pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η μαρτυρική Μπάλια της Μικράς Ασίας: Από τον πρώτο διωγμό στη σφαγή των 600 Ελλήνων μεταλλωρύχων

Πόντιοι στην πλειοψηφία τους, δεν πρόλαβαν να φύγουν· οι Κεμαλικοί τους έβαλαν σε ομαδικό τάφο, καίγοντάς τους κιόλας

7/09/2025 - 10:13πμ
Ο Παναγιώτης Νόρδας [όρθιος κάτω δεξιά] με την ομάδα προσκόπων που είχε ιδρύσει στην Μπάλια. Ήταν απόφοιτος Νομικής και εργαζόταν στην Οικονομική Επιτροπή της πόλης ως επόπτης. Πέθανε στην Ελλάδα το 1960 (φωτ.: Μπάλια Σύλλογος Μπαλιωτών Μ. Ασίας)

Ο Παναγιώτης Νόρδας [όρθιος κάτω δεξιά] με την ομάδα προσκόπων που είχε ιδρύσει στην Μπάλια. Ήταν απόφοιτος Νομικής και εργαζόταν στην Οικονομική Επιτροπή της πόλης ως επόπτης. Πέθανε στην Ελλάδα το 1960 (φωτ.: Μπάλια Σύλλογος Μπαλιωτών Μ. Ασίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απέναντι από τη Λέσβο, αλλά στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, περίπου 90 χιλιόμετρα από την ακτή και 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπαλικεσίρ. Εκεί βρίσκεται ακόμα και σήμερα η Μπάλια, με το ίδιο όνομα και στα τουρκικά.

Κωμόπολη ελληνική, ήταν μία από τις 43 ελληνικές κοινότητες της Επισκοπής Κυζίκου.

Τον Σεπτέμβριο του 1922 οι εναπομείναντες κάτοικοι, μεταλλωρύχοι στην πλειοψηφία τους, μαρτύρησαν σε μια από τις ομαδικές σφαγές που γράφτηκαν στα κεφάλαια της ιστορίας που η σύγχρονη Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει, μη αποδεχόμενη ότι υπήρξε γενοκτονία των ελληνικών, και άλλων χριστιανικών πληθυσμών».

Οι πρώτοι διωγμοί

Η περιοχή της Μπάλιας είναι στον ορεινό όγκο της Ίδης στη βορειοδυτική Μικρά Ασία, εκεί όπου υπήρχαν μεταλλεία από την Αρχαιότητα. Αυτά τροφοδοτούσαν με χαλκό και άργυρο την Τροία.

Μετά το 1840 που άρχισε η επαναλειτουργία τους, «αιμοδοτήθηκαν» κυρίως με Πόντιους μεταλλωρύχους.

Μέχρι το φιρμάνι της υποχρεωτικής επιστράτευσης, που σηματοδότησε τον πρώτο διωγμό του 1914-1915, κατοικούνταν από περίπου 6.000 Ελληνορθόδοξους* και 2.000 μουσουλμάνους. Υπήρχαν επίσης αρκετοί Κούρδοι και Λαζοί που εργάζονταν στα μεταλλεία, και λίγοι Αρμένιοι.

Για να γλιτώσουν την υποχρεωτική στράτευση οι κάτοικοι προσπάθησαν να καταταγούν στο Μπελεμεντίκ (80 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά των Αδάνων), στην υπηρεσία της γερμανικής εταιρείας που είχε αναλάβει να ανοίξει εκεί σήραγγα για να περάσει η μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή που θα ένωνε τη Βαγδάτη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αρχιμηχανικός ήταν ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος (γνωστός με το όνομα Νικόλαος Μαύρος). Αυτός φρόντιζε για τους ελληνορθόδοξους επιστρατευμένους και τους έδινε θέσεις με καλή πληρωμή· συνελήφθη αργότερα από Κεμαλικούς.

Όσοι Μπαλιώτες στρατολογήθηκαν εστάλησαν στα περιβόητα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, τα αμελέ ταμπουρού. Έγιναν σύγχρονοι σκλάβοι και στο τέλος αποδεκατίστηκαν.

Το μαρτυρικό 1922

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο Φαίδων Παπαθεοδώρου –ο πατέρας του Γεώργιος ήταν πρόσφυγας πρώτης γενιάς, εγκατεστημένος το 1914 στην Έδεσσα–, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι ελληνικοί πληθυσμοί των περιοχών που βρίσκονται στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας προσπάθησαν να κατεβούν στις ακτές ώστε να περάσουν απέναντι στη Λέσβο.

