pontosnews.gr
Τρίτη, 18/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τιμήθηκε για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό – «Κύπρος και Πόντος είναι αδέλφια»

Η Γλυφάδα και το Ελληνικό, δύο περιοχές της Αττικής με έντονο ποντιακό στοιχείο, υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

13/06/2025 - 9:08πμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας δωρίζει μια ποντιακή λύρα στον πρόεδρο της Κύπρου (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας δωρίζει μια ποντιακή λύρα στον πρόεδρο της Κύπρου (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό τιμήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» και του Δήμου Γλυφάδας. Στη συνέχεια ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Ελληνικό.

«Να ξέρετε –και το λέω με κάθε επίγνωση– ότι η τιμή προς το πρόσωπό μου είναι τιμή προς όλους τους αδελφούς σας Έλληνες της Κύπρου. Δεν υπάρχει έστω και ένας Ελληνοκύπριος που να μην νιώθει ρίγος και συγκίνηση όταν συναντά έναν Ελληνοπόντιο, όταν πληροφορείται με διάφορους τρόπους για την ιστορία, τις θυσίες και κακουχίες του ποντιακού ελληνισμού, όταν ακούει ένα ποντιακό τραγούδι ή όταν παρακολουθεί ποντιακούς χορούς.

»Και εγώ, ως Έλληνας Κύπριος, το ίδιο νιώθω και βιώνω όταν βρίσκομαι ανάμεσά σας, όταν ανατρέχω στα θέματα του Πόντου, όταν λαμβάνω μέρος σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του ποντιακού ελληνισμού. Και ο λόγος είναι προφανής. Κύπρος και Πόντος είναι αδέλφια στην ιστορία και στον πολιτισμό, είναι αδέλφια στην πίστη και στην παράδοση, αποτελούν θύματα της τουρκικής θηριωδίας και του τουρκικού επεκτατισμού. Κοινό το δράμα μας, κοινός ο αγώνας, κοινός ο δρόμος μας», υπογράμμισε.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης – Nikos Christodoulides)

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι «ο ξεριζωμός το μόνο που δεν ξεριζώνει είναι τη ρίζα», τονίζοντας ότι οι Πόντιοι ποτέ δεν έχασαν την ταυτότητα, την ποντιακή τους ρίζα και καταγωγή. «Από το παράδειγμά σας αντλούμε δύναμη και θάρρος για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να οδηγήσουμε την πατρίδα μας Κύπρο σε ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας, ένα μέλλον ασφαλές και ευοίωνο για τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση για τη στήριξη των Ποντίων που κατοικούν στο νησί, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτογράφησης, η παροχή κοινωνικής σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η παραχώρηση υποτροφιών και η δημιουργία Κέντρου ποντιακού πολιτισμού.

Πυρρίχιος χορός σέρρα προς τιμήν του προέδρου της Κύπρου (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης – Nikos Christodoulides)

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου είπε ότι η βράβευση γίνεται για την ουσιαστική προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης υπογράμμισε ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, έχει αναδειχθεί στον ουσιαστικότερο και αποδοτικότερο πρεσβευτή του ποντιακού ελληνισμού

«Στο Κυπριακό υπάρχει μια νέα προοπτική»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο του νομικού-διεθνολόγου και καθηγητή στρατιωτικών σχολών Ιωάννη Παπαφλωράτου, με τίτλο Συνοπτική Ιστορία της Κύπρου από την εποχή του Βυζαντίου έως τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

«Μετά από χρόνια στασιμότητας και αδιεξόδου στο  Κυπριακό, έγινε εφικτή η επανεκκίνηση των διαδικασιών» εκτίμησε ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος έχει προλογίσει το βιβλίο.

Τόνισε ακόμα ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας προοπτικής «παρά την αρνητικότητα της τουρκικής πλευράς και χωρίς να παραβλέπω τις όποιες προκλήσεις», όπως είπε, και πρόσθεσε ότι η Λευκωσία, πάντα σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και εξαντλεί κάθε μέσο για επίτευξη μιας λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ομιλία στην τελετή βράβευσης (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης – Nikos Christodoulides)

Αναφερόμενος στο βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Παπαφλωράτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και συμβάλει ουσιαστικά στην καταγραφή της ιστορικής αλήθειας του κυπριακού ελληνισμού.

Επίτιμος δημότης

Επιδίδοντας το Χρυσό Κλειδί της Πόλης στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος εξήρε την προσφορά του στις διμερείς σχέσεις και στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και τόνισε ότι «είναι μια ημέρα ισχυρού συμβολισμού για την πόλη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κύπρου με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ο οποίος έχει ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες που συνδέονται με την παρουσία και τη δράση των Ποντίων.

«Ο εξοχότατος πρόεδρος κ. Χριστοδουλίδης έχει πραγματοποιήσει πολλές δράσεις, αγαπά, σέβεται και μάχεται πολιτικά για την ενίσχυση και διατήρηση της ποντιακής ταυτότητας, προάγοντας διαρκώς δράσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας. Με κοινή ματιά στραμμένη στο μέλλον, ενώνουμε δυνάμεις και χτίζουμε νέες γέφυρες συνεργασίας στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της διατήρησης της ποντιακής κληρονομιάς μέσα και από το υπό ανέγερση στο δήμο μας Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων», υπογράμμισε ο Γιάννης Κωνσταντάτος.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αποδέχεται την τιμητική πρόταση εκ μέρους του κυπριακού λαού. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στους Κύπριους μετά τον ξεριζωμό του 1974, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

«Ειδικά όμως θέλω να εξάρω τη συμπαράσταση των κατοίκων της Αργυρούπολης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ελλήνων του Πόντου, που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τι σημαίνει προσφυγιά και ξεριζωμός» είπε, υπενθυμίζοντας ότι «αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι έδωσαν το όνομα της Κύπρου στην κεντρική λεωφόρο της Αργυρούπολης αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974, σε μια πράξη με έντονο συμβολισμό που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και μας θυμίζει το ιερό χρέος να εργαστούμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της τελευταίας διαιρεμένης ευρωπαϊκής χώρας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο χάρτης της Μικράς Ασίας που φιλοξενούσε η έκδοση και το εξώφυλλο του τόμου
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος μέσα από τα αρχεία της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Αθήνας το 1922

18/08/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνηση στο 5ο Αντάμωμα Αγιωμαρκιτών και φίλων με τη βράβευση της Ανατολής Παναγιωτίδου

17/08/2026 - 11:32πμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
Από αριστερά, όρθιοι: Πλούταρχος Κανετίδης, Γιώργος Αβραμίδης, Βίκυ και Άρης Μιχαηλίδης, Λάκης Καλομενίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ευτυχίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος• καθιστοί : Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριάκος Σαμψονιδης (φωτ.: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Των Ποντίων οι κοινότητες: Μια παρέα που εκπλήρωσε το τάμα της στην Παναγία Σουμελά μοιράζεται την ιστορία της στο Pontos News

16/08/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το κτητορικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  Παντελεήμονα, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά (φωτ.: imverias.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμήθηκαν οι κτήτορες του ιερού προσκυνήματος στη Βέροια

16/08/2026 - 3:02μμ
Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

15/08/2026 - 4:08μμ
(Πηγή: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σίμος Συμεωνίδης: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον ταουλτζή της που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

15/08/2026 - 3:20μμ
Δεκαπενταύγουστος στη Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τασούλας – Να αναγνωρίσει και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

15/08/2026 - 2:52μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στη Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Δεκαπενταύγουστος 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Βέρμιο – Πρώτη παρουσία ΠτΔ στον Δεκαπενταύγουστο μετά το 2019

15/08/2026 - 12:35μμ
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

14/08/2026 - 11:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Andy Rain)

ΗΠΑ: Στο εδώλιο η Meta – 29 πολιτείες ζητούν έως 193 δισ. δολάρια για τις πλατφόρμες Facebook και Instagram

4 λεπτά πριν
Από την πυρκαγιά στο αποστακτήριο (φωτ.: Γρ. Τύπου ΠΣ / EUROKINISSI)

Πυροσβεστική: Σε εξέλιξη φωτιά σε αποστακτήριο στο Ρέθυμνο και σε δασική έκταση στην Κάρυστο

33 λεπτά πριν
H Ζωή Λάσκαρη τον Ιούλιο του 2007 στο θέατρο Επιδαύρου όπου είχε παρακολουθήσει παράσταση (φωτ.: EUROKINISSI / Βαγγέλης Μπουγιώτης)

Ζωή Λάσκαρη: Η Ζωίτσα πίσω από τη σταρ – Οι ρίζες από το Φανάρι, οι απώλειες και μια ζωή γεμάτη φως

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης»/Facebook)

Μαρούσι: Ο Σύλλογος Ποντίων «Νίκος Καπετανίδης» κουρδίζει τη λύρα για το μεγάλο ποντιακό πανηγύρι που ετοιμάζει

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

«Σιωπή!» – Το επεισόδιο Τραμπ με δημοσιογράφο του CNN την ώρα που η δημοτικότητά του «βουλιάζει» στο 33%

2 ώρες πριν
(Φωτ.: aade.gr)

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στη Σαντορίνη έδειξε η επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV