρών λέγοντας ότι οι ιστορικές δεσμεύσεις της Αιγύπτου είναι απαρέγκλιτες για τους θρησκευτικούς χώρους», που είναι «μια κληρονομιά η οποία χαιρόμαστε που βρίσκεται στο έδαφός μας». Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, αναφέρθηκε στην 5η επέτειο της υπογραφής για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, που, όπως είπε, αποδεικνύει πως, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, τότε [σ.σ. οι συμφωνίες] είναι προς όφελος της διαβούλευσης και της εύρεσης συμβιβαστικών λύσεων που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πλευρών, με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

Ο Μπαντρ Αμπντελάτι αναφέρθηκε στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις και στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα, έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στα περιφερειακά θέματα και σημείωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Προσέθεσε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης –που έχουμε δυνατότητες να αξιοποιήσουμε στην Αίγυπτο με ανθρώπινο δυναμικό– που θα καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και θα εξασφαλίσει αξιοπρεπείς εργασίες σε χιλιάδες Αιγυπτίους».

Όσον αφορά το σχέδιο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας όπου θα μεταφέρονται 3.000 μεγαβατώρες και τόνισε ότι ανυπομονεί να ξεκινήσει το έργο.

Μιλώντας για τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ανέφερε πως πρέπει να παρέμβει η διεθνής κοινότητα για να «σταματήσει το αιματοκύλισμα» και να ανοίξουν οι δίοδοι ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια.

Τέλος είπε ότι «η Αίγυπτος απορρίπτει καθέτως την απομάκρυνση του πληθυσμού από τη Γάζα» ενώ καταδίκασε «τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Συρίας».

•Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Κ. Δ. Μελισσόπουλο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη διάρκεια άσκησης (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου ΓΕΝ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τις έρευνες νότια της Κρήτης – Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

6/08/2025 - 9:30πμ
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Με casus belli και γκρίζες ζώνες η Τουρκία δεν θα µπει στα φθηνά δάνεια της ΕΕ

3/08/2025 - 2:16μμ
Ο χάρτης με τα «θαλάσσια πάρκα» της Τουρκίας (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερή και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

2/08/2025 - 3:35μμ
Η Αλεξάνδρα Ρογκάκου, κατά την ακρόαση για τον διορισμό της ως Διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Ρογκάκου: Η νέα διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

1/08/2025 - 9:26πμ
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ αποχωρούν από την αίθουσα της Ολομέλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη – Σκηνικά ακραίας έντασης και αμφισβήτηση της διαδικασίας

31/07/2025 - 8:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πέρασε η πρόταση της ΝΔ για Eξεταστική στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

29/07/2025 - 10:00μμ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, Τρίτη 29 Ιουλίου 2025 (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε στη Βουλή η «μάχη του ΟΠΕΚΕΠΕ»: Ζωντανά η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

29/07/2025 - 9:09πμ
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 25 μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης: Μέτρα στήριξης, αλλαγές στις Πολεοδομίες, μείωση γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις

25/07/2025 - 4:58μμ
Η γλώσσα του σώματος τα... λέει όλα. 
Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δεξίωση στο Προεδρικό ήταν… παγερή, παρά τις συνθήκες καύσωνα

24/07/2025 - 9:52μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης απαντά στην Τουρκία και στους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής – «Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας»

23/07/2025 - 10:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κοιμητηριακός ναός της Παναγίας Σουμελά στον Απιδεώνα Αχαΐας (φωτ.: Facebook / Φωκίων Ζαΐμης)

Η Παναγιά Σουμελά, του Πόντου και του πόνου, σε νέο θρονί – Στον Απιδεώνα Αχαΐας

10 λεπτά πριν
Μπουλντόζες κατεδαφίζουν το ιστορικό κτήριο της «Αλυσίδας» στη Χαριλάου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτήριο της «Αλυσίδας» όπου κατασκευάζονταν οι περίφημες ελβιέλες

37 λεπτά πριν
Εικόνα κατά τη μεταγωγή της 32χρονης κατηγορούμενης για τη δολοφονία της τρίχρονης που βρέθηκε στην παραλία Εδέμ του Παλαιού Φαλήρου (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Έγκλημα στο Παλαιό Φάληρο: Στη φυλακή η 32χρονη Αλγερινή για τη δολοφονία της κόρης της

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Η Μελβούρνη θα γιορτάσει ποντιακά την Κοίμηση της Θεοτόκου

2 ώρες πριν
Τουρίστες περπατάνε μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)

Έδρα Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου: Προτάσεις για τη βιωσιμότητά της σε βάθος χρόνου

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdelatty, στην Αθήνα 
(φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

ΥΠΕΞ της Αιγύπτου: Η θέση της Μονής Αγ. Αικατερίνης του Σινά είναι ιερή και δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign