pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Η διακομματική επιτροπή αφοπλισμού του PKK αναζητά το «σωστό» όνομα

Ερώτημα παραμένει εάν στην επιτροπή εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τροποποίηση του Συντάγματος

5/08/2025 - 4:07μμ
Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κουρδικό (φωτ.: ΑΝΚΑ)

Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κουρδικό (φωτ.: ΑΝΚΑ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την πρώτη –ιστορική όπως χαρακτηρίζεται– συνεδρίασή της πραγματοποίησε σήμερα, 5 Αυγούστου, η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που συγκροτήθηκε για να προωθήσει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού, μετά την απόφαση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να καταθέσει τα όπλα του και να αυτοδιαλυθεί.

Τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν συγκρουόμενες μεταξύ τους απόψεις, παρόλο που όλα τα συμμετέχοντα κόμματα τάσσονται σε γενικές γραμμές υπέρ του τερματισμού της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ που διαρκεί επί 41 χρόνια.

Τα κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει ούτε καν για την ονομασία που θα έχει η επιτροπή. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) , όπως και οι υπερθνικιστές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) τάσσονται υπέρ μιας ονομασίας που θα παραπέμπει στο «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία» και θα τονίζει την «εθνική ενότητα».

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM), το οποίο έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν και της τουρκικής κυβέρνησης, ζητά η ονομασία να παραπέμπει στην οικοδόμηση της «δημοκρατικής κοινωνίας» και της «ειρήνης», γεγονός στο οποίο αντιδρούν τα υπόλοιπα κόμματα που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται σε πόλεμο ώστε να δικαιολογείται η αναφορά στην ειρήνη στον τίτλο της επιτροπής και ότι το ΡΚΚ διεξήγαγε τρομοκρατική δράση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη, ζητά η επιτροπή να προωθήσει βαθύτερες δημοκρατικές τομές, να μην περιοριστεί σε θέματα που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν μόνο το ευρύτερο πλέγμα των θεμάτων γύρω από το Κουρδικό, ζητώντας τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος με αποφυλάκιση των φυλακισμένων δημάρχων και στελεχών του κόμματος, όπως και των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων.

Στην επιτροπή λαμβάνουν μέρος 51 βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από το δεξιό εθνικιστικό Καλό Κόμμα (ΙΥΙ), το οποίο επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση έναντι των τρομοκρατών, όπως υποστηρίζει.

Ερώτημα παραμένει εάν στην επιτροπή εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τροποποίηση του Συντάγματος, ή οι αλλαγές θα περιοριστούν σε απλές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς κατά την εναρκτήρια ομιλία της συνεδρίασης της επιτροπής ανέφερε ότι «η διαδικασία αυτή αποτελεί ζήτημα επιβίωσης που αφορά το κοινό μέλλον όλων των πολιτών, Τούρκων και Κούρδων, από όλα τα κοινωνικά στρώματα».

Διευκρίνισε ότι η επιτροπή «θα λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό συμβουλευτικό όργανο» και μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι «η πρόταση και η προετοιμασία νομικών ρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν τη διαρκή ειρήνη με την πλήρη κατάθεση των όπλων» από το ΡΚΚ, το οποίο δεν κατονόμασε.

«Πρέπει να ενισχύσουμε το εσωτερικό μας μέτωπο και να εδραιώσουμε τη σταθερότητα της Τουρκίας με θεσμικά πολιτικά δικαιώματα», ανέφερε. Υποστήριξε επίσης ότι «η διαδικασία κατάθεσης των όπλων δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, αλλά αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας του λαού μας για ηρεμία και ενότητα».

⚠️ II. Çözüm Süreci komisyonunun ilk toplantısı başladı.

Numan Kurtulmuş: “Ortak acılarımızı ortak umuda çevirmek için buradayız.”pic.twitter.com/mhsISno70i

— 🎙 Muhbir (@ajans_muhbir) August 5, 2025

Το συνέδριο του ΡΚΚ τον περασμένο Μάιο είχε αποφασίσει την αυτοδιάλυση της οργάνωσης και τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του, ευθυγραμμιζόμενο με την έκκληση του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τη φυλακή στο νησί Ιμραλί είχε απευθύνει έκκληση στις 27 Φεβρουαρίου φέτος για διάλυση του ΡΚΚ και αφοπλισμό του, ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόταση του κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, του ακραίου εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στις 11 Ιουλίου, στις παρυφές του όρους Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια, όπου βρίσκεται η κύρια βάση της του ΡΚΚ, 30 μέλη της οργάνωσης σε μια συμβολική τελετή παρέδωσαν στην πυρά τα όπλα τους.

• Aναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ. Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ιράν είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία

15/01/2026 - 12:51μμ
Ιρανοί φοιτητές κρατούν πανό στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Στο κεντρικό πανό απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο του 2024 με τη φράση «Το βέλος δεν αστοχεί πάντα» (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν – «Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις διαδηλωτών δεν έγιναν»

15/01/2026 - 9:37πμ
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ανακοινώθηκε ο επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής διακυβέρνησης

14/01/2026 - 8:52μμ
Η σάλα στο εστιατόριο Fanático στη Μαδρίτη (φωτ.: GLH Singular)
ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο νέα τραγωδία: Φωτιά από πυροτεχνήματα σε εστιατόριο της Μαδρίτης

14/01/2026 - 8:27μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα σενάρια για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν – Φυγή Ιρανών προς την Τουρκία

14/01/2026 - 7:16μμ
Διαδήλωση στο Νουούκ με σύνθημα «Η Γροιλανδία ανήκει στον γροιλανδικό λαό» 
(φωτ.: EPA / Christian Klindt Soelbeck)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη αναζητά «φόρμουλα» για τη Γροιλανδία: Φόβοι για ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

14/01/2026 - 5:37μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί νέο δάνειο στην Ουκρανία, για τη διετία 2026-2027 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόταση δανείου 90 δισ. ευρώ παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

14/01/2026 - 3:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία καθιερώνει ημέρα εθνικού πένθους για την αντισημιτική επίθεση στο Σίδνεϊ

14/01/2026 - 11:27πμ
Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον (φωτ. αρχείου: EPA/ HOW HWEE YOUNG)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία θα δαπανήσει 437 εκατ. δολάρια για μη επανδρωμένα στρατιωτικά συστήματα

14/01/2026 - 9:46πμ
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γιενς-Φρέντεριλ Νίλσεν και η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντερικσεν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη (φωτ.: EPA/Liselotte Sabroe)
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: «Επιλέγουμε τη Δανία έναντι των ΗΠΑ»

13/01/2026 - 10:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης και Εξωτερικών της Ολλανδίας

27 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/GiannisXylouris.Psarogiannis)

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του λαούτου Γιάννης Ξυλούρης, αδερφός του Νίκου

56 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατηγορούμενοι για κακουργήματα ζήτησαν και πέτυχαν ποινική διαπραγμάτευση αφού επέστρεψαν 165.000 ευρώ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/Γρ. Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/ EUROKINISSI)

Ιστορικό ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό η ένταξη της FDI HN Belharra «Κίμων» στις δυνάμεις του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)

Στο Μανιάκι Φλώρινας ετοιμάζονται για τη βασιλόπιτα της «Αμάσειας»

2 ώρες πριν
Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο ύψος του Πλατύκαμπου, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες-κυβέρνηση σε τροχιά διαλόγου: Τη Δευτέρα το ραντεβού με Μητσοτάκη, ανοίγουν οι δρόμοι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign