pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γενοκτονία των Ποντίων για πρώτη φορά σε κοινό ανακοινωθέν του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών

Eίναι μια ιδιαίτερης σημασίας εξέλιξη, καθώς έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος

22/05/2025 - 5:01μμ
O τρούλος της Μητρόπολης Αθηνών (φωτ.: WCC / Ivars Kupcis

O τρούλος της Μητρόπολης Αθηνών (φωτ.: WCC / Ivars Kupcis

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους, αλλά και στην παράνομη κατοχή της Κύπρου, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC), σε επίσημο κοινό ανακοινωθέν. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Επιτροπής των Εκκλησιών για τις Διεθνείς Υποθέσεις, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Όπως σημειώνει το ekklisiaonline.gr, η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια ιδιαίτερης σημασίας εξέλιξη, καθώς οι σύνεδροι αποδέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο κοινό ανακοινωθέν συμπεριλήφθηκαν ακόμη και οι εκδηλώσεις με τις οποίες τιμήθηκε στην Αθήνα η θλιβερή επέτειος «των γενοκτονιών του 1915 των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων, υπενθυμίζοντάς μας τη διαρκή ανθρώπινη σκληρότητα, βία και απληστία. Οι χριστιανοί καλούνται συνεχώς να ανανεώνουν τη μαρτυρία τους για την ειρήνη, για τη δικαιοσύνη, και για την ακεραιότητα της δημιουργίας».

Στιγμιότυπο από την έναρξη του συνεδρίου της Επιτροπής των Εκκλησιών για τις Διεθνείς Υποθέσεις (φωτ.: WCC / Ivars Kupcis

Αίσθηση προκαλεί και η σκληρή κριτική που ασκεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στον ΟΗΕ, και στο ρόλο του στις συγκρούσεις παγκοσμίως. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο ανακοινωθέν, «η απόλυτη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόληψη ή επίλυση των συγκρούσεων στη Γάζα, ή την Ουκρανία, ή το Σουδάν έχει ιδιαιτέρως εγείρει σοβαρές αμφιβολίες όχι μόνο για τη χρησιμότητα αυτού του οργάνου, αλλά ακόμη και για το εάν η “διεθνής κοινότητα” στην οποία τόσο συχνά απευθυνόμαστε πραγματικά υπάρχει πια».

Το συνέδριο εστίασε ακόμη στα όσα εξελίσσονται στην Γάζα, κάνοντας λόγο για φρικτή βία που επιβάλλεται από τον στρατό του Ισραήλ «σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ηθικής», σε συνδυασμό με τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.

Ακόμα, καταδίκασε τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον ανεξέλεγκτο εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, τη στρατιωτική δικτατορία στη Μιανμάρ, την εκκένωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αρμένιους κατοίκους του, αλλά και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση σε πολλές περιοχές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

5/08/2026 - 11:21πμ
Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
(Πηγή: facebook.com/Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Κρίσιμη καμπή στη δικαστική υπόθεσή του μετά την αναβολή της συνάντησης για το καθεστώς ασύλου

3/08/2026 - 11:50μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τουρισμός ή «ποντιακή προπαγάνδα»; Νέα αντιπαράθεση στην Τουρκία για τη Θεία Λειτουργία

3/08/2026 - 8:30μμ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»: Δείτε τη μαθητική ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3/08/2026 - 6:00μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κινητοποίηση των γερμανικών Αρχών  στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)

Θρίλερ στη Λειψία: Το drone δίπλα σε ουκρανικό αεροσκάφος είχε εκρηκτική συσκευή – Υποψίες για Ρώσους πράκτορες

59 δευτερόλεπτα πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Κορωπί, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Nou Vou)

Κορωπί: Φωτιά στα Δρίγγια – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

30 λεπτά πριν
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

47 λεπτά πριν
Σπίτι στο Πόρτο Γερμενό, μετά το πέρασμα της φωτιάς. Τρίτη 4 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες – Έως 50 σπίτια με ζημιές στο Πόρτο Γερμενό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Γιατί τρώμε ψάρι – Χαψία τούφα στο γιορτινό τραπέζι

2 ώρες πριν
Ουκρανοί πυροσβέστες επιχειρούν μετά τις επιθέσεις με drone στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (πηγή: X / Volodymyr Zelenskyy)

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν πιέζει τα αποθέματα των PAC-3 – Νέα έκκληση Ζελένσκι μετά τη νυχτερινή επίθεση με 17 νεκρούς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign