Το ενδεχόμενο θέσπισης υποχρεωτικής καταβολής των ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος εξετάζει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο Real Estate με τίτλο «Το Όραμα για τα Ακίνητα του Μέλλοντος και οι Τάσεις της Αγοράς», που διοργάνωσαν το Capital.gr και το Forbes Greece.
«Θέλουμε να εφαρμόσουμε πρόσθετα ψηφιακά μέσα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνήσει σύντομα το συγκεκριμένο μέτρο «με λεπτομέρειες». Μάλιστα, διεμήνυσε ότι υπάρχει η πρόθεση να ενεργοποιηθούν πολλά ψηφιακά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη διαδικασία καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου και όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχει στη διάθεση του το κράτος. «Υπάρχει μεγάλος κρυμμένος πλούτος» είπε, και πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και πολύ γρηγορότερα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τεράστιες αξίες».
Ο υπουργός έκανε λόγο για αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των ανενεργών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων θα προκύψει μια μεγάλη δεξαμενή ακινήτων. Όπως υπενθύμισε, είναι προς κατάθεση το σχετικό νομοσχέδιο για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.
Για το μεγάλο ζήτημα της στέγης, ο Κ. Πιερρακάκης εστίασε στην ανάγκη αύξησης της προσφοράς, λέγοντας πως εξετάζονται διάφορες προτάσεις για τα ακίνητα.
«Χρειάζονται ρυθμίσεις για να πέσουν ακίνητα στην αγορά, χρειάζεται να σπάσουν αυγά και αυτό θα γίνει σύντομα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρέμβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το φορολογικό, ο υπουργός επανέλαβε ότι όλα τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και υπενθύμισε τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. «Σε γενικές γραμμές», τόνισε, «ισχύει ότι θέλουμε να αφαιρέσουμε βάρη κυρίως από τη μεσαία τάξη. Χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ένα αναπτυξιακό σοκ» είπε χαρακτηριστικά και επικεντρώθηκε σε 3 + 1 γεννήτριες ανάπτυξης και συγκεκριμένα:
- αφαίρεση εμποδίων ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης
- αφαίρεση εμποδίων εντός της ελληνικής οικονομίας
- αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
- κάθετες κλαδικές πολιτικές με στόχο την ανάπτυξη που μπορεί να είναι γεννήτριες ανάπτυξης.
«Όλα αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα έρθουν να ενταχθούν σε αυτό το 3+1», επεσήμανε ο υπουργός, «οι ανακοινώσεις τέτοιου χαρακτήρα γίνονται παραδοσιακά από τον πρωθυπουργό στο περιβάλλον της ΔΕΘ».