Οι κάτοικοι της Μπάλιας χρησιμοποίησαν το τρενάκι με το οποίο τα μεταλλεύματα μεταφέρονταν στην ακτή, για να σωθούν οι ίδιοι, όμως στο δρόμο δέχτηκαν επιθέσεις από τους τσέτες και πολλοί σκοτώθηκαν σε αυτές. Τελικά μαζεύτηκαν περίπου 40.000 άνθρωποι από διάφορους οικισμούς και περίμεναν να έρθουν τα πλοία να τους πάρουν, όμως τα πλοία, αφού πήραν το στρατό δεν επέστρεψαν.

Έτσι, οι περισσότεροι έπεσαν θύματα σφαγών και κάποιοι γλίτωσαν, όπως η Ανθούλα Μιχαηλίδου, που περιέγραψε με λεπτομέρεια όσα έζησε.

Πίσω στην Μπάλια είχαν μείνει 600 Ελληνορθόδοξοι μεταλλωρύχοι. Ο κεμαλικός στρατός έφτασε στην πόλη μέσα σε 15 μέρες εκείνον τον μαύρο Σεπτέμβριο του 1922.

Σφαγιάστηκαν από Κεμαλιστές με το χτύπημα της ξιφολόγχης, δίπλα σε χαρακώματα που είχαν προετοιμαστεί την προηγούμενη μέρα. Τα πτώματά τους στη συνέχεια πυρπολήθηκαν. Οι Κεμαλιστές  παρέμειναν στο σημείο για δύο ή τρεις ημέρες μέχρι να καούν ολοσχερώς.


* Η καταγωγή των περισσότερων Ελληνορθοδόξων ήταν από τον Πόντο. Είχαν μεταναστεύσει στην Μπάλια ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα ως ειδικοί μεταλλωρύχοι, αφού γνώριζαν την τέχνη αυτή λόγω της εργασίας τους στα μεταλλεία του Πόντου. Ελληνορθόδοξοι επίσης έποικοι είχαν φτάσει από τη Μυτιλήνη, την Πέργαμο, το Αϊβαλί, αλλά και από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.
Τα ελληνικά που μιλούσαν οι κάτοικοι –οι οποίοι γνώριζαν και τουρκικά– ομοίαζαν με την ντοπιολαλιά της περιοχής του Αϊδινίου. Ήταν προοδευτικοί, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. (Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού.)
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

23/01/2026 - 9:25μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

13/01/2026 - 5:16μμ
Οικογενειακή φωτογραφία σε προσφυγικό βιβλιάριο, από την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στυλιανού Γαντζίδη: Κρεμμύδι και ψωμί να τρώμε, καλύτερα να ζούμε στην Ελλάδα, παρά στην Τουρκία

8/01/2026 - 10:52μμ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αξού, αρχές 20ού αι. (φωτ.: ανώνυμου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτρη Μισαηλίδη: Τρεις μήνες μείναμε εκεί σε τσαντίρια. Πολύς κόσμος πέθανε. Πολλά μνήματα αφήσαμε εκεί

6/01/2026 - 9:38μμ
Άλλη μία εμβληματική φωτογραφία του Armin Wegner από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου ταυτίστηκε με όλα τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, όλες τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι κεμαλικοί
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ανατολής Ερμείδου: Αϊ-Βασιλείου παραμονή εμένα, χήρα με τέσσερα παιδιά, με βγάλανε στο δρόμο

31/12/2025 - 6:32μμ
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

25/12/2025 - 9:46μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τα Χριστούγεννα της Ναζλούς Κυριακοπούλου, το 1922

25/12/2025 - 9:32πμ
Καλύβες στα βουνά της Κερασούντας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Ι, εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρούλας Φυτοπούλου: Τα βάσανα που υποφέραμε να μην τα θυμάται ο άνθρωπος γιατί μπορεί και να τρελαθεί

24/12/2025 - 8:38μμ
Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: Facebook / Βουλή των Αντιπροσώπων - House of Representatives)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Κύπρος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα

23/12/2025 - 9:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΑΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία των ταξί στην Αττική – Ηλεκτροκίνηση και λεωφορειολωρίδες στο επίκεντρο

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Η Λεβερκούζεν αντίπαλος του Ολυμπιακού στα πλέι-οφ του Champions League

44 λεπτά πριν

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Πρόσκληση για την τελετή κοπής της βασιλόπιτας

1 ώρα πριν
Από παλαιότερη σχετική κινητοποίηση της ΕΛΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

ΟΑΣΘ: Στις φλόγες τυλίχθηκε λεωφορείο στην ανατολική Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν

Μόναχο: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας από το Γενικό Προξενείο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign