Οι υπουργοί Εξωτερικών 28 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, καθώς και ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα, στην οποία αναφέρουν ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να τερματιστεί τώρα» και ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο».
Οι συνυπογράφοντες δήλωσαν ότι «τα δεινά των αμάχων στη Γάζα έχουν φτάσει σε νέα βάθη» και καταδίκασαν «την με το σταγονόμετρο παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τρόφιμα».
«Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει η δήλωση. «Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», προστίθεται στην κοινή δήλωση των 28 κρατών. Ταυτόχρονα, καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων από την Χαμάς και ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους.
Οι υπογράφοντες ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να υποστηρίξουν μια πολιτική πορεία προς την ειρήνη στην περιοχή.
Ειδικότερα, καλούν:
* την ισραηλινή κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς στη ροή της βοήθειας και να επιτρέψει επειγόντως στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές ΜΚΟ να κάνουν το έργο τους που σώζει ζωές με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
* όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Επιπλέον, θεωρούν προτάσεις για την απομάκρυνση του παλαιστινιακού πληθυσμού σε μια «ανθρωπιστική πόλη» ως εντελώς απαράδεκτες, επισημαίνοντας ότι η μόνιμη αναγκαστική εκτόπιση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Τέλος, δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εδαφική ή δημογραφική αλλαγή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αλλά και υπονομεύει σοβαρά τη λύση των δύο κρατών.
«Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, ενωνόμαστε με ένα απλό, επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα», ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση και πρόσθεσαν ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να υποστηρίξουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και έναν πολιτικό δρόμο προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή».
Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση. Το ισραηλινό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα» την κοινή δήλωση και ξεκαθάρισε πως την απορρίπτει, καθώς υποστήριξε ότι «στέλνει λάθος μήνυμα στη Χαμάς».
«Και οι φροντιστές στη Γάζα χρειάζονται φροντίδα»
Γιατροί και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας λιποθυμούν εν ώρα εργασίας λόγω της πείνας και της εξάντλησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Η UNRWA δήλωσε ότι έχει λάβει δεκάδες επείγοντα μηνύματα από το προσωπικό της που περιγράφουν δεινές συνθήκες και εξάντληση στον θύλακα, όπου το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο κατά της Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023.
«Κανείς δεν γλιτώνει: και οι φροντιστές στη Γάζα χρειάζονται φροντίδα. Γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πεινούν», ανέφερε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί σε δήλωση, που διένειμε ο εκπρόσωπός του σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Πολλοί τώρα λιποθυμούν λόγω της πείνας και της εξάντλησης ενώ εκτελούν τα καθήκοντά τους: καταγγέλλουν φρικαλεότητες ή ανακουφίζουν από τα δεινά», πρόσθεσε.
«Σαδιστική παγίδα θανάτου» το σύστημα διανομής βοήθειας
Ο Λαζαρινί επέκρινε επίσης το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα διανομής βοήθειας το οποίο διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) που προσφέρει βοήθεια από τα τέλη Μαΐου, όταν το Ισραήλ, που ελέγχει τις προμήθειες για τη Γάζα, ήρε τον αποκλεισμό 11 εβδομάδων.
«Το λεγόμενο σύστημα διανομής ‘GHF’ είναι μια σαδιστική παγίδα θανάτου. Ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά του πλήθους, λες και τους έχει δοθεί άδεια να σκοτώνουν», δήλωσε ο Λαζαρινί.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ απαγόρευσε τη λειτουργία της κύριας οργάνωσης του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, της UNRWA, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση έκανε τα «στραβά μάτια» σε μέλη της Χαμάς που είχαν διεισδύσει στις τάξεις της.
Το GHF χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες ασφαλείας και επιμελητείας για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που σύμφωνα με το Ισραήλ επέτρεπε στους μαχητές να λεηλατούν φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζονταν για αμάχους. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αναφορές, ενώ προσπαθούσαν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια από τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNRWA, δήλωσε ο Λαζαρινί.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν στις 15 Ιουλίου ότι κατέγραψαν τουλάχιστον 875 φόνους τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε σημεία διανομής βοήθειας στη Γάζα που διαχειρίζεται το GHF και σε οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες οργανώσεις αρωγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν κοντά σε κέντρα του GHF, ενώ οι υπόλοιποι 201 σκοτώθηκαν σε διαδρομές άλλων οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, το GHF και η COGAT -η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τον συντονισμό ανθρωπιστικών θεμάτων με τους Παλαιστινίους- δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.
Δεκάδες παιδιά νεκρά από την πείνα
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε σήμερα ότι 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του υποσιτισμού και της πείνας τις τελευταίες 72 ώρες.
«Είκοσι ένα παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του υποσιτισμού και της πείνας σε διαφορετικές περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας. Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας: στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, το νοσοκομείο των Μαρτύρων αλ-Άκσα στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην Πόλη της Γάζας, που πριν από τον πόλεμο ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο παλαιστινιακό έδαφος.