pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ο Σουηδός δημοσιογράφος – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει

Είχε συλληφθεί στις 27 Μαρτίου κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για να καλύψει τις μεγάλες διαδηλώσεις για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου

30/04/2025 - 10:23πμ
Ο Γιοακίμ Μεντίν (φωτ.: https://joakimmedin.se)

Ο Γιοακίμ Μεντίν (φωτ.: https://joakimmedin.se)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αρχίζει σήμερα στην Άγκυρα η δίκη του Σουηδού δημοσιογράφου Γιοακίμ Μεντίν, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου φθάνοντας στην Τουρκία. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για «εξύβριση του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.

Ο δημοσιογράφος της σουηδικής εφημερίδας Dagens ETC, θα είναι παρών στην ακροαματική συνεδρίαση που πρόκειται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή της Σηλυβρίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ηλικίας 40 ετών, ο Γιοακίμ Μεντίν είχε συλληφθεί στις 27 Μαρτίου κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για να καλύψει τις μεγάλες διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη, στις 19 Μαρτίου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κύριου αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν.

Η τουρκική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι συμμετείχε τον Ιανουάριο του 2023 σε μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη του εκτός νόμου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στη διάρκεια της οποίας ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν είχε κρεμαστεί από τα πόδια. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας είχε ασκήσει τότε δίωξη σε βάρος του.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Γκούσταβσον, διευθυντή της Dagens ETC, ο δημοσιογράφος είναι «σε αρκετά καλή κατάσταση». «Βιάζεται να πει στον δικαστή ότι το να κάνεις δημοσιογραφία δεν θα έπρεπε να είναι έγκλημα, ακόμα και στην Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο Γκούσταβσον δημοσιεύει ένα γράμμα του Μεντίν από τη φυλακή και το συνοδεύει με τη φράση «Αθώος».

Το γράμμα αναφέρει:

Αθώος

Η δημοσιογραφία δεν είναι προσβολή

Η δημοσιογραφία δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια

Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα

Και ακολουθούν το όνομά του, η ονομασία και η διεύθυνση της φυλακής της Σηλυβρίας.

Icke skyldig.

Nytt brev från Joakim Medin.

Läs, dela, publicera. Allt stöd behövs.#FreeMedin pic.twitter.com/F930V2ZH9f

— Andreas Gustavsson (@a_gustavsson) April 29, 2025

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες Τούρκοι, έφηβοι, δημοσιογράφοι, ακόμα και μια πρώην Μις Τουρκία, έχουν διωχθεί για «εξύβριση του προέδρου».

«Το αδίκημα της ‘εξύβρισης του προέδρου’ χρησιμοποιείται για να παρενοχλούνται πολυάριθμοι ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι και παραγνωρίζονται ξεκάθαρα τα δεδικασμένα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Είναι σοβαρά δυσανάλογο και αυθαίρετο ένας ξένος δημοσιογράφος να κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια εκδήλωση, στην ίδια του τη χώρα, την οποία λέει πως απλώς κάλυπτε», επιμένει.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Τουρκία στην 158η θέση από τις 180 της κατάταξής τους για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο.

Vänsterpartiets partistyrelse och utrikespolitiska talesperson kräver att Joakim Medin omedelbart friges. Journalistisk är inte ett brott. #FreeMedin pic.twitter.com/Pp33z0NpRz

— Vänsterpartiet (@vansterpartiet) April 5, 2025

Σύμφωνα με τον διευθυντή του, ο Γιοακίμ Μεντίν μπορούσε να ασκείται στη φυλακή, «να συναντά τους δικηγόρους του, εκπροσώπους του προξενείου της Σουηδίας και, μία φορά την εβδομάδα, να μιλάει για λίγο στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του».

Ο δημοσιογράφος είναι επίσης ύποπτος για «συμμετοχή σε μια τρομοκρατική οργάνωση» -ένα έγκλημα για το οποίο κινδυνεύει με κάθειρξη μέχρι εννέα ετών-, μια κατηγορία την οποία επίσης αρνείται και για την οποία θα δικασθεί αργότερα.

«Είμαι δημοσιογράφος, αυτό είναι το επάγγελμά μου», δήλωσε στους Τούρκους ανακριτές και εξήγησε ότι το μόνο που έκανε ήταν να καλύψει τη διαδήλωση στην οποία κατηγορείται ότι συμμετείχε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα Χ, ο Μεντίν απεικονίζεται μαζί με μέλη των YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού, δηλαδή την κυρίως Κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία.

Någon som har en relevant aspekt om av vilken anledningen som Joakim Medin “skickades” till Turkiet för ETC:s räkning?
Dessutom utan de väsentliga handlingar som erfordras för inresa i Turkiet?
Ge mig gärna en anledning för att jag ska tycka synd om denne, samt han gravida fru… pic.twitter.com/DZ9EEKYDr9

— Jean Dahlquist (@JeanDahlquist) April 23, 2025

Η κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» βασίζεται σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε άρθρα στον Τύπο και σε βιβλία που έγραψε «αποκλειστικά στο πλαίσιο των δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων του», λέει η Μπαρίς Αλτιντάς, συνδιευθύντρια της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα MLSA, που τον υπερασπίζεται.

«Είναι ντροπή ένας άνθρωπος που εργάζεται στη δημοσιογραφία να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο, αλλά δεν προξενεί έκπληξη όταν σκέφτεται κανείς την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία», προσθέτει.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές και δημοσιογράφοι, στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων υποστήριξης προς τον φυλακισμένο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Ένας ανταποκριτής του BBC, ο Μαρκ Λόουεν, απελάθηκε από την Τουρκία την ημέρα της σύλληψης του Γιοακίμ Μαντίν ως «απειλή για τη δημόσια τάξη», σύμφωνα με τον δημόσιο βρετανικό όμιλο οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης.

Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Γιασίν Ακγκιούλ, συνελήφθη επίσης και παρέμεινε στη φυλακή για ημέρες στα τέλη Μαρτίου, κατηγορούμενος μαζί με άλλους επτά Τούρκους δημοσιογράφους για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

9/08/2025 - 11:25μμ
Δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από έναν χιμπακούσα, έναν επιζώντα της πυρηνικής έκρηξης στο Ναγκασάκι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης (φωτ.: EPA/Franck Robichon)
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνα στο Ναγκασάκι σήμανε ξανά, 80 χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας

9/08/2025 - 2:37μμ
Καμένα σπίτια στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/GZT)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Δαρδανέλλια, άνοιξαν τα Στενά – Τέσσερις συλλήψεις

9/08/2025 - 11:59πμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σφίγγουν τα χέρια μετά την επίτευξη της συμφωνίας για ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου (φωτ.: EPA/Nathan Howard/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ειρήνη στον Καύκασο έφερε ο Τραμπ; Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε σύγκρουση

9/08/2025 - 10:25πμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 9:17πμ
Δύο διαφορετικά στιγμιότυπα από τη φωτιά στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/İzmir Manşet/Afa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι φλόγες περικύκλωσαν οικισμούς στα Δαρδανέλλια – Διεκόπη η ναυσιπλοΐα στα Στενά

8/08/2025 - 10:18μμ
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Σήμερα η «Σύνοδος ειρήνης» – Συμφωνία για διαμετακομιστικό διάδρομο με το όνομα… «Διαδρομή Τραμπ»

8/08/2025 - 9:43πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου θέλει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας αλλά όχι να την κυβερνήσει

7/08/2025 - 8:58μμ
(Φωτ.: ABC News / Keana Naughton)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η Νέα Νότια Ουαλία δίνει αστρονομική αποζημίωση σε γυναίκα που φυλακίστηκε άδικα για 20 χρόνια

7/08/2025 - 4:56μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ σχεδιάζει τετ-α-τετ με τον Πούτιν και τριμερή με τον Ζελένσκι

6/08/2025 - 11:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

2 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

3 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

3 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign