Πολιτική (και κοινωνική) θύελλα έχουν προκαλέσει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του μεταναστευτικού κύματος από τη Λιβύη. Παρουσιάζοντας την τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, ο Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι πρόκειται για μια «εισβολή στην Ευρώπη», προσθέτοντας: «Στην επίσκεψη που κάναμε στη Δυτική Λιβύη παρουσίασαν ένα σχέδιο για 3 εκατομμύρια μετανάστες».
Με σημερινή δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην εκρηκτική άνοδο των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας πως η ανάληψη άμεσης δράσης δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σημειώνει: «Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων διά θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν διά θαλάσσης από χώρες της βόρειας Αφρικής».
«Σαφές μήνυμα στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών»
Όπως σημειώνει, «η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μια ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση».
Προσθέτει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές Αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης. Αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση» υπογραμμίζει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση, και αυτό είναι «ευθύνη και της Ευρώπης».