Την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση των δύο υποθέσεων δημιούργησε αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, με τοποθετήσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
«Υπέρ» της άρσης ασυλίας του Λευτέρη Αυγενάκη ψήφισαν 271 βουλευτές, «κατά» ένας βουλευτής, επί 272 ψηφισάντων ενώ στην περίπτωση του Νίκου Παπαδόπουλου ψήφισαν 254 βουλευτές και καταψήφισαν οκτώ βουλευτές.
Υπόθεση Αυγενάκη
Το εισαγγελικό αίτημα για τον βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη αφορά τις πράξεις: της διατάραξης της λειτουργίας επιχείρησης κοινής ωφέλειας, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομης βίας, απειλής και εξύβρισης, σχετικά με το επεισόδιο που είχε τον Ιούλιο του 2024 με υπάλληλο, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Υπέρ της άρσης ασυλίας είχε εισηγηθεί προς την Ολομέλεια με ομόφωνη γνωμοδότησή της η Επιτροπή Δεοντολογίας. Με υπόμνημά του στην Επιτροπή και ο ίδιος ο Αυγενάκης είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο βουλευτής της ΝΔ δεν προσήλθε και δεν θέλησε να τοποθετηθεί.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της ανέφερε πως θα ψηφίσει την άρση ασυλίας του Λευτέρη Αυγενάκη, σημειώνοντας ότι «αυτές οι ψήφοι διαφέρουν από την “υποκριτική” και “πλαστή” ψήφο άρσης ασυλίας της ΝΔ, η οποία προσπάθησε αρχικά να συγκαλύψει το περιστατικό με τον υπάλληλο στο αεροδρόμιο, για να καλυφθεί ο “νταής” βουλευτής σας» όπως είπε. Η Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τον Αυγενάκη «πρωτοπαλίκαρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη, για αυτό «αισθάνεται ότι του ανήκει το σύμπαν» συνδέοντας και την εμπλοκή του στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αναφερόμενη στο περιστατικό στο αεροδρόμιο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι φαίνεται «να ασκήθηκαν πιέσεις στον εργαζόμενο του αεροδρομίου, που προπηλακίστηκε, εδάρει και τραμπουκίστηκε». Η Κωνσταντοπούλου είπε ότι «ο υπάλληλος του αεροδρομίου κλήθηκε να καταθέσει μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο των εργαζομένων και μετά από κατάθεση αναφοράς στην Βουλή, βουλευτή». Μέχρι τότε, είπε, «η κυβέρνηση και η ΝΔ κάλυπτε τον κ. Αυγενάκη» και πρόσθεσε ότι «για αυτή την συμπεριφορά του διαγράφηκε για έξι μήνες και μετά τον επαναφέρατε». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας διάβασε από την δικογραφία την κατάθεση περιγραφής του περιστατικού του υπαλλήλου και τόνισε ότι ψευδώς λέγεται ότι «υπάρχει ανάκληση της κατάθεσης του εργαζομένου, όπως φροντίσατε να διοχετεύσατε στα ΜΜΕ» και «φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι άλλη. Ότι κάνετε ακραία κατάχρηση της εξουσίας που έχετε, είστε ασύδοτοι και ξεδιάντροποι». Συνεχίζοντας είπε ότι τόσο στην υπόθεση με τον εργαζόμενο, όσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, «διεκδικεί να έχει άλλη μεταχείριση από τους πολίτες, να έχει άλλη προνομιακή μεταχείριση, με τα λεφτά των πολιτών και εσείς να τον καλύπτεται».
Υπόθεση Ν. Παπαδόπουλου
Το εισαγγελικό αίτημα για τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο αφορούσε το περιστατικό που δημιούργησε τον Μάρτιο του 2025 στην Εθνική Πινακοθήκη με έργα της έκθεσης «Η σαγήνη του αλλόκοτου». Η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, την άρση ασυλίας του βουλευτή.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας υποστήριξε τις πράξεις του και ζήτησε από τους βουλευτές «να πράξετε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, εάν πιστεύετε σε κάποιο Θεό…». Αντίδραση σε όσα ανέφερε υπήρξε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νίκης Σπύρο Τσιρώνη, που δήλωσε όμως ότι θα καταψηφίσει την άρση ασυλίας του βουλευτή. Παρέμβαση στην συζήτηση έκαναν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης και της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, που είχε εκλεγεί με το κόμμα της Νίκης και έχει διαγραφεί, υποστήριξε ότι «έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξετε όλοι εσείς (εν. τους βουλευτές) και προστάτευσα το Σύνταγμα και την επικρατούσα πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ορθοδόξου λαού μας». Ανέφερε ότι «η τέχνη είναι σαφώς ελεύθερη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη» και «όταν συγκρούεται με τα χρηστά ήθη και τις πατροπαράδοτες αξίες του λαού, σαφώς και ελέγχεται». Ο βουλευτής είπε ότι στην Πινακοθήκη παραβιάστηκε η βουλευτική του ασυλία, καθώς κρατήθηκε παράνομα για έξι ώρες, «προσπαθώντας να πειστεί ο αρμόδιος εισαγγελέας να τον συλλάβουν για κακούργημα». Ανέφερε πως σε χρόνο ρεκόρ «εμφανίσθηκαν στην Πινακοθήκη αστυνομικές διμοιρίες για τον συλλάβουν» και «κανείς βουλευτής δεν ήρθε για να ζητήσει τα δίκαιά μου ως βουλευτή». Ο βουλευτής κατηγόρησε την Πινακοθήκη ότι «ασκεί προσηλυτισμό υπέρ του εωσφόρου» και επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «σήμερα, κανονικά θα έπρεπε να συζητείται εδώ η άρση ασυλίας του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού».
Ο Νίκος Παπαδόπουλος επιτέθηκε όμως κατά του τότε κόμματός του, της Νίκης, λέγοντας πως «εγώ έπραξα το καθήκον μου ως εκλεγμένος βουλευτής του κόμματός μου (εν. την Νίκη) και μάλιστα με τους περισσότερους από όλους ψήφους». Για μένα, είπε ο βουλευτής, «είτε ψηφίσετε υπέρ είτε κατά της ασυλίας μου, είναι το ίδιο κατακριτέο». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νίκης, τους είπε ότι «ακόμα και εάν ψηφίσουν σήμερα “κατά” της άρσης ασυλίας, με πίκραναν, όταν υποκριτικά δεν κάθισαν δίπλα μου, στο πλευρό μου στην Πινακοθήκη υπό τον φόβο να μην τους εκβάλει το σύστημα». Απέδωσε, δε, την αρνητική ψήφο στην άρση ασυλίας του από τη Νίκη, ως «μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν την αγανάκτηση και την δυσφορία των αδελφών χριστιανών» και μίλησε για «απύθμενη υποκρισία», αφού, όπως ανέφερε, «όχι μόνο δεν μου παρείχαν ηθική, πολιτική και νομική κάλυψη, αλλά την ίδια ημέρα έσπευσαν να με αποκλείσουν από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος» εξυφαίνοντας την «πλεκτάνη» της διαγραφής του μετά από λίγο καιρό.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης Σπύρος Τσιρώνης, αντέκρουσε τα όσα καταλόγισε στο πρώην κόμμα του ο Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι ακούσαμε «ένα παραλήρημα» από τον βουλευτή. Υποστήριξε ότι ο Παπαδόπουλος «έδρασε αυτόβουλα, παρά το ότι γνώριζε πως η Νίκη ετοίμαζε αγωγή κατά της Εθνικής Πινακοθήκης». Του καταλόγισε ότι έδρασε με σκοπό «να πάρει πάνω του την δόξα…». Αντέκρουσε ότι δεν του προσφέρθηκε νομική υποστήριξη, λέγοντας ότι «ο ίδιος είχε εξ αρχής επιλέξει νομικούς μακριά της Νίκης» ενώ πρόσθεσε ότι «στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το κόμμα της Νίκης περιέγραψε εντελώς διαφορετικά τα περιστατικά, πως απλά του έπεσαν οι εικόνες από τα χέρια…». Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε, «έχει συκοφαντήσει και προσβάλει επανειλημμένως τον πρόεδρο του κόμματός μας για συμφεροντολογικούς λόγους». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης είπε ότι παρά ταύτα «ιδεολογικά και συνειδησιακά δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ τη άρσης ασυλίας και θα την καταψηφίσουμε».