pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντινούπολη: Στις «ρίζες» του ταξίδεψε το Ζωγράφειο Λύκειο

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι και φίλοι του ιστορικού ομογενειακού ιδρύματος συμμετείχαν σε ένα οδοιπορικό στη γενέτειρα του Χρηστάκη Ζωγράφου

29/04/2025 - 10:17μμ
(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, φάρος των ελληνικών γραμμάτων στην Κωνσταντινούπολη, ιδρύθηκε το 1893. Σύμφωνα με την απόφαση της Κοινότητας Σταυροδρομίου πήρε το όνομα «του μεγαθύμου χορηγού του, ευγνωμοσύνης και τιμής ένεκα», του πεφωτισμένου μεγαλοεπιχειρηματία Χρηστάκη Ζωγράφου, που παραχώρησε στην κοινότητα το υπέρογκο ποσό των 10.000 χρυσών λιρών με στόχο να ιδρυθεί ένα σχολείο σύγχρονο και προοδευτικό.

Από τότε πέρασαν 131 χρόνια. Οι σημερινοί Ζωγραφειώτες δεν ξέχασαν τον μέγα ευεργέτη τους και ταξίδεψαν στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου, στα Ιωάννινα.

Επισκέφθηκαν τη Ζωσιμαία Σχολή, το Αργυρόκαστρο, το Κεστοράτι –τόπο καταγωγής του Χρηστάκη Ζωγράφου– και τα πρώτα Ζωγράφεια Διδασκαλεία, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδρυτή τους. Ήταν το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποίησαν στη γενέτειρα του Ηπειρώτη μεγάλου ευεργέτη. Το πρώτο ήταν την Άνοιξη του 2015, 10 χρόνια πριν.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Το οδοιπορικό ξεκίνησε την Τρίτη 22 Απριλίου. Πρώτος σταθμός ήταν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», όπου τους Ζωγραφειώτες περίμενε ο ίδιος ο γλύπτης, τους ξενάγησε στα εκθέματα του Μουσείου και τους μίλησε με θέρμη για το χωριό Ελληνικό, την ιστορία του και τους ανθρώπους του.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη – Γέφυρες παιδείας και πολιτισμού, τότε και τώρα».

Το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου οι Ζωγραφειώτες επισκέφτηκαν το Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, το σχολείο όπου φοίτησε ο Χρηστάκης Ζωγράφος και άλλοι επώνυμοι Ηπειρώτες. Εκεί τους υποδέχτηκαν θερμά η διευθύντρια, μαθητές και εκπαιδευτικοί, και παρόλο που το σχολείο ήταν κλειστό λόγω διακοπών, τους ξενάγησαν και τους τίμησαν.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια  στο Δημαρχείο Ιωαννίνων η επίσημη τελετή υποδοχής των μαθητών, αποφοίτων και φίλων του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, που ταξίδεψαν στη γενέτειρα του Μεγάλου Ηπειρώτη Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας καλωσόρισε εγκάρδια τα μέλη της αποστολής, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας τους, τον συμβολικό αλλά και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης. 

Από τη μεριά του ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, Άρχων Μ. Ρεφερενδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τόνισε τη σημασία της επίσκεψης στην πατρίδα των μεγάλων ευεργετών του έθνους και ιδιαίτερα στη γη του ιδρυτή της σχολής. Εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την ενίσχυση της σχέσης των δύο κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι το Ζωγράφειο συνεχίζει να ζει χάρη στη στήριξη των φίλων από την Ελλάδα.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στην Πόλη μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλοι μαζί κυνηγάμε ένα θαύμα επιβίωσης», για να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.

Με λόγια βαθιάς ευγνωμοσύνης και συγκίνησης, υπογράμμισε πως «το Ζωγράφειο είναι ένα αστέρι που λάμπει τη νύχτα» και κάλεσε τους Έλληνες να συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια: «Κάθε ελληνική ψυχή είναι κέρδος για μας».

Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφθηκαν το Σουφαρί Σαράι (Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου) και στην έκθεση για τους ευεργέτες, ενώ αργότερα παρακολούθησαν τη μουσική εκδήλωση «Μουσική Ζωγραφιά», με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, που ήταν αφιερωμένη στο Ζωγράφειο.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Την Πέμπτη 24 Απριλίου ταξίδεψαν στην Αλβανία. Προορισμός τους το Κεστοράτι, η ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή. Εκεί τους περίμεναν κάτοικοι του γειτονικού χωριού Δοξάτι, που είχαν πληροφορηθεί το ταξίδι τους. Η υποδοχή τους ήταν ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική. Τους κέρασαν ηπειρώτικα γλυκά, τραγούδησαν και χόρεψαν ηπειρώτικα παραδοσιακά τραγούδια μαζί με τους Ζωγραφειώτες στο προαύλιο των Ζωγράφειων Διδασκαλείων, αφηγήθηκαν ιστορίες  για τον Χρηστάκη Ζωγράφο και την οικογένειά του και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Αργυρόκαστρο και στο Δήμο Δρόπολης, όπου τους Ζωγραφειώτες περίμενε ο δήμαρχος Δημήτρης Τόλης, ο οποίος μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του έκαναν το ταξίδι στην Αλβανία πιο εύκολο κι ευχάριστο. Τέλος πραγματοποιήθηκε στάση στο νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες, όπου κείτονται οι πρώτοι πεσόντες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στο έρημο νεκροταφείο έψαλλαν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη».

Την Παρασκευή 25 Απριλίου στο πρόγραμμα ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και το αρχαίο θέατρο, ενώ η τελευταία στάση έγινε στο Μέτσοβο, την πατρίδα των μεγάλων ευεργετών Αβέρωφ και Τοσίτσα. 

Προηγήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας η επίσκεψη του διευθυντή του Ζωγραφείου, Γιάννη Δεμιρτζόγλου, του προέδρου του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών Νίκου Κόλμαν και του μαθητή Ανδρέα Σκαρλάτου στην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Το ξεχωριστό αυτό ταξίδι μνήμης και τιμής θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις καρδιές των μαθητών και μαθητριών του Ζωγραφείου, των εκπαιδευτικών και των αποφοίτων και φίλων που τους συντρόφευσαν.

• Πληροφορίες: facebook / Giannis Demirtzoglou.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την εκδήλωση των «Μικρασιατικών 2026» στο Επιμελητήριο Κορινθίας. Στο βήμα ο Σάββας Καλεντερίδης (φωτ.: Facebook / Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κόρινθος: Ο Σάββας Καλεντερίδης στα «Μικρασιατικά 2026» – Η Καταστροφή και τα διδάγματα για το σήμερα

13/09/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: pixabay / LUM3N)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμη Μικρασιατικής Καταστροφής: Σήμερα το βράδυ αφήνουμε τα φώτα αναμμένα

13/09/2026 - 10:02πμ
H πρωτοπόρος Αμερικανίδα γιατρός, ακτιβίστρια για τη δημόσια υγεία και σουφραζέτα Δρ Έσθερ Λάβτζοϊ σε πορτρέτο της περίπου το 1905 (φωτ.: Συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ (Library of Congress))
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αμερικανίδα γιατρός που είδε την κόλαση στην προκυμαία το 1922: «Τα ερείπια της Σμύρνης έμοιαζαν τόσο απόκοσμα και φανταστικά όσο ένας εφιάλτης»

12/09/2026 - 8:50μμ
Ιστορικό οπτικό υλικό προβάλλεται κατά τη διάρκεια της επετειακής παράστασης της 9ης Σεπτεμβρίου 2022 (φωτ.: İzmir Büyükşehir Belediyesi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σμύρνη 1922: Τριάντα δευτερόλεπτα σιωπής για τη φωτιά – Οι νεκροί έμειναν έξω από τη μνήμη

12/09/2026 - 9:51πμ
Στο καθολικό της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγίας, στα Καμένα Βούρλα (φωτ.: Μητρόπολη Φθιώτιδος / Δημήτρης Λιάσιος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καμένα Βούρλα: Τίμησαν τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους συν αυτώ μάρτυρες

11/09/2026 - 9:44πμ
Παναής Κουταλιανός με ένα από τα παιδιά του και, αριστερά, αφίσα εμφάνισής του στη Λίμα του Περού το 1878 (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο / Ιστορία Βορείου Αιγαίου – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός»: Ποιος ήταν ο αληθινός «Ηρακλής» – Γιατί τον θυμηθήκαμε τώρα

10/09/2026 - 7:02μμ
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: Η έκθεση-σοκ του Αρμένιου αρχιεπισκόπου Σμύρνης Γεβόντ Τουριάν

10/09/2026 - 12:29μμ
Τμήμα του εικαστικού που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν στην ανάρτησή του (πηγή: x.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλασικός Ερντογάν: Πανηγυρίζει την τουρκική νίκη του 1922 στη Σμύρνη κάνοντας λόγο για «απελευθέρωση από την κατοχή»

9/09/2026 - 9:50μμ
Η γάτα με το όνομα Σμαράγδι εμφανίζεται ήρεμη, καθισμένη στο μαξιλάρι της, σε αυτό το ψηφιδωτό που βρέθηκε στο Αδραμύττιο (φωτ.: H. M. Özgen / Adramytteion Research Archive)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η «Σμαράγδι» και ο «Ωκεανός»: Ελληνικά ονόματα σε ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αδραμύττιο

9/09/2026 - 5:16μμ
Η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής και ιερά κειμήλια λιτανεύονται στους δρόμους της Καβάλας, 104 χρόνια μετά τη μεταφορά της από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης (φωτ.: Facebook / Θρακική Εστία Καβάλας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Η εικόνα που διέσωσαν οι πρόσφυγες της Σηλυβρίας το 1922 λιτανεύτηκε ξανά

9/09/2026 - 3:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γκράφιτι στον τοίχο της κλειστής σαουδαραβικής πρεσβείας στη Σαναά απεικονίζει μαχητή των Χούθι να σταματά πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης. 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Χούθι: Η προέλαση στην Υεμένη ενισχύει το Ιράν και πιέζει τις ΗΠΑ

8 λεπτά πριν
Από την εκδήλωση των «Μικρασιατικών 2026» στο Επιμελητήριο Κορινθίας. Στο βήμα ο Σάββας Καλεντερίδης (φωτ.: Facebook / Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου)

Κόρινθος: Ο Σάββας Καλεντερίδης στα «Μικρασιατικά 2026» – Η Καταστροφή και τα διδάγματα για το σήμερα

30 λεπτά πριν
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

51 λεπτά πριν
Ομιλία Μητσοτάκη από το Καστελόριζο, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Μητσοτάκης από Καστελόριζο: Μήνυμα στην Άγκυρα για απειλές και αναθεωρητισμό

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΑΔΕ)

ΑΑΔΕ: Βρήκαν 26,8 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε γιαπί στην Αττική

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV