pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υποβρύχιο: Το ρετρό γλύκισμα από τη Θεσσαλονίκη κατακτά τη Γερμανία

Όλα άρχισαν το 1926 από ένα μικρό εργαστήριο στην Αγίου Μηνά

6/07/2025 - 10:00μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)

(Εικ.: pontosnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πρώτο γλυκό… υποβρύχιο παρασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα του 1926, σ’ ένα μικρό εργαστήριο στην Αγίου Μηνά στο κέντρο της πόλης.

Δημιουργός του πιο απλού γλυκού στην ιστορία, ο τεχνίτης ζαχαρωδών Λάζαρος Παπαγεωργίου.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά, με την εταιρεία να έχει γίνει μια μοναδική επιχείρηση παραδοσιακών γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, λουκουμιών κι άλλων παραδοσιακών ζαχαρωδών προϊόντων, το υποβρύχιο «ξαναχτυπά» στην αγορά και γίνεται μόδα ακόμη και στα νεανικά στέκια.

Ο Λάζαρος Παπαγεωργίου, το 1932, μπροστά από το πρώτο κατάστημα (φωτ.: Αρχείου Λάζ. Παπαγεωργίου)

Από τον ασημένιο δίσκο στον αρραβώνα ως πρώτο κέρασμα, από σκηνές στον ελληνικό κινηματόγραφο σε κάποιο γραφικό καφενείο, τα καυτά καλοκαιρινά απογεύματα ως επιβράβευση, συνήθως από τη γιαγιά, φαίνεται πως κερδίζει και πάλι έδαφος και το ρετρό κέρασμα φτάνει σήμερα μέχρι και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, κυρίως, όπου ζουν Έλληνες με πρώτη τη Γερμανία.

(φωτ.: Αρχείου Λάζ. Παπαγεωργίου)

«Αυτό που εδώ και λίγα χρόνια αρχίζει να επανέρχεται είναι πιστεύω η θύμηση των παλιών εποχών. Σε πολλά καταστήματα μας ζητούν παραπάνω ποσότητες από τη βανίλια και είναι εντυπωσιακό ότι την έχουν βάλει στο μενού τους και σε καφενεία φοιτητικά και πολλά νεανικά στέκια. Υπάρχει πλέον και σε πολλές εκδηλώσεις: σε γάμους, βαφτίσια, σε ευχάριστες καταστάσεις, ενώ μας την παραγγέλνουν και σε χώρες του εξωτερικού που τη σερβίρουν μετά το φαγητό», σημειώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λάζαρος Παπαγεωργίου ένας από τους ιδιοκτήτες της τρίτης γενιάς της επιχείρησης.

Στο εργαστήριο στο Καλοχώρι, πάντως, μοσχομυρίζει κάθε φορά που παρασκευάζεται το διαχρονικό γλύκισμα. Το σιρόπι βράζει στα μεγάλα καζάνια και είναι μετρημένα δυο μόνο τα υλικά.

Εξάλλου το υποβρύχιο προέκυψε σε άλλες, πολύ δύσκολες εποχές από ανάγκη της καθημερινότητας, όπως λένε οι παρασκευαστές του, που εξηγούν ότι το υποβρύχιο γίνεται με ζάχαρη. Το σιρόπι βράζει και παλαιότερα όταν έδενε κρύωνε πάνω σε μαρμάρινους πάγκους. Στη σύγχρονη εποχή το άσπρισμα της βανίλιας γίνεται με κάποια μηχανή που χτυπώντας έντονα το μείγμα κρυσταλλώνει και προστίθεται το άρωμα. Αυτό όλο και όλο…

Διαφημιστική καταχώρηση (φωτ.: Αρχείου Λάζ. Παπαγεωργίου)

«Ήταν μια πολύ καλή συνήθεια που τη χρειαζόταν ο οργανισμός παλιά, τότε που σχεδόν όλοι δεν είχαν πολλά χρήματα για άλλα γλυκά, είχαν το χρόνο και κοιμόντουσαν μετά το φαγητό το μεσημέρι οπότε όταν ξυπνούσαν και έχοντας πέσει το ζάχαρο στον οργανισμό τους, έπαιρναν ενέργεια από τη ζάχαρη της βανίλιας και ταυτόχρονα πίνανε και το παγωμένο νερό οπότε εξασφάλιζαν και την ενυδάτωση στο σώμα τους ιδίως τους μήνες του καλοκαιριού » εξηγεί ο Λάζαρος Παπαγεωργίου.

Πάντως, όπως λένε οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, το υποβρύχιο είναι ένα γλυκό που δεν σηκώνει και πολλές αλλαγές και όσες φορές επιχείρησαν να βάλουν πινελιές με νέες γεύσεις και πιο μοντέρνες προτάσεις, οι φανατικοί υποστηρικτές της (από τα μικρά παιδάκια μέχρι και τους μεγαλύτερους) προτίμησαν την παραδοσιακή γεύση, δηλαδή βανίλια ή μαστίχα.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αναστασία Τελιανίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κλειστά τα διόδια Μαλγάρων, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού αποκλεισμού από αγρότες (φωτ.:: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους – Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης

2/12/2025 - 8:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεφώσεις που θα φέρουν βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο σημερινό σκηνικό του καιρού

2/12/2025 - 8:07πμ
Τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην εθνική οδό, στο μπλόκο της Νίκαιας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων – Πάνω από 1.500 τρακτέρ στο μπλόκο της Καρδίτσας, στόχος τα 1.000 στη Νίκαια

1/12/2025 - 8:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για το Predator: «Οι έλεγχοι άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας ήταν τυπικοί»

1/12/2025 - 6:47μμ
Στιγμιότυπο από τις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (φωτ.: EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους: Εξελέγησαν 51 πρόεδροι – Ποιοι ψηφίζουν ακόμη και ποιοι ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο

1/12/2025 - 6:12μμ
Το γιαούρτι στο οποίο βρέθηκε ναταμυκίνη και ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρσή του (φωτ.: mandrekas.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται στραγγιστό γιαούρτι 2% το οποίο περιέχει ναταμυκίνη

1/12/2025 - 5:03μμ
Αγρότες με τα τρακτέρ τους στα διόδια των Μαλγάρων (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων

1/12/2025 - 4:30μμ
Συγκέντρωση αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας. Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση αγροτών στη Λάρισα για τους συλληφθέντες συναδέλφους τους

1/12/2025 - 2:46μμ
Μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων στα Μάλγαρα, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στα μπλόκα: Σε αναβρασμό ο πρωτογενής τομέας – Τι απαντά το υπουργείο

1/12/2025 - 1:32μμ
(Φωτ.: freepik)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη δύο επίδοξων διαρρηκτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

1/12/2025 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: x.com/MigracionCol/status/1995644745700474894)

Εβραϊκή σέκτα συνδέεται με κακοποιήσεις παιδιών σε διάφορες χώρες – Απελάσεις στην Κολομβία

19 λεπτά πριν
Κλειστά τα διόδια Μαλγάρων, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού αποκλεισμού από αγρότες (φωτ.:: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους – Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: sonsofpericles.org)

Νεολαία AHEPA: Οι «Υιοί του Περικλή» γιορτάζουν 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Νεφώσεις που θα φέρουν βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο σημερινό σκηνικό του καιρού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: efxinos.gr)

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

10 ώρες πριν
Διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τιφλίδα, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EPA/David Mdzinarishvili)

Γεωργία: Έρευνα μετά το ρεπορτάζ του BBC ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον διαδηλωτών

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign