pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

SOS: Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας για την Ελλάδα – Δύο σημαντικές εκθέσεις αποτυπώνουν την αλήθεια

Στη 19η θέση παγκοσμίως η χώρα μας στον χάρτη κινδύνου ανεπάρκειας νερού

18/05/2025 - 9:24πμ
(Φωτ.: pixabay.com/ users/andreas160578-2383079/)

(Φωτ.: pixabay.com/ users/andreas160578-2383079/)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δυσοίωνο φαίνεται το μέλλον της χώρας μας, εάν άμεσα δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του World Resources Institute η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας.

Αιτία κατά κύριο λόγο η κλιματική αλλαγή που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς (μείωση βροχοπτώσεων) όσο και σε εκείνη της ζήτησης (αύξηση της κατανάλωσης για άρδευση και γενικές χρήσεις).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του World Resources Institute αλλά και από έκθεση της Deloitte για τη διαχείριση των υδάτων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκθεση, την οποία αποκαλύπτει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζει το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ένας κίνδυνος, ο οποίος εντείνεται ασφαλώς, εάν συνυπολογιστούν οι απώλειες από τα δίκτυα που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, αναλυτικά η Ελλάδα:

1. Καταγράφει υπερδιπλασιασμό (+139%) των απολήψεων νερού για ύδρευση την περίοδο 2001-2022, εξαιτίας, μεταξύ άλλων λόγων, και της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

(Πηγή: Έκθεση Deloitte)

Ο υπερδιπλασιασμός των απολήψεων νερού για ύδρευση οφείλεται αφενός στο συνδυασμό της αύξησης της τουριστικής κίνησης και της ανόδου τής κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλλά και αφετέρου στις μεγάλες -της τάξης του 50%- απώλειες από τα δίκτυα διανομής. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιοχές με αυξημένες τουριστικές ροές (όπως λόγου χάριν οι Κυκλάδες) όπου η κατανάλωση αυξάνεται ενώ η διαθεσιμότητα του πόρου είναι πολύ περιορισμένη. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι η ζήτηση στους τουριστικούς προορισμούς κορυφώνεται κατά τους θερινούς μήνες, οπότε ανακύπτουν ήδη σε αρκετά νησιά θέματα επάρκειας ενώ καταπονούνται παράλληλα οι υποδομές.

2. Δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις συγκρίσιμες από άποψη κλιματολογικών στοιχείων μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Παρά τη σημαντική μείωση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, οι απολήψεις υδάτων για άρδευση δεν έχουν μειωθεί σημαντικά, για τους εξής λόγους: αύξηση της θερμοκρασίας, μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό ανά καλλιέργεια, μεγάλες απώλειες των δικτύων -τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω των 20 ετών- και καλλιέργεια ποικιλιών με μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό.

Περαιτέρω, σημειώνεται στην έκθεση, οι πολιτικές στήριξης του αγροτικού τομέα μπορεί να οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, άρα και της κατανάλωσης νερού.

3. Αντιμετωπίζει μείωση διαθεσιμότητας των επιφανειακών πόρων και αύξηση της χρήσης γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων.

(Πηγή: Έκθεση Deloitte)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά την περίοδο 2000-2022 η άντληση υπόγειων υδάτων αυξήθηκε κατά 80%, από 3.453 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως σε 6.221. Αντίθετα, η χρήση επιφανειακών υδάτων μειώθηκε κατά 40% (3.852 εκατ. κ.μ. το 2022 έναντι 6.471 εκατ. κ.μ. το 2000). Η σημαντική αύξηση στην άντληση υπόγειων υδάτων, πιέζει τα αποθέματα στον υδροφόρο ορίζοντα και οδηγεί σε υφαλμύριση των υδάτων.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τα φράγματα της ΔΕΗ χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για άρδευση/ύδρευση. Έτσι, η μείωση των αποθεμάτων εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επάρκεια νερού αλλά και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Παπαδημητρίου.
• Διαβάστε εδώ τη έρευνα του World Resources Institute.
• Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος κλοιός σε Πρέβελη, Πάρο και Κάλυμνο – Μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους

30/07/2026 - 10:42μμ
Εξόδιος Ακολουθία του πυροσβέστη Εμμανουήλ Στρατιδάκη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος στη μεγάλη πυρκαγιά στη περιοχή του Ρεθύμνου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Γερακάρι Αμαρίου (φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 58χρονο πυροσβέστη Μανώλη Στρατιδάκη

30/07/2026 - 9:47μμ
Πυρκαγιά στον Ασώματο, ένα νεο μέτωπο, στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι στη περιοχή του Ρεθύμνου (Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο νότιο τμήμα του νομού – Εκκενώθηκαν Κεραμές, διασώθηκαν 51 άτομα από την Πρέβελη

30/07/2026 - 7:05μμ
(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες πυρκαγιές σε Κάλυμνο και Άνδρο – Μάχη με τις φλόγες, μήνυμα 112 για την Παλαιόπολη

30/07/2026 - 4:50μμ
Νέο πύρινο μέτωπο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον Ασώματο. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Μαίνεται η νέα φωτιά στον Ασώματο – 72 πυροσβέστες και αλλεπάλληλες εκκενώσεις

30/07/2026 - 4:08μμ
Συνάδελφοι αποχαιρετούν μεταφέρουν τη σορό του 25χρονου εθελοντή πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Με τη γαλανόλευκη το τελευταίο αντίο στον 25χρονο πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη

30/07/2026 - 3:44μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Πάρο, Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Δανάη Αρσενίδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάρος: Νέα αναζωπύρωση – Νέο 112 για απομάκρυνση από το Άσπρο Χωριό

30/07/2026 - 2:51μμ
Νέο πύρινο μέτωπο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον Ασώματο. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Νέα φωτιά, στον Ασώματο Αγίου Βασιλείου – Ήχησε το 112, στη μάχη τρία ελικόπτερα

30/07/2026 - 2:03μμ
Πυροσβέστης επιχειρεί στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου Κρήτης, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Δεν έχει οριοθετηθεί η φωτιά στην Αγία Παρασκευή – Οι άνεμοι εμποδίζουν τα εναέρια μέσα

30/07/2026 - 12:21μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στην Κερατέα, στον Χάρακα – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

30/07/2026 - 12:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:  www.photobystellios.com)

Νέα εποχή για τον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν – O πατήρ Γρηγόριος Γκίλμπερτ στο τιμόνι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Αγχώθηκε, αλλά πήρε την πρόκριση ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Europa League: Ο Κωνσταντέλιας υπέγραψε την πρόκριση του ΠΑΟΚ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πρέβελη, Πάρο και Κάλυμνο – Μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign