pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν με αφορμή την 572η επέτειο της Άλωσης

«Η Κωνσταντινούπολη είναι για πάντα δική μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

29/05/2025 - 9:02μμ
(Πηγή φωτ.: x.com/RTErdogan)

(Πηγή φωτ.: x.com/RTErdogan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις γνώριμες εθνικιστικές κορόνες στις οποίες καταφεύγει με κάθε ευκαιρία ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε όπως ήταν αναμενόμενο και σήμερα με αφορμή την 572η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Κωνσταντινούπολη είναι για πάντα δική μας» και υποστήριξε ότι η σημερινή Τουρκία διατηρεί ζωντανό το πνεύμα καινοτομίας του σουλτάνου Μωάμεθ του Β’, το οποίο άλλαξε την εποχή εκείνη τη φιλοσοφία του πολέμου και οδήγησε στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

«Ο Πορθητής δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός, αλλά και ένας λαμπρός επιστήμονας που ήταν πρωτοπόρος στη σύγχρονη μηχανική. Τα πυροβόλα που κατασκεύασε ο Πορθητής άλλαξαν εξ ολοκλήρου τη φιλοσοφία του πολέμου της εποχής εκείνης και έμειναν στην Ιστορία. Σήμερα, διατηρούμε ζωντανή αυτήν τη γνώση, αυτό το πνεύμα της καινοτομίας που παραλάβαμε από τους προγόνους μας με τον ίδιο τρόπο και το μεταδίδουμε στις μελλοντικές γενιές. Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τη σημερινή φιλοσοφία του πολέμου με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα υποβρύχια και πολλές άλλες τεχνολογίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος σε τελετή που έγινε στην περιοχή Μπέικοζ, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, από όπου εγκαινίασε μέσω βιντεοκλήσης δημοτικά πάρκα σε προάστια της Κωνσταντινούπολης.

«Σήμερα είναι η 572η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενός από τα μεγαλύτερα έπη της Ιστορίας μας. Στις 29 Μαΐου 1453, μια ιδιοφυΐα τακτικής και στρατηγικής, ένας νικηφόρος διοικητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μαζί με έναν στρατό που πίστεψε και αφοσιώθηκε στον στόχο. Η πολιορκία 53 ημερών κατέληξε σε μια εκθαμβωτική νίκη υπό την ηγεσία του 21χρονου Πορθητή. Είθε η 572η επέτειος της Άλωσης να είναι ευλογημένη. Είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος από τους στρατιώτες και τον διοικητή που την κατέκτησε», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε άλλο σημείο της αναφοράς του στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι πάνω απ’ όλα μια νίκη της γνώσης, της επιμονής και της πίστης. Η Κωνσταντινούπολη είχε πολιορκηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν από τον οθωμανικό στρατό, αλλά δεν μπόρεσε να την καταλάβει. Μόλις ο Πορθητής ανήλθε στον θρόνο σε ηλικία 19 ετών, σήκωσε αμέσως τα μανίκια για να αναπτύξει νέες μεθόδους, νέες τεχνικές, νέα όπλα και ξεκίνησε ένα πυρετώδες έργο. Έβαλε τον μάστορα Σαρούκα να κατασκευάσει νέα κανόνια για να γκρεμίσει τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θεωρούνταν αδιαπέραστα. Δοκίμασε πρώτα αυτά τα κανόνια, των οποίων τα βλήματα ζύγιζαν εκατοντάδες κιλά, στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολουθούσε προσωπικά κάθε στάδιο όλων αυτών των προετοιμασιών.

Κατά τον πρώτο μήνα της πολιορκίας, η οποία άρχισε στις 6 Απριλίου, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Ωστόσο, οι επιτυχίες τις τελευταίες 23 ημέρες άνοιξαν τον δρόμο σε μια νίκη που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία. Ο Πορθητής, ο οποίος μετέφερε τα πλοία από ξηράς, είχε προετοιμάσει μια προαναγγελθείσα Άλωση βήμα προς βήμα με έξυπνες μεθόδους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: Όταν αυτά τα νέα κανόνια που ονομάζονται “Σαχί” άρχισαν να χτυπούν τα τείχη, η πορεία της πολιορκίας άλλαξε. Το πρώτο ρήγμα άνοιξε στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού (Τοπκαπί). Το πρώτο λάβαρο υψώθηκε στα τείχη του Τοπκαπί. Από το μεσημέρι της 28ης Μαΐου, η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία ήταν πλέον για πάντα δικές μας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ζαούρ Γκουρτζίεφ (πηγή: Χ / NEXTA)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο Ρώσος αξιωματικός που βομβάρδισε τη Μαριούπολη – Πώς στήθηκε η παγίδα

30/05/2025 - 1:52μμ
Η Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ.: facebook.com/ArchbishopElpidophoros)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδουν οι Αιγύπτιοι ότι η δικαστική απόφαση αλλάζει το καθεστώς της Μονής Σινά

29/05/2025 - 11:59μμ
(Πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ δέχθηκε την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Δεν έχει απαντήσει ακόμα η Χαμάς

29/05/2025 - 10:01μμ
(Φωτ.: αρχείο EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Για «το έθνος που τον καλεί» ο Ερντογάν ίσως να διεκδικήσει μία ακόμα θητεία

29/05/2025 - 3:49μμ
Ο Ίλον Μασκ με τον γιο του στο Οβάλ Γραφείο (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

To παρασκήνιο του «διαζυγίου» Μασκ-Τραμπ

29/05/2025 - 12:46μμ
Οι αποστολές Ουκρανίας και Ρωσίας στο τραπέζι των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Χακάν Φιντάν (κέντρο) στις 16 Μαΐου (φωτ.: ΕΡΑ/Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουκρανία ο Χακάν Φιντάν – Έτοιμο υπό όρους το Κίεβο για νέες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μετά την πρόταση Λαβρόφ

29/05/2025 - 10:53πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει ανακοινώσεις στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Chris Kleponis - Pool via CNP / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό δικαστήριο αναίρεσε τους δασμούς Τραμπ – «Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να παίρνει τέτοια μέτρα»

29/05/2025 - 8:35πμ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.: EPA / Evgenia Novozhenina)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία έτοιμη να παρουσιάσει το δικό της μνημόνιο για την ειρήνη στην Ουκρανία

28/05/2025 - 7:41μμ
Πάγος και βράχια λίγο προτού καταστρέψουν τα κτήρια και τις υποδομές του χωριού Μπλάτεν στις ελβετικές Άλπεις (φωτ.: X / 
SuisseAlert)
ΚΟΣΜΟΣ

Άλπεις: Κομμάτι παγετώνα αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω σε χωριό

28/05/2025 - 6:22μμ
Μερτς-Ζελένσκι στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πράσινο φως για την κατασκευή όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

28/05/2025 - 4:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου (φωτ.: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι για τη Μονή Σινά – Τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Αίγυπτο ελληνική αντιπροσωπεία

12 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Μαρτυρολόγιο» (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

«Μαρτυρολόγιο» στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Η Συρία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία

1 ώρα πριν
Τουρίστες περπατούν έξω από τα οχυρωματικά τείχη της Μονής του Σινά (φωτ.: EPA / Mike Nelson)

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει έκκληση στην Αίγυπτο για τη Μονή του Σινά

2 ώρες πριν
Στη σήραγγα της Γραμμής 4 του μετρό στην Κατεχάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Μετρό Αθήνας – Γραμμή 4: Πού βρίσκονται οι δύο μετροπόντικες

2 ώρες πριν
Ο Ζαούρ Γκουρτζίεφ (πηγή: Χ / NEXTA)

Νεκρός ο Ρώσος αξιωματικός που βομβάρδισε τη Μαριούπολη – Πώς στήθηκε η παγίδα

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign