Με μνημεία που φωνάζουν… Έλληνες, και που περήφανα τα προμοτάρουν ως «ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά» οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Τραπεζούντα «τους» το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Η πόλη του Εύξεινου Πόντου διαφημίζεται για τη φυσική της ομορφιά –«συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο»–, τα μνημεία της και τη γαστρονομία της.
Τα πλέον επισκέψιμα μέρη είναι η Μονή της Παναγίας Σουμελά, το Σαράχο, η Αγία Σοφία (που έχει γίνει τζαμί), η Βίλα Καπαγιαννίδη (το «Περίπτερο του Ατατούρκ» για τους Τούρκους»), και στο σπήλαιο Τσαλ.
Ειδικά η Παναγία Σουμελά αναδεικνύεται και πάλι ως ο κορυφαίος προορισμός της Τραπεζούντας, και ένας από τους πιο σημαντικούς σε ολόκληρο τον Εύξεινο Πόντο, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον θρησκευτικό τουρισμό.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς το μνημείο αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ από το πλήρες άνοιγμά του μετά τα εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα, την 1η Ιουλίου 2021 – 151.315 επισκέπτες είχε υποδεχθεί μέχρι το τέλος του φετινού Ιουνίου, και συνεχίζει.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο βρίσκεται μέσα στο μοναστικό συγκρότημα. «Ως σταυροδρόμι ιστορίας, πολιτισμού και φυσιολατρικού τουρισμού, η Μονή Σουμελά παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της περιοχής» αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.
Σε δημοσιεύματα για το εν δυνάμει νέο ρεκόρ, σημειώνεται ότι «οι τουρίστες που φτάνουν στην κοιλάδα μεταφέρονται σε ένα καθορισμένο σημείο με μίνι λεωφορείο και στη συνέχεια περπατούν μέσα από το δάσος προς το μοναστήρι. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, βιώνουν τόσο μια βύθιση στη φύση όσο και μια ιστορική συνάντηση».
Δεκαπενταύγουστος ή όχι;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το αν οι τουρκικές Αρχές θα δώσουν άδεια για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.
Πέρσι οι χριστιανοί γιόρτασαν στο ιστορικό μοναστήρι τα Εννιάμερα της Παναγίας, και όχι την κοίμησή Της – οι εθνικιστικές κορόνες που είχαν αρχίσει να ακούγονται από το 2023 οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Το επιχείρημα όσων αντιδρούν είναι ότι δεν θα πρέπει να επισκιάζεται η νίκη των Οθωμανών προγόνων που οδήγησε στην Άλωση της Τραπεζούντας στις 15 Αυγούστου 1461.
Σε κάθε περίπτωση, από το 2010 που τελέστηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία μετά την εγκατάλειψη του μοναστηριού, η περσινή ήταν η 11η φορά που ακούστηκαν προσευχές. Μεσολάβησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης που κράτησαν σχεδόν 5 χρόνια· κατά τη διάρκειά τους το ιστορικό μνημείο παρέμενε κλειστό.
Επίσης ήταν η δεύτερη φορά που δεν έδωσε το παρών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.