Μέχρι τις 31 Μαΐου θα διαρκέσει η έκθεση έργων της εικαστικού Σοφίας Αμπερίδου με τίτλο «Πατρίδες», η οποία εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Τα έργα της έκθεσης εντυπωσίασαν με τη δυναμική τους, τη χρωματική ευαισθησία και τη θεματική τους ποικιλία, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την ζωγράφο και να εμβαθύνουν στην προσωπική της καλλιτεχνική προσέγγιση.
Μελωδικό παρών έδωσε το τμήμα ποντιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, υπό τον καθηγητή-λυράρη Γιώργο Αμπερίδη, με παραδοσιακές ποντιακές μελωδίες και οι φωνές των παιδιών, πέμπτης προσφυγικής γενιάς, ταξίδεψαν τους επισκέπτες νοερά στις πατρίδες του Πόντου.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η έφορος Αρχαιοτήτων Ν. Δράμας, Βασιλική Πουλιούδη, η οποία υπογράμμισε ότι «μέσα από την ιστορία και ταυτότητα αυτού του τόπου μπορούμε να χτίσουμε σταθερότερο το μέλλον του κόσμου μας. Αυτό εξυπηρετεί και η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου με τίτλο “Πατρίδες”».
«Η περιγραφή όλων των βιωμάτων μέσα από το πρίσμα της τέχνης μάς ωθεί τόσο να εμβαθύνουμε στα γεγονότα, αλλά και να ενστερνιστούμε τα πεπραγμένα, λαμβάνοντας δύναμη και κουράγιο για το αύριο».
«Ας σο ντουνιά μ’ έναν καιρόν, έναν καιρόν καλόν καιρόν…»
Την εκδήλωση εγκαινίων συντόνισε η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας Λίζα Θεοδωρίδου, η οποία στην ομιλία της ανέφερε ότι η Σοφία Αμπερίδου «δεν δημιουργεί απλώς εικόνες, αλλά αφηγήσεις. Δίνει φωνή σε μια ιστορία που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Ακούμε μέσα από τα χρώματα έναν καημό που δεν έσβησε ποτέ».
«Ας σο ντουνιά μ’ έναν καιρόν, έναν καιρόν καλόν καιρόν…»
Έτσι ξεκινούν πολλά τραγούδια του Πόντου — με μια ανάμνηση που μοιάζει όνειρο. Έτσι ξεκινά και η ζωγραφική της Σοφίας Αμπερίδου. Με μνήμες. Με ψιθύρους γιαγιάδων. Με χρώματα που μυρίζουν αμάραντα, καμένο ξύλο και προσευχή. Στους 40 πίνακες που εκθέτει σήμερα, η Σοφία Αμπερίδου, ζωγραφίζει την ψυχή ενός λαού. Τον πόνο του ξεριζωμού, τη δύναμη της επιβίωσης, τη γλύκα του “θυμάμαι”. Η ζωγραφική της δεν είναι μόνο έκφραση, είναι μαρτυρία. Και γι’ αυτό είναι πολύτιμη», συμπλήρωσε
Στην ομιλία της η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της έκθεσης και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, για τους οποίους σημείωσε ότι αποτελούν την ελπίδα του μέλλοντος για τη συνέχεια της μουσικής παράδοσης του Πόντου, προέτρεψε το κοινό να νιώσει και ν’ αφουγκραστεί μέσα από τα έργα της τις αληθινές ιστορίες που αφηγούνται τα πραγματικά αλλά και ιδεατά πρόσωπα που φιλοτεχνεί.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης, έως τις 31 Μαΐου, από τις 08:00 έως τις 17:00. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2521031365.