Με μείον δύο ορόφους, όπως ήταν κατά τα εγκαίνιά του το 1893, θα παραδοθεί μετά την ανακαίνισή του το Ζωγράφειο. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την αντισεισμική θωράκιση του κτηρίου, με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους, με δωρεά από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Οι δύο τελευταίοι όροφοι που θα αφαιρεθούν προστέθηκαν στο ιστορικό κτήριο το 1962 για να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες του σχολείου, αλλά ουσιαστικά δεν χρησιμοποιήθηκαν, καθώς δύο χρόνια αργότερα ο μαθητικός πληθυσμός συρρικνώθηκε δραματικά λόγω των απελάσεων.
«Τα έργα στο Ζωγράφειο θα πραγματοποιηθούν σταδιακά. Βάσει του εγκεκριμένου προγραμματισμού και των μελετών, διαβεβαιώνουμε ότι το Ζωγράφειο θα λειτουργήσει κανονικά τον Σεπτέμβριο με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2025-2026», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης επισημαίνεται ότι «το Ζωγράφειο, πιστό στην ιστορία του αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, συνεχίζει να ανανεώνεται και να εξελίσσεται, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης και στις ανάγκες μιας νέας εποχής».