Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην αμερικανική Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην πρεσβεία στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ να δοθούν τα F-35 στην Τουρκία.
Είπε συγκεκριμένα για το θέμα: «Εγώ είμαι αυτός που έβαλε σε παύση τα F-35. Και θα συνεχίσω να διατηρώ αυτή την παύση για πολλούς διαφορετικούς λόγους». Τόνισε επίσης ότι οι «ελληνοτουρκικές διαφορές», όπως χαρακτήρισε τις απαράδεκτες και παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα σημείωσε ότι «οι Έλληνες ζητούν δικαιολογημένα τη βοήθειά μας εδώ και πολύ καιρό σε πολλά από αυτά [τα θέματα]», ζητώντας να ακούσει τις απόψεις της κ. Γκίλφοϊλ για τα εν λόγω ζητήματα.
Όμως δεν είναι μόνο ο Τζιμ Ρις που θορυβήθηκε από την προοπτική να αποκτήσει η τουρκική πολεμική αεροπορία ένα μαχητικό που είναι σε θέση να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Και το Ισραήλ προστίθεται σε εκείνους που δεν επιθυμούν την παράδοση των μαχητικών 5ης γενιάς στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος μίλησε στο Breitbart News τονίζοντας πως είναι αναγκαίο το αμερικανικό Κογκρέσο να εμποδίσει την πώληση των F-35 Lightning στην Άγκυρα, προκειμένου «να αποτραπεί πιθανή επιθετική κίνηση κατά του Ισραήλ».
Να σημειωθεί ότι το μαχητικό F-35 χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών κατά του Ιράν στον πόλεμο των δώδεκα ημερών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε σε αμερικανικό μέσο που είναι ένα από τα «αγαπημένα» του Τραμπ την αυξανόμενη ανησυχία του για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία, η οποία –όπως είπε– έχει σαν στόχο την «αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», ακόμα και με έλεγχο της Ιερουσαλήμ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «αν χρειαστεί, το Ισραήλ θα κινηθεί για να μπλοκάρει τις τουρκικές βλέψεις, αλλά προτιμά να αποφύγει τη σύγκρουση», τονίζοντας ότι η πώληση F-35 στην Τουρκία θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα το Κογκρέσο να παρέμβει αποφασιστικά.
Το Ισραήλ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Τουρκίας από την πρώτη μέρα που ακολούθησε την ανατροπή του Άσαντ, η οποία δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να κρύψει ότι θέλει να μετατρέψει τη Συρία σε ένα νεοοθωμανικό προτεκτοράτο, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο Λίβανος, ακόμα και η Ιορδανία, μέσω του ελέγχου της από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Αυτοί οι στόχοι της Τουρκίας ομολογούνται με δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και επαληθεύονται με πράξεις και ενέργειες στο πεδίο.
Γι’ αυτό ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρεται στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης στρατιωτικών βάσεων σε συριακό έδαφος, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά στην πραγματικότητα θέλει να ασκεί πίεση στο Ισραήλ. Αν και το Ισραήλ δεν επιθυμεί νέα μέτωπα, όπως τόνισε, έχει παρέμβει για να εμποδίσει τουρκικούς σχεδιασμούς στη Συρία και δηλώνει έτοιμο να το ξανακάνει.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει σε δύο αεροπορικές βάσεις στη Συρία, στην περιοχή της Παλμύρας και της Χάμα, συστήματα ελέγχου του εναέριου χώρου και έγκαιρης προειδοποίησης (ραντάρ), αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς και μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Με την κίνηση αυτή θέλει να αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Συρίας, κάτι που αποτελεί απειλή για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, όπως αποδείχτηκε κατά τον πρόσφατο πόλεμο των 12 ημερών.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε ανενόχλητη τον συριακό εναέριο χώρο αφενός για να πετάξουν τα μαχητικά της προς το Ιράν, αφετέρου για να καταστρέψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που κατευθύνονταν στην ισραηλινή επικράτεια.
Αν η Τουρκία είχε εγκαταστήσει ραντάρ και αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα στις αεροπορικές βάσεις σε Παλμύρα και της Χάμα, αυτά θα αποτελούσαν δυνητική απειλή. Γι’ αυτό η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε αυτές τις βάσεις, ενώ Τούρκοι μηχανικοί είχαν αρχίσει τις προετοιμασίες για την επισκευή τους.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η αντιπαλότητα Ισραήλ-Τουρκίας πάνω από το έδαφος και τον εναέριο χώρο της Συρίας –παρά τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ– προϊόντος του χρόνου αντί να μειωθεί αυξάνεται, και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά Κύπρο και Ελλάδα.
Αξίζει της προσοχής μας.