pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα φημισμένα καπνά του Πόντου και το μονοπώλιό τους

«Βασιλείς του καπνού» θεωρούνταν οι Πόντιοι στην τσαρική Ρωσία· στην Πάφρα η πιο φημισμένη καλλιέργεια

17/08/2025 - 1:20μμ
Πινακίδα πώλησης καπνού της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1884 (πηγή: Wikipedia)

Πινακίδα πώλησης καπνού της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1884 (πηγή: Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Βασιλείς του καπνού» θεωρούνταν οι Πόντιοι στην τσαρική Ρωσία. Τον Αύγουστο στην περιοχή της Πάφρας τελείωνε η συγκομιδή των καπνόφυλλων – τα καπνά του Δυτικού Πόντου γενικά ήταν τα καλύτερα,  αρωματικά (μπασμά). Εκτός από την καλλιέργεια φουντουκιού λοιπόν, οι Πόντιοι ήταν γενικά φημισμένοι ως εξειδικευμένοι καπνοπαραγωγοί και καπνέμποροι.

Η εταιρεία που αγόραζε και εμπορευόταν μονοπωλιακά –εκτός των άλλων– τα καπνά που παράγονταν στον Πόντο ήταν η Ρεζί, όπως ονομαζόταν σε συντομία η Sοciete de la Re­gie coϊnteressée de Tabacs de I΄Em­pire Ottoman («Εταιρεία της συνενδιαφερόμενης διαχείρισης των καπνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»).

Κατά τον Σάββα Ιωαννίδη, από την Τραπεζούντα εξάγονταν στα μέσα του 19ου αι. με προορισμό την Περσία περί τις 14.000 δέματα καπνού. Σύμφωνα με τον Δ.Η. Οικονομίδη εξάλλου, η παραγωγή του γενικότερου Πόντου σε καπνά ήταν: της περιοχής Πλατάνων 2.500 τόνοι, της Αμισού 12.000 τόνοι, της Σινώπης 750 τόνοι, του Αλατζάν 850 τόνοι.

Η αξία αυτών των καπνών ανέρχονταν, περί το 1915, σε 100.000.000 γαλλικά φράγκα. Τα καπνά αυτά βέβαια συγκέντρωνε και εμπορευόταν η Ρεζί.

Η καπνοκαλλιέργεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (και τον Πόντο) άρχισε το 1612 με εμπορική σύμβαση της χώρας με την Ολλανδία. Αρχικά η χρήση του καπνού απαγορευόταν, και μάλιστα με ποινή το θάνατο. Το 1687 ωστόσο είχε γενικευθεί, και την ίδια χρονιά επιβλήθηκε φόρος τριών παράδων σε κάθε οκά καπνού.

Το 1695 ο φόρος αυτός αυξήθηκε σε εφτά παράδες ανά οκά. Παράλληλα επιβλήθηκε και φόρος στην καπνοκαλλιέργεια (ένα δουκάτο ανά στρέμ­μα). Οι φόροι αυτοί το 1862 τετραπλασιάστηκαν.

Το 1872 δημιουργήθηκε ένα μονοπώλιο, η Αυστροτουρκική Εταιρεία Πίστεως, που αντικαταστάθηκε το 1874 από τη Ρεζί. Στην εταιρεία αυτή, η οποία είχε το προνόμιο της αγοράς, της επεξεργασίας και της πώλησης των καπνών που παράγονταν σε ολόκληρη την Τουρκία, ανήκε και το δικαίωμα του καθορισμού των εκτάσεων που καλλιεργούσαν οι καπνοπαραγωγοί.

Οι καπνοκαλλιεργητές για οτιδήποτε ήθελαν να πράξουν, όφειλαν να την ενημερώνουν.

Η λεζάντα είναι του Κοσμά Τσίναλη: Φωτογραφία από την αυλή του Γουρπάσου στη γειτονιά μας. Πίσω διακρίνεται το τούρκικο σπίτι από το οποίο θυμάμαι τις ξύλινες κατασκευές σαν κρεβάτια και πάνω τους στρωμένα τα κλαδιά από τα τούτε, από τις μουριές δηλαδή και τους μεταξοσκώληκες να τρώνε τα φύλλα

Ως το 1923 η Ρεζί μονοπωλούσε όλο το κύκλωμα του καπνού, παρόλο που βρέθηκε στο στόχαστρο των Νεότουρκων. Τη χρονιά εκείνη μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Λοζάνης διέκοψε τη λειτουργία της. Κρατικοποιήθηκε το 1925 και έγινε η εταιρεία Tekel, η οποία το 2008 πουλήθηκε στην British American Tobacco.


∼ Διαβάστε ακόμα ∼
Ση καπνού το τσάκωμαν – Πώς γινόταν η καλλιέργεια του καπνού στα συνοριακά ποντιοχώρια του Κιλκίς

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου στους δρόμους της Κομοτηνής, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Αποστολίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κουδούνια, νύφη και κυνηγητά: Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου ξανά στους δρόμους

8/01/2026 - 2:06μμ
Αγιασμός των υδάτων στο Μπαμπαλιό, Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Εύξεινος Πόντος «άγιασε» τα νερά στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας

8/01/2026 - 12:30μμ
Σκίτσο του Φ. Κτενίδη σε σχετικά νεαρή ηλικία (με δυσανάγνωστη υπογραφή), και το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους της «Ποντιακής Εστίας» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιανουάριος 1950: Κυκλοφορεί το 1ο τεύχος της «Ποντιακής Εστίας» – Η έκκληση προς τους αναγνώστες, το όνειρο του Φίλωνα Κτενίδη

7/01/2026 - 6:07μμ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αξού, αρχές 20ού αι. (φωτ.: ανώνυμου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτρη Μισαηλίδη: Τρεις μήνες μείναμε εκεί σε τσαντίρια. Πολύς κόσμος πέθανε. Πολλά μνήματα αφήσαμε εκεί

6/01/2026 - 9:38μμ
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

6/01/2026 - 9:23πμ
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

5/01/2026 - 10:22μμ
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ανασκαφή στην όχθη του ρέματος της Ραφήνας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Ραφήνα: Εντυπωσιακή ταφή σε πίθο, 4.000 ετών – Ίχνη τελετουργιών και καύσεων

32 λεπτά πριν
Κάτοικοι στις κουρδικές συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ εγκαταλείπουν το Χαλέπι (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)

Συρία: «Ή θα ενσωματωθούν ή θα σβήσουν» – Η Δαμασκός πιέζει, οι Κούρδοι αντιστέκονται

1 ώρα πριν
Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ακυρώνει 50 δρομολόγια λόγω μπλόκων

3 ώρες πριν
Θέα από τη γέφυρα του δανικού ναυτικού πλοίου επιθεώρησης «Vaedderen» (φωτ.:  EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)

Γιατί η Ρωσία «σιωπά» για τη Γροιλανδία – ενώ είναι ο ισχυρότερος παίκτης της Αρκτικής

3 ώρες πριν
Απόσπασμα από την αφίσα την εκδήλωσης

Γεώργιος Σωτηριάδης, ο πρώτος πρύτανης του ΑΠΘ, ένας από τους πρωτοπόρους της Αρχαιολογίας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign