pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ζανταέρτς (Άγιος Γεώργιος) στη Μούζενα του Πόντου – Το θαύμα του Ιουλίου στο γυναικείο μοναστήρι

Του Π. Η. Μελανοφρύδη – Αναδημοσίευση από την «Ποντιακή Εστία»

3/07/2025 - 10:55πμ
Άγιος Γεώργιος ο Ζαντός στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης*)

Άγιος Γεώργιος ο Ζαντός στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης*)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά την Άλωση της Τραπεζούντας, όσοι κατάφεραν να διαφύγουν εγκαταστάθηκαν στη Μούζενα της Χαλδίας του Πόντου. Ανάμεσά τους υπήρχαν και αρκετές οικογένειες ευγενών με επικεφαλής την πριγκίπισσα Άννα, κόρη του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαυίδ. Κάποιοι εξ αυτών ίδρυσαν το ονομαστό γυναικείο μοναστήρι της περιοχής, τον Άγιο Γεώργιο τον Ζαντό (Ζανταέρτς), στο κέντρο των δέκα ορεινών χωριών της περιφέρειας και πιο κοντά στο Παλλαδάντων. Την εποπτεία του μοναστηριού που ονομαζόταν επίσης Αερομούχον ή Λερμούχον είχε το χωριό Αγρίδ’.

Ο Ζανταέρτς (Άγιος Γεώργιος) στη Μούζενα έκανε πολλά θαύματα και γι’ αυτό τον επισκέπτονταν απ’ όλη τη χώρα.

Ένα από αυτά, που είχε γίνει Ιούλιο, περιγράφει σε άρθρο του στην Ποντιακή Εστία, το 1963, ο Παντελής Μελανοφρύδης.

≈

Παλαιό Βυζαντινό Μοναστήρι στην Μούζαινα που έφερε πολλά ονόματα: Αερομούχον ή Λερμούχον και γνωστότερον ως Ζανταέρτς.

Το όνομα φαίνεται ότι ήτο μάλλον μετάφρασις του Τουρκικού Τελή Χουτούρ Ελιάς=τρελλός Άγιος Γεώργιος – Ζανταέρτς, διότι οι Τούρκοι έτρεμαν τον Αγ. Γεώργιον διά τα πολλά θαύματα που έκαμνε.

Ήτο Γυναικεία Μονή και εμόναζαν εκεί 5-6 καλογρηές υπό την επίβλεψιν Ηγουμένης (Γουμέντσας), κατά τας εορτάς δε ήρχετο ιερεύς από τα πλησιόχωρα Κωδωνά ή Αγρίδ’ και λειτουργούσε.

Τα θαύματα του Αγίου ήσαν πολλά, προσκυνηταί δε προσήρχοντο από όλην την περιφέρειαν και πολλοί άρρωστοι εθεραπεύοντο.

Αναφέρω μερικά πιστοποιούμενα από πολλούς αυτόπτας.

Μίαν ημέραν έφθασαν από την Ματσούκαν αρκετοί προσκυνηταί, άνδρες και γυναίκες στο Μοναστήρι. Το βρήκαν όμως έρημον. Ήτο Ιούλιος και οι καλογρηές είχον μεταβή στα χωράφια της Μονής για το θέρισμα. Οι προσκυνηταί εκάθησαν κάτω στον νάρθηκα και εμουρμούριζαν, γιατί να μη ευρίσκεται κανείς να τους ανοίξη την Εκκλησίαν να προσευχηθούν. Ματαίως εκτύπησαν την πόρταν του Ναού, που ήτο κατασκευασμένη από χονδρά σανίδια καρυδιάς με χονδρούς σιδηρούς αρμούς και πολλά καρφιά χειροποίητα, με χονδρές και φαρδειές κεφαλές. Ήσαν απαραίτητα προφυλακτικά κατά των ληστών, που ελυμαίνοντο τον τόπον. Το κλειδί της πόρτας (προσωπίδ’ με τ’ ανοιγάρ’) ήτο χειροποίητον από χονδρά ελάσματα σιδήρου και συνεπώς ή παραβίασις της θύρας απεκλείετο.

Οι προσκυνηταί ακάθησαν αρκετήν ώραν, ανυπομονούντες πότε θα έλθουν οι καλογρηές ν’ ανοίξουν την Εκκλησίαν. Έξαφνα ακούσθηκε ένας δυνατός κρότος, σαν να έσπαζαν σίδηρα και η πόρτα της Εκκλησίας άνοιξε διάπλατα. Κατάπληκτοι και περιδεείς για το θαύμα οι προσκυνηταί, μπήκαν στην Εκκλησία, άναψαν κεριά και προσευχήθησαν. Αφού προσκύνησαν τας εικόνας, βγήκαν και κάθησαν στον Νάρθηκα, οποτε ακούσθηκε πάλιν ο ίδιος κρότος και η πόρτα έκλεισεν αυτομάτως. Ο φόβος και η κατάπληξις των αυτοπτών του θαύματος δεν περιγράφεται.

Μετά τινα ώραν επέστρεψαν εκ της δουλειάς οι καλλογρηές και οι ξένοι παρεπονέθηκαν στην Ηγουμένην, γιατί να είναι κλειστή η Εκκλησία και αναγκάσθηκαν να περιμένουν έως ότου άνοιξε μοναχή της η πόρτα του Ναού και ξανάκλεισε. Η Ηγουμένη εγέλασε και είπεν:

–Ντο ν’ εφτάμε, έχουμε δουλείας. Κι επορούμε όλον την ημέραν να κάθουμες αδακά. Αέρτς ελέπ’ τοι προσκυνητάδας και, ούτιναν αγαπά, ανοί’ μοναχός την πόρταν τ’ Εκκλησίας.

Οι γέροντες των γύρω χωρίων διηγούνται το εξής περιστατικόν: Απουσίαζαν κάποτε οι καλογρηές, προς συλλογήν ελεημοσύνης. Τα έξοδα της Μονής ήσαν πολλά διότι εκτός των μοναζουσών κάθε μέρα στο τραπέζι της Μονής εσιτίζοντο πολλοί προσκυνηταί και διαβάται.

Οι Τούρκοι των πέριξ χωρίων γνωρίζοντας καλώς τας συνηθείας της Μονής και την απουσίαν των καλογραιών, επήγαν την νύκτα και εσύλησαν το Μοναστήρι, εφόρτωσαν τα κλοπιμαία στα ζώα των και έφυγαν ανενόχλητοι.

Την επομένην ήλθεν ο ιερεύς να λειτουργήση. Όταν είδε την ερήμωσιν της Μονής, κατελήφθη απο αβάστακτον πόνον και απευθυνόμενος στην εικόνα του Αγίου με παράπονο και δάκρυα στους οφθαλμούς είπεν: «Αέρ’ ιμ’. Εσύ μερ έσνε ουντάς εσέβαν ατοίν οι άπιστοι σ’ οσπίτ’ ισ; ‘Κι θα πιστεύω σε αν’ κι πιάντς τοι κλεφτάντας». Τόσος ήτο ο πόνος του λευΐτου για την ερήμωσιν της Μονής, ώστε έφθασε μέχρι βλασφημία. Έψαλε τον Εσπερινόν και το πρωί ενωρίς πήγε να λειτουργήση, όταν βλέπει κάμποσους Τούρκους με τα ζώα των φορτωμένα με όλα τα κλοπιμαία να μπαίνουν στο Μοναστήρι.

Τρέμοντες οι Τούρκοι διηγήθησαν στον Ιερέα ότι ένας καβαλλάρης με άσπρο άλογο ήρθε μπροστά τους και τους διέταξε να γυρίσουν οπίσω και ν’ αφήσουν όλα τα πράγματα που έκλεψαν.

Ίσως διά μερικούς απίστους να φαίνουνται αυτά απίστευτα και αποκυήματα νοσηράς φαντασίας. Εύχομαι ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος να τους εμπνεύση ευσέβειαν και πίστιν πραγματικήν, διότι χριστιανοί ημπορεί να είναι, αλλά στερούνται πίστεως.

Π. Η. Μελανοφρύδης

•Πηγή: Π. Η. Μελανοφρύδης, Ποντιακή Εστία, 1963, τχ 157-163.
•Στο κείμενο διατηρήθηκε η ορθογραφία του συντάκτη.

* Διαβάστε: Χρήστος Ξενίδης: Επιστρέφω καλύτερος άνθρωπος από τον Πόντο, τον όμορφο και ευλογημένο

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτι κινείται στον Κεραμεικό: Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ετοιμάζονται…

26/11/2025 - 8:50μμ
Από την πρόβα στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας - Έτος Ιδρύσεως 1950)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ψυχή και ρυθμό προς το 19ο Φεστιβάλ της ΠΟΕ: Η Καβάλα ύψωσε τη φωνή της στο Κοκκινόχωμα

26/11/2025 - 5:58μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
Σανταίες κατά την περίοδο του θερισμού, φορώντας τσόχες (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η σκληρή ζωή της Πόντιας αγρότισσας – Μαρτυρία του βουλευτή Κιλκίς Επαμεινώνδα Σωτηριάδη

25/11/2025 - 8:02μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανέβηκε στο TikTok (@zacharioudaki_stella)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή… ορκωμοσία: Τι γλέντι έστησαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!

25/11/2025 - 6:55μμ
Στιγμιότυπο από τη 2η πρόβα των συλλόγων του νομού Κιλκίς (φωτ.: Facebook  / Θανάσης Σεφερίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μετράμε αντίστροφα για το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Το Κιλκίς «πήρε φωτιά» στη 2η πρόβα

25/11/2025 - 3:37μμ
Στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας (φωτ.: Facebook / Παναγία Γουμερά Αδελφότητα Ποντίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένα ταξίδι μνήμης και γέλιου: Η Αδελφότητα «Παναγία Γουμερά» τίμησε ξανά την ποντιακή θεατρική παράδοση

25/11/2025 - 2:00μμ
Μπροστά: Λεβόν Μπλετζιάν, Αγαβνί Ταστζιάν και Νάντια-Αναχίντ Σαραφιάν. Πίσω: Φρανκ Μπλετζιάν, Οβάννες Μπλετζιάν, Νάζεν Μπλετζιάν, Νβάρτ Μπασματζιάν, Χάικ Μπασματζιάν, Χραντ-Μικαέλ Μπασματζιάν (πηγή: houshamadyan.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νάντια Μπασματζιάν-Σαραφιάν: Από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη – Δύο αρμενικές οικογένειες που διέσωσαν τις μνήμες τους μέσα από τέσσερις γενιές

24/11/2025 - 9:26μμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εικόνες από την «1η Βραδιά Νεολαίας» της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω που στέφθηκε με επιτυχία

24/11/2025 - 8:56μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκαν Γ. Βαρυθυμιάδης και Αθ. Σωτηριάδου

24/11/2025 - 2:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Champions League: Πάλεψε αλλά υποκλίθηκε στη Ρεάλ ο Ολυμπιακός

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας U23: Τρία μετάλλια για την Ελλάδα

1 ώρα πριν
Πράκτορες του FBI στο σημείο όπου δύο μέλη της Εθνοφρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς. Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Πυροβολισμοί στη σκιά του Λευκού Οίκου: Νεκροί δύο εθνοφρουροί – Οργή Τραμπ

2 ώρες πριν
Η εμφάνιση του νησιού στη Λίμνη Μαραθώνα υποδηλώνει χαμηλή στάθμη των υδάτων. 23 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Σε «κόκκινο συναγερμό» Πάτμος και Λέρος λόγω λειψυδρίας – Ακολουθεί η Αττική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μπλακ άουτ στο Βελιγράδι και ήττα για τον Ολυμπιακό

2 ώρες πριν
Πρώτες βοήθειες σε έναν από τους τραυματίες (πηγή: Χ)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο – Στο στόχαστρο μέλη της Εθνοφρουράς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign