«Η καταγραφή της βιωματικής εμπειρίας του κάθε ατόμου που έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι μαρτυρίες των προσωπικών στιγμών της πρώτης γενιάς του προσφυγικού πληθυσμού, μαρτυρίες που μεταφέρθηκαν προφορικά στις επόμενες γενιές, αποτελούν ένα ανεκτίμητο πρωτογενές υλικό.
»Για να κατανοήσουμε, οφείλουμε να το αναζητήσουμε, να το ανιχνεύσουμε, να το αφουγκραστούμε».
Αυτά διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο εκδοτικό σημείωμα που συνοδεύει το ιστορικό αφήγημα Τα ρωμιοχώρια της Βιθυνίας του Ξανθιώτη γιατρού Χρήστου Αγγελίδη, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο από την Άνεμος Εκδοτική.
Το βιβλίο αναφέρεται στις προφορικές μαρτυρίες προσφύγων από τα Κιουπλιά, το Σογιούτ, τις Λεύκε και άλλα χωριά της Μητρόπολης Νικαίας της Βιθυνίας· μαρτυρίες για την πατρίδα τους, τις συνθήκες του ξεριζωμού και την εγκατάστασή τους στη (όχι πάντα φιλόξενη) μητέρα Ελλάδα.
Μια ματιά στα περιεχόμενα του τόμου ισοδυναμεί με μικρό οδοιπορικό στα ρωμιοχώρια:
• Αντί προλόγου • «Φωνές από το παρελθόν» • Τα Κιουπλιά • Ασαάκιοϊ • Μπάσκιοϊ • Κιζίλ Καγιά • Ακτσέ Σεχίρ • Γιαϊγλά • Μπίλετσικ • Πελντόζ – Πελίτοζου • Σογιούτ • Βεζίρ Χαν • Λεύκε • Ταξιδεύοντας στην Βιθυνία • Βιθυνία • Νικομήδεια • Προύσα • Νίκαια • Η επιβίωση του ελληνισμού στη Μ. Ασία • Επίλογος |