Οι εργασίες του 27ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά Βερμίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις στους 400 συμμετέχοντες που είχαν μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών, μοίρασμα κοινών εμπειριών και δημιουργία οραμάτων για το μέλλον.
Με κοινό παρανομαστή την ποντιακή παράδοση, τα ποντιακά ήθη και έθιμα, αλλά και το δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες, ποντιακής καταγωγής νέοι από όλη την Ελλάδα χάρισαν την ενέργειά τους σε κάθε εκδήλωση και δράση της διοργάνωσης.
Η τετραήμερη εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα, με τον καθιερωμένο τελευταίο χορό μπροστά από το ναό της Παναγίας Σουμελά, και έδωσε τη σκυτάλη στο 28ο Συναπάντημα του 2026, το οποίο ήδη ξεκίνησε να οργανώνεται καθώς η πρώτη συνεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής, με τα νέα μέλη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το απόγευμα της Πέμπτης 17 Ιουλίου έφτασαν οι αποστολές των Σωματείων και ακολούθησε το βράδυ παραδοσιακή ποντιακή βραδιά και δείπνο.
Το πρωινό της Παρασκευής 18 Ιουλίου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μια εξερευνητική ξενάγηση στην παλιά πόλη της Βέροιας και τα βυζαντινά μνημεία της από τον Σταύρο Αρβανιτόπουλο, δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και ξεναγό.
Ακολούθησε η τελετή έναρξης στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κειμηλιοφυλάκιο. Χαιρετισμό απηύθυναν οι επικεφαλής και τα μέλη των αποστολών, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, ο πρωτοσύγκελος Αθηναγόρας Μπίρδας, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο έφορος της Μονής Λάζαρος Σαρασίδης και τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Σοφία Καραγιαννοπούλου και Αναστάσιος Τσακιρίδης, ο ειδικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Γεώργιος Κυριακίδης, ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, το αρχαιότερο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ο ταμίας Κωνσταντίνος Σωτηριάδης, και φυσικά τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος.
Στην πρώτη συνεδρία, ο καθηγητής Οικονομικών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης μίλησε για το έργο και το όραμα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να προσεγγίσουν το βάθος και τις προεκτάσεις της πολιτικής σκέψης του.
Στο κλείσιμο της τελετής έναρξης απονεμήθηκαν δύο τιμητικές υποτροφίες στη μνήμη του Μ. Χαραλαμπίδη, στους Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο και Ορέστη Μπαράκο για τη δημιουργία του animation film που αποτέλεσε και πρόσκληση για το 27ο Συναπάντημα, καθώς και έπαινος στον νεαρό Ανδρέα Τανιμανίδη για τη δημιουργία ενός γραφιστικού πορτρέτου του Μ. Χαραλαμπίδη.
Η Παρασκευή έκλεισε υπό τον φωτισμένο τρούλο της Παναγίας Σουμελά, με το μουσικό αφιέρωμα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία «Δεν ξεχνώ – Καμίαν ’κί ανασπάλω» σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή. Η λύρα, το λαούτο, το βιολί, ο ταμπουράς και φυσικά οι μελωδικές φωνές είχαν την τιμητική τους, ταξίδεψαν το κοινό και πρόσφεραν, μέσα στο ατμοσφαιρικό τοπίο, αληθινή ανάταση ψυχής.
Το Σάββατο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης μίλησε για τη συμβολή του εκπαιδευτικού ιδρύματος στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσιάζοντας τη νέα κατεύθυνση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή, «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας». Ανέπτυξε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την κατεύθυνση αυτήν αλλά και τις ωφέλειες, ακαδημαϊκές και επαγγελματικές, που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες.
Ακολούθησε η Βασιλική Παναγιωτίδου η οποία παρουσίασε τα ερευνητικά εργαλεία και την ερμηνευτική μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι ιστορικοί για τη μελέτη των γενοκτονικών εγκλημάτων. Στην ομιλία της, με τίτλο «Ο μηχανισμός της μαζικής βίας μέσα από τη συγκριτική μέθοδο», σύγκρινε τις περιπτώσεις των διώξεων των Αρμενίων με το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης του 1955 και τις μαζικές απελάσεις του 1964-65.
Στο τέλος ο animater Δημήτρης Πουρσανίδης παρουσίασε τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Το κορίτσι με τα κρίνα, η οποία συγκίνησε το κοινό.
Το απόγευμα έλαβαν χώρα τα βιωματικά εργαστήρια, που πραγματικά ενθουσίασαν όσους τα παρακολούθησαν. Το εργαστήριο παραδοσιακού παιχνιδιού με τον χοροδιδάσκαλο Βασίλη Ασβεστά ξεσήκωσε και φέτος τους συμμετέχοντες, καθώς η ομαδικότητα των παιχνιδιών, ο συνδυασμός της ευκινησίας με την ευστροφία, και φυσικά το κέφι, καθιστούν πάντα αυτό το εργαστήρι πηγή χαράς.
Στο εργαστήριο μαγειρικής η βραβευμένη σεφ Κική Εμμανουηλίδου δίδαξε τη συνταγή για κιλτιρίτσια, τα ποντιακά γιουβαρλάκια, χάρισε τη νοστιμιά τους σε όσους το παρακολούθησαν και σαγήνεψε το κοινό με την εξιστόρησή της για την καταγωγή, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από αυτό το φαγητό.
Στο εργαστήριο της μουσικής ο Αλέξης Στεφανίδης ένωσε τη λύρα με τις χορωδιακές φωνές, μαγεύοντας τους συμμετέχοντες σε βαθμό που δεν μπορούσαν να το σταματήσουν, και η διάρκειά του έφτασε τις δυόμισι ώρες.
Τέλος, στο ευρηματικό εργαστήριο ζωγραφικής σε τοίχο ο εικαστικός Αλέξανδρος Τσάκωνας έδειξε στους συμμετέχοντες πώς είναι δυνατό να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ζωγραφική μεγάλων διαστάσεων σε τοίχο, με μοντέρνο, επίκαιρο και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, και δημιούργησαν ένα πορτρέτο του τιμώμενου Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Η βραδιά έκλεισε με τη θεατρική παράσταση Μάρτυρες (βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Ασλανίδη) από τη θεατρική ομάδα «Εν Τέχνοις» της Ένωσης Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων και Αναργύρων, σε σκηνοθεσία Αντωνίας Ορφανίδου. Είχε προηγηθεί η προβολή σύντομου βίντεο για το έθιμο των Μωμόγερων και την ένταξή του στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Την τελευταία βραδιά του Συναπαντήματος, όπως κάθε φορά, έγινε το πιο ζεστό παραδοσιακό ποντιακό γλέντι. Οι νέοι και οι νέες των ποντιακών σωματείων σε μια όμορφη βραδιά κράτησαν το χορό έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η Κυριακή 20 Ιουλίου, η τελευταία ημέρα του 27ου Συναπαντήματος ξεκίνησε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Παντελεήμονα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από νέους του Συναπαντήματος στις προτομές των κτητόρων της Μονής, Φίλωνα Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη.
Η Οργανωτική Επιτροπή με το ψήφισμά της έκλεισε τις εργασίες, και στην καθιερωμένη τελετή λήξης αποδόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες συλλόγους και στα μέλη τους μαζί με ένα αναμνηστικό δώρο από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» , το οποίο περιλάμβανε και δύο εκδόσεις από τη βιβλιογραφία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.