pontosnews.gr
Τρίτη, 24/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Εστία» Νέας Σμύρνης: Ένα ζευγάρι τσόκαρα χαμάμ από τη Μικρασία, το έκθεμα του μήνα

Τα όμορφα ξύλινα υποδήματα και ο ρόλος των δημόσιων λουτρών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

3/05/2025 - 2:00μμ
(Φωτ.: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)

(Φωτ.: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ζευγάρι ξύλινων υποδημάτων που χρησιμοποιούνταν σε κάποιο χαμάμ της Μικρασίας επέλεξε η «Εστία» Νέας Σμύρνης ως «έκθεμα του μήνα», και στο συνοδευτικό σημείωμα διαβάζουμε στοιχεία τόσο για τα συγκεκριμένα τσόκαρα όσο και για τη λειτουργία των λουτρών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το έκθεμα βρίσκεται στην αίθουσα «Στέλιου Σπεράντσα – Μικρασιάτικων Κειμηλίων», και πρόκειται για δωρεά της Ολυμπίας Ιωσηφίδου.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

Τα τσόκαρα χαμάμ είναι παραδοσιακά λουτροφόρα αντικείμενα, κατασκευασμένα από ξύλο και δέρμα, με ύψος 24 εκ. Ο πάτος τους έχει σχήμα τουλίπας, μια μορφή που συνδυάζει πρακτικότητα και αισθητική.

Στην οθωμανική τέχνη η τουλίπα συμβολίζει την ομορφιά, την αρμονία, τον πλούτο και την ευημερία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται σύμβολο πνευματικής αγνότητας και αναγέννησης.

Το δερμάτινο κάλυμμα ενισχύει την ανθεκτικότητα και προσφέρει αισθητική αξία, με άνθινα και γεωμετρικά διακοσμητικά μοτίβα. Τα τσόκαρα χρησιμοποιούνταν στα χαμάμ για την προετοιμασία και την εξυπηρέτηση των λουτρών, αποτρέποντας την επαφή των ποδιών με το ακάθαρτο νερό και διευκολύνοντας την ιεροτελεστία του λουτρού.

Η χρήση των ξύλινων αυτών υποδημάτων συνδέεται στενά με την κοινωνική ζωή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου τα χαμάμ λειτούργησαν ως κέντρα κοινωνικοποίησης και υγιεινής. Η κατασκευή τους απαιτούσε ειδικές τεχνικές ξυλουργικής και δερματοποιίας, κληροδοτούμενες από γενιά σε γενιά.

Τα αντικείμενα αυτά αντικατοπτρίζουν τις πολιτισμικές επιρροές της περιοχής, συνδυάζοντας στοιχεία ισλαμικής και τοπικής παράδοσης.

Η παράδοση των λουτρών έχει τις ρίζες της στην αρχαία ρωμαϊκή και βυζαντινή παράδοση. Με την άνοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα χαμάμ εξελίχθηκαν σε περίτεχνους και οργανωμένους χώρους, σχεδιασμένα με θόλους, μάρμαρα και πολύχρωμα πλακάκια, περιλαμβάνοντας τρία κύρια μέρη: το θερμό δωμάτιο, το ζεστό δωμάτιο (caldarium) και το κρύο δωμάτιο (frigidarium).

Τα χαμάμ αποτελούσαν επίσης χώρους συνάντησης για διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι και οι Κούρδοι, οι οποίοι διατηρούσαν τα δικά τους χαμάμ. Η πρακτική των λουτρών ήταν κοινή σε πολλές κουλτούρες, και οι τοπικές παραδόσεις επηρεάστηκαν από αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες, τα χαμάμ προσέφεραν έναν ιδιωτικό χώρο για κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη διαπολιτισμικών σχέσεων, ενισχύοντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών. Στο ισλαμικό πλαίσιο, τα χαμάμ συνδέονται με την καθαριότητα και την πνευματική αγνότητα, καθιστώντας τα ουσιώδη για τη θρησκευτική ζωή.

Η μακροχρόνια χρήση των χαμάμ συνεχίζεται μέχρι σήμερα, προσελκύοντας επισκέπτες και τουρίστες που επιθυμούν να βιώσουν αυτή την παράδοση. Συνολικά, τα χαμάμ και τα αντικείμενα που τα συνοδεύουν, όπως τα τσόκαρα, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολυπολιτισμικότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τη σημασία τους ως κέντρα κοινωνικής και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης να παραμένει ζωντανή έως σήμερα.

____
• Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης παρέχει στους επισκέπτες της, καθημερινά, τη δυνατότητα ξενάγησης (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) στη μουσειακή συλλογή της. Όσοι επισκέπτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις ξεναγήσεις, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στα 2109333702 & 210 9330274.
• Ημέρες & ώρες ξεναγήσεων: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 16:00.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πόρτα εγκαταλειμμένου προσφυγικού σπιτιού στην οδό Μαγνησίας (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Ένωση Σμυρναίων Νικαίας & Πειραιώς αναβιώνει το σμυρναίικο προσφυγικό σπίτι

23/06/2025 - 10:12πμ
Πατινάδα σε παλαιότερο αντάμωμα μικρασιατικών συλλόγων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ηράκλειο Κρήτης – Παρών ο Πόντος

20/06/2025 - 9:35πμ
Αρχιτεκτονική πρόταση για το κτήριο Β4 που θα στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Δεξιά ο ανδριάντας του Νίκου Καπετανίδη (φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

19/06/2025 - 2:33μμ
«…αγαπημένα έργα των χειρών τους. Κεραμικά των προσφύγων δημιουργών της Φαληρικής Κιουτάχειας» είναι ο τίτλος της έκθεσης στη Βουλή (φωτ.: Facebook / Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς η Μικρασιατική Καταστροφή «ξανάγραψε» την ιστορία των κεραμικών της Κιουτάχειας – Η φαληρική «Κιουτάχεια»

19/06/2025 - 9:41πμ
Έφοδος ελληνικού Πεζικού κοντά στον ποταμό Ερμό κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Στρατού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Απόδειξις επιστροφής εις την πατρίδα…»: Το επαίσχυντο έντυπο που έδιναν οι Τούρκοι σε Έλληνες αιχμαλώτους στη Μικρά Ασία

17/06/2025 - 10:28μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Λωξάντρα», της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (φωτ.: theatromusicbooks.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Λωξάντρα στη σκηνή, για τα 100 χρόνια εγκατάστασης των Μικρασιατών στη Νέα Ερυθραία

15/06/2025 - 5:47μμ
Η κύρια όψη του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης  (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης, ένα νέο ορόσημο στην Κόρινθο

14/06/2025 - 10:33μμ
(Φωτ.: limnosfm100.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λήμνος: Ο Άγιος Δημήτριος τιμά την Παναγιά την Ελεούσα τη Ρεϊζντεριανή

11/06/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Επί σκηνής το δημοτικό ποίημα «Του νεκρού αδελφού» – Μια θεατρική κατάδυση στα σκοτάδια της ψυχής

10/06/2025 - 7:20μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Απολυτήριο από το τριτάξιο Διδασκαλείο του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Σμύρνης, το έκθεμα του Ιουνίου

9/06/2025 - 8:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η φωτιά μαίνεται για τρίτη ημέρα στη Χίο (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)

Χίος: Πάνω από 65.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη – Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών και μάχη με τις αναζωπυρώσεις

20 δευτερόλεπτα πριν
Από τη συγκέντρωση στην Πλατεία Γενοκτονίας στην περιοχή της Γκορυτσάς στον Ασπρόπυργο (φωτ.: 902.gr)

Ασπρόπυργος: Συγκέντρωση για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ

35 λεπτά πριν
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας «μετακομίζει» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

1 ώρα πριν
Ο Πλούταρχος Κανετίδης (φωτ.: facebook/Πλούταρχος Κανετίδης)

Αφιέρωμα στον «Τρανόν άρχοντα Πλούταρχο» με 20 λυράρηδες και 17 τραγουδιστές

2 ώρες πριν
Ο αρχηγός του Ιρανικού Στρατού Αμίρ Χαταμί (αριστερά) σε συνάντηση στην Αίθουσα Διοίκησης Πολέμου, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου του Ιρανικού Στρατού)

Εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ – Τραμπ: Το τέλειο χτύπημα ένωσε τους πάντες

2 ώρες πριν
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου  βραβεύει τον Γιώργο Λιάνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Γιώργος Λιάνης: Η αναγνώριση της πολυδιάστατης συμβολής

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign