pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

Μια πολιτιστική πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας – Τα βραβεία και οι έπαινοι

13/06/2025 - 11:15μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)

Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook / Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο με διαγωνιστικό χαρακτήρα φιλοξένησε η Πτολεμαΐδα από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου. Πρόκειται για μια πολιτιστική πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας, η οποία στοχεύει όχι μόνο στη διάσωση, αλλά και στην προώθηση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από τη δύναμη της θεατρικής έκφρασης.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου ως ένα στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συμμετείχαν η Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων, Αναργύρων «Οι Τσαγούσηδες», η Θεατρική Ομάδα «Εν Τέχνης», ο Σύλλογος Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», η θεατρική ομάδα νεολαίας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσόβουνου «Κρέμιτσα», ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου και η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Άρδασσας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο Δήμος Εορδαίας απένειμε ειδικές τιμητικές διακρίσεις σε εξέχουσες προσωπικότητες του θεάτρου και του πολιτισμού με καταγωγή από την Εορδαία, για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά τους και συγκεκριμένα στους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Θέμη Μουμουλίδη και Κώστα Διαμαντίδη.

Την παρουσίαση του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο ανέλαβαν δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες της ποντιακής παράδοσης, ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο Τάκης Βαμβακίδης, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο παλμό και χρώμα στις εκδηλώσεις.

Τα βραβεία και οι έπαινοι

Το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης απονεμήθηκε ομόφωνα στον ΠΣ Μεσόβουνου «Η Κρέμιτσα» για το Φώταξεν ο φέγγο μ’. 

Από την ίδια παράσταση διακρίθηκαν ο Αλέξης Ελευθεριάδης (Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου), η Δέσποινα Μπαρουλάκη και η Αλίκη Θεοδωρίδου (εξ ημισείας το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου), και ο Παύλος Παραστατίδης (Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας).

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στη θεατρική ομάδα νεολαίας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας για το Ας τρώει μεν η μοναχία. Από την ίδια παράσταση διακρίθηκαν οι Ηλίας Τσαγγαλίδης και Κωνσταντίνος Αβραμίδης (εξ ημισείας το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου).

Το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Γιούλη Γεωργιάδου για το Σ’ αντιπαροχής τον καιρόν, του Συλλόγου Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

Το έργο Ανάσπαλτος Πατρίδα Ανέβζηγος Αροθυμία της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Άρδασσας απέσπασε τα εξής βραβεία: Σκηνογραφίας (Σίμος Καρακασίδης), Ενδυματολογίας (Σίμος Καρακασίδης), Μουσικής Σύνθεσης (Γιώργος Πουλαντζακλής).

Το Βραβείο Φωτισμού απονεμήθηκε ομόφωνα στον Ηρακλή Χαλκίδη για το έργο του Νίκου Ασλανίδη Οι Μάρτυρες, από τη θεατρική ομάδα «Εν τέχνης» (Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων, Αναργύρων «Οι Τσαγούσηδες»).

Τον Έπαινο Εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου απέσπασε ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου για το έργο Τα προξενείας τη Γιωρίκα, τον Έπαινο Ερμηνείας η Σοφία Κακουλίδου (Ανάσπαλτος Πατρίδα Ανέβζηγος Αροθυμία), και τον Έπαινο Τραγουδιού/Ερμηνείας η Αντωνία Καραγιαννίδου (Οι Μάρτυρες).

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). «Με πίστη στην ποντιακή ψυχή και το θέατρο ως φορέα πολιτισμού και έκφρασης, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να αναβαθμίσουμε το θεσμό αυτό, καθιστώντας τον σταθερό σημείο αναφοράς κάθε χρόνο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Εορδαίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα Κοτύωρα το 1920  (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεοχάρη Αλωνίδη: «Κανένας δε θα γυρίσει ζωντανός. Εγώ τον είδα τον κομήτη. Και θα χυθεί πολύ χριστιανικό αίμα»

4/12/2025 - 8:33μμ
Το καλαθόπον, που περιμένει τις προσφορές για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Το Καλαθόπον» μεγαλώνει: Μια δράση αλληλεγγύης των ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4/12/2025 - 4:48μμ
«Δειλινό σε χειμερινό τοπίο», λάδι σε μουσαμά. Έργο του Τραπεζούντιου Βελισσάριου Βελισσαρίδη. Το δώρισε ο Θεμιστολής Βελισσαρίδης στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Νικολοβάρβαρα του Πόντου: «Άε-Βαρβάρα φύσα, άε-Σάββα βρέξαν, άε-Νικόλα σόντσον»

4/12/2025 - 12:47μμ
Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

3/12/2025 - 8:51μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλημμύρισαν δρόμοι στην Αττική. Πολλά οχήματα και οδηγοί παγιδεύτηκαν στους δρόμους (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Κακοκαιρία «Byron»: Συναγερμός σε όλη τη χώρα – Δύσκολη νύχτα για την Αττική

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)

Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής: Αυξάνονται οι υβριδικές απειλές και το ΝΑΤΟ πρέπει να ανταποκριθεί

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)

Ποντιακό γλέντι με ατελείωτο κέφι από τον «Ξενιτέα» της Κω

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EuroCup: Του έλειψε η διάρκεια και έχασε από την Κλουζ ο Άρης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ελ. Μ.)

Στο «Ιωνικό Κέντρο» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

5 ώρες πριν
Η Yuval Raphael,  υποψήφια του Ισραήλ στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στη Βασιλεία της Ελβετίας (φωτ.: EPA/ GEORGIOS KEFALAS)

Το Ισραήλ θα συμμετέχει στη Eurovision – Ποιες χώρες θα απέχουν μετά την απόφαση της EBU

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign