pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φιλαρμονική Τραπεζούντας, ένα ελληνικό κομμάτι από το παζλ της αστικής τάξης

Ιδρύθηκε το 1902 και την... σάρωσε ο παγκόσμιος πόλεμος «με την διαλυτικήν του πνοήν»

12/06/2025 - 3:00πμ
Επιστολικό δελτάριο με τη Φιλαρμονική της Τραπεζούντας. Στην πρώτη σειρά, πέμπτος από αριστερά, ο αρχιμουσικός Ανδρέας Ξύνδας (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)

Επιστολικό δελτάριο με τη Φιλαρμονική της Τραπεζούντας. Στην πρώτη σειρά, πέμπτος από αριστερά, ο αρχιμουσικός Ανδρέας Ξύνδας (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από τα μέσα του 19ου αιώνα η γοητευτική μπουρζουαζία της Τραπεζούντας είχε… όνομα ελληνικό. Ίσως να μην μπορούσε να γίνει διαφορετικά σε αυτή την «περικαλλή και ένδοξο πόλι, την βασιλίδα των πόλεων του Ευξείνου Πόντου», την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Πόντου στα μέσα του 19ου αιώνα και έδρα του ομώνυμου βιλαετίου.

Η Τραπεζούντα ήταν η κατάληξη του δρόμου των καραβανιών που έφταναν στην Περσία, γεγονός που την ανέδειξε για δεύτερη φορά (από την εποχή των Κομνηνών) σε διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος και εμβέλειας.

Η έντονη δραστηριοποίηση των Ευρωπαίων δημιούργησε ευκαιρίες και προοπτικές για το ελληνικό στοιχείο, καθώς, μαζί με το αρμενικό, αποτελούσαν το βασικό στήριγμα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ένα από τα κομμάτια του παζλ αυτής της αστικής τάξης ήταν η Φιλαρμονική Τραπεζούντας. Ιδρύθηκε το 1902 από μια ομάδα νέων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαθητές του Γυμνασίου. Η διεύθυνσή της αρχικά ανατέθηκε στον Γερμανό Ρόενταλ, αριστούχο του κονσερβατουάρ του Βερολίνου, ο οποίος συγχρόνως δίδασκε θεωρητική μουσική και ωδική στις ανώτερες τάξεις του Γυμνασίου, αλλά παρέδιδε και μαθήματα κατ’ οίκον.

Το 1904 τον διαδέχθηκε ο Ανδρέας Ξύνδας. Ο άλλοτε διευθυντής των φιλαρμονικών Χίου, Μυτιλήνης και Κωνσταντινούπολης παρέμεινε για αρκετά χρόνια στη θέση του αρχιμουσικού προετοιμάζοντας τη φιλαρμονική, η οποία άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη, όπως τελετές σχολείων, συναυλίες, τα Θεοφάνια, θεατρικές παραστάσεις, κοινοτικούς χορούς.

Τον Ιανουάριο του 1938 ο Ν. Κατακουζηνός έγραφε στο περιοδικό Ποντιακά Φύλλα:

«Η μουσική κίνησις εν Τραπεζούντι κατά τας τελευταίας δεκαετηρίδας του ΙΘ’ αιώνος και τας αρχάς του Κ’ ήτο υποτυπώδης, αν μη ανύπαρκτος. Οι χρόνοι εκείνοι εις τας απομεμακρυσμένας γωνίας της Ανατολής δεν ήσαν πρόσφοροι διά την ανάπτυξιν μουσικής κινήσεως. Με την αρχήν όμως του Κ’ (20ού) αιώνος και ιδία μετά την ίδρυσιν του νέου Φροντιστηρίου (1902), η έφεσις προς τας μουσικάς σπουδάς εσημείωσεν αισθητήν αύξησιν και διά πρώτην φοράν (1900) ερρίφθη η ιδέα της καταρτίσεως ορχήστρας διά την οργάνωσιν συναυλιών, μουσικών επιδείξεων κτλ., ιδέα η οποία ταχέως εκαρποφόρησεν.

»Εκ των σπουδαιοτέρων εισηγητών και συντελεστών της πραγματοποιήσεως της λαμπράς αυτής ιδέας υπήρξαν οι εκ των εγκρίτων μελών της Κοινότητος Κωνστ. Α. Θεοφύλακτος, ο οποίος και κατέβαλε κατά το πλείστον την αξίαν των εξ Ιταλίας και Γερμανίας παραγγελθέντων μουσικών οργάνων, και Ν. Βελισσαρίδης, ο οποίος εχρημάτισε και πρώτος πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας, επί σειράν ετών δραστηρίως εργασθείς διά την πρόοδον αυτής, και ο Γκεόργκ Ρίχαρντ, καθηγητής των Γαλλικών εν τω Φροντιστηρίω, εγκρατής δε της ευρωπαϊκής μουσικής».

Για το τέλος της Φιλαρμονικής της Τραπεζούντας ο ίδιος σημειώνει: «Ο βίος της Φιλαρμονικής υπήρξε βραχύτατος. Ο παγκόσμιος πόλεμος με την διαλυτικήν του πνοήν εσάρωσε και τον όμιλον αυτόν της Φιλαρμονικής, εις τον οποίον τόσας μουσικάς ελπίδας εστήριξεν η φιλοπρόοδος Κοινότης Τραπεζούντος».

Στο ταχυδρομικό δελτάριο που διασώζεται –περιλαμβάνεται στο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου– στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι: Σάββας Σιδηρόπουλος, Δ. Τουμπούλης, Θρασύβουλος Πετσόπουλος, Σοφοκλής Αποστολίδης, Ανδρέας Ξύνδας, Παναγιώτης Παπάζογλου, Δημ. Τουμπούλης, Βασ. Λεβεντίδης, Βελισάριος Βελίσσαρίδης. Στη δεύτερη σειρά όρθιοι οι: Θεόδωρος Γεωργιάδης, Μιχαήλ ΜΙχαηλίδης, Κωνσταντίνος Κοχλιάδης Παναγιώτης Τερζόπουλος, Χαράλαμπος Κοχλιάδης, Ιωσήφ Κτενίδης, Κωνσταντίνος Καλλιφατίδης, Αθανάσιος Παρχαρίδης, Ιωάννης Σιμωνίδης, άγνωστος, Σάββας Κυριαζής.

• Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριάκος Καραγιαννίδης, ο ταλαντούχος «Μύτον» του Οχυρού Δράμας (φωτ.: Αρχείο Κ.Κ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κυριάκος Καραγιαννίδης (Καρά): Το πιο σημαντικό απ’ όσα κάνω, είναι ότι ακούγεται η ποντιακή διάλεκτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

25/06/2026 - 9:34μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία της Εύξεινου Λέσχης Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης» – Συγκεντρώθηκαν 25 φιάλες αίματος

25/06/2026 - 8:30μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Ακριτικός Κύκλος επέστρεψε στη Σταυρούπολη – Πρεμιέρα στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου

25/06/2026 - 8:00μμ
(Φωτ.: Facebook/Ε.Π.Ω.Φ Ωραιόκαστρο)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η παράσταση «Ας εν’ καλά η μάνα σ’» συγκινεί το κοινό – Επόμενος σταθμός η Πτολεμαΐδα για τη θεατρική ομάδα της ΕΠΩΦ

24/06/2026 - 11:28μμ
Ερειπωμένο σπίτι στον Πόντο σήμερα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθεριάδη, Χατζησαββίδη, Ασλανίδη: Μέσα σε μια μέρα 36 χωριά κάψανε

24/06/2026 - 8:52μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΝΤΟΣ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την οδό Πόντου στην Καλαμαριά – «Πράσινο φως» για έργο 24,6 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών

24/06/2026 - 7:56μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα μεγάλο ποντιακό αντάμωμα στον Εύοσμο

24/06/2026 - 6:04μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το κιαφιρίν;

24/06/2026 - 12:55μμ
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της λαογραφίας
ΠΟΝΤΟΣ

24 Ιουνίου: Τ’ Αεννί, τ’ ηλετρουπί’ – Συνηθισμένα και σπαρταριστά έθιμα από το Σταυρίν του Πόντου, όπως τα διέσωσε ο Δ.Κ Παπαδόπουλος

24/06/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αθηνών/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Πόντος αντάμωσε» στο Κατράκειο και χάρισε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και παράδοση

23/06/2026 - 3:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, στη Νίκαια (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Στόχος η κυβερνητική πρωτιά με την ΕΛ.Α.Σ. και τέλος στον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ

7 ώρες πριν
(Πηγή: marinetraffic.com)

Πύραυλος έπληξε φορτηγό πλοίο στο Ομάν: Αναστέλλεται η επιχείρηση εκκένωσης στα Στενά του Ορμούζ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Μένουμε... Δήμο Αμυνταίου)

Μεγάλη ποντιακή βραδιά στο Αμύνταιο – Μια ξεχωριστή συνάντηση ποντιακής και λαϊκής μουσικής

8 ώρες πριν
Εικόνα από τη φωτιά στον αποθηκευτικό χώρο ξυλείας στο Ηράκλειο της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο Ηράκλειο: Ολοσχερής καταστροφή δύο επιχειρήσεων και ζημιές σε σπίτια

9 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/photo/Σύλλογος Ποντίων Ευξεινούπολης - Αλμυρού «Δαυίδ Μέγας Κομνηνός»)

Το 1ο Παραδοσιακό-Ποντιακό Πανηγύρι Ευξεινούπολης: Η αυθεντικότητα ανταμώνει στη Μαγνησία

9 ώρες πριν
Κυριάκος Καραγιαννίδης, ο ταλαντούχος «Μύτον» του Οχυρού Δράμας (φωτ.: Αρχείο Κ.Κ.)

Κυριάκος Καραγιαννίδης (Καρά): Το πιο σημαντικό απ’ όσα κάνω, είναι ότι ακούγεται η ποντιακή διάλεκτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign