Είναι η… γέφυρα που ενώνει την Άρτα με τον Πόντο, αυτός ο θρύλος της θυσίας μιας γυναίκας για να κατευναστεί ο θεός του ποταμού και να στεριώσει το έργο που τόσο ανάγκη έχουν στον τόπο, για την πρόσβαση στην άλλη μεριά.
«Τη Τρίχας το γεφύρι» είναι χιλιοτραγουδισμένο, όπως και το γεφύρι της Άρτας – και είναι επίσης υπαρκτό. Στέκει ακόμα στην περιοχή της Ματσούκας στη σημερινή Τουρκία.
Η περιοχή της Ματσούκας βρίσκεται στην καρδιά του Πόντου, μεταξύ της Τραπεζούντας και της Αργυρούπολης, ανάμεσα στα παράλια του Εύξεινου και στα όρη Κουλάντνταγ-Ζύγανα-Παρυάδρης, που αποτελούν τη διαχωριστική οριογραμμή με τη Χαλδία και ορθώνονται σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Ένα διάσημο όρος είναι το Μελά, καθώς στις πλαγιές του βρίσκεται το μοναδικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, το κορυφαίο (και σε επισκέψεις) μνημείο της περιοχής.
Από τις βόρειες υπώρειες αυτών των βουνών αρχίζουν τη ροή τους τρία ποτάμια, ο Πρύτανης που διαρρέει την Άνω Ματσούκα, το ποτάμι της Παναγίας Σουμελά, και το ποτάμι της Μουλάκας – ενώνονται στο ύψος της πόλης της Ματσούκας και σχηματίζουν τον θρυλικό Πυξίτη, ή Δαφνοπόταμο.
Τον Δαφνοπόταμο θέλει να ενώσει το γεφύρι της Τρίχας· εκεί βρέθηκαν πρόσφατα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού «Αξέχαστες πατρίδες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραδοσιακό «Τη Τρίχας το γεφύρι»* σε ρυθμό διπάτ’ ηχογραφήθηκε με την αξέχαστη φωνή του Χρύσανθου, ενώ μια από τις πιο συγκινητικές ερμηνείες είναι χορωδιακή: