Το 3ο σκακιστικό τουρνουά στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οργάνωσε σήμερα, το πρωί της Κυριακής η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τους μικρούς και μεγάλους σκακιστές, πλήθος κόσμου έσπευσε στο σημείο να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που περιελάμβαναν ποντιακούς χορούς και ανύψωση λευκών μπαλονιών στον ουρανό για τα θύματα της 19ης Μαΐου.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, πρόκειται για μια προσπάθεια που άρχισε πριν από τρία χρόνια, καθώς το αθλητικό πνεύμα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον Πόντο, προκειμένου τα παιδιά να ενημερωθούν για τα γεγονότα της 19ης Μαΐου. Μάλιστα, στη διάρκεια συνέντευξης της Χρ. Σαχινίδου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΟΡΕΝ, το τουρνουά παρομοιάστηκε με τη «σκακιέρα» των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων και οι λαοί με τα πιόνια.
Παρουσία Ανδρουλάκη
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα αναμετρήθηκε στο σκάκι με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα.
Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου για την πρόσφατη επίσκεψη του σωματείου στις Βρυξέλλες, ενώ με μια πιο χαλαρή διάθεση συνομίλησε με νέους του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση» Αγίου Νεκταρίου.
«Η ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας ημέρα μνήμης για όλον τον ελληνισμό, τεράστιο εθνικό τραύμα και μια προσπάθεια που συνεχίζεται μια προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Για εμάς η συλλογική μνήμη η διεθνής μνήμη απέναντι σε αυτές τις τραγωδίες στις γενοκτονίες είναι η μνήμη φρουρός για όλη την ανθρωπότητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, όπως ανέφερε, «να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες όπως αυτή που υπέστη ο ελληνισμός του Πόντου όπως αυτή που υπέστη ο χριστιανικός πληθυσμός της ανατολικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».