pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντινούπολη: Στις «ρίζες» του ταξίδεψε το Ζωγράφειο Λύκειο

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι και φίλοι του ιστορικού ομογενειακού ιδρύματος συμμετείχαν σε ένα οδοιπορικό στη γενέτειρα του Χρηστάκη Ζωγράφου

29/04/2025 - 10:17μμ
(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, φάρος των ελληνικών γραμμάτων στην Κωνσταντινούπολη, ιδρύθηκε το 1893. Σύμφωνα με την απόφαση της Κοινότητας Σταυροδρομίου πήρε το όνομα «του μεγαθύμου χορηγού του, ευγνωμοσύνης και τιμής ένεκα», του πεφωτισμένου μεγαλοεπιχειρηματία Χρηστάκη Ζωγράφου, που παραχώρησε στην κοινότητα το υπέρογκο ποσό των 10.000 χρυσών λιρών με στόχο να ιδρυθεί ένα σχολείο σύγχρονο και προοδευτικό.

Από τότε πέρασαν 131 χρόνια. Οι σημερινοί Ζωγραφειώτες δεν ξέχασαν τον μέγα ευεργέτη τους και ταξίδεψαν στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου, στα Ιωάννινα.

Επισκέφθηκαν τη Ζωσιμαία Σχολή, το Αργυρόκαστρο, το Κεστοράτι –τόπο καταγωγής του Χρηστάκη Ζωγράφου– και τα πρώτα Ζωγράφεια Διδασκαλεία, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδρυτή τους. Ήταν το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποίησαν στη γενέτειρα του Ηπειρώτη μεγάλου ευεργέτη. Το πρώτο ήταν την Άνοιξη του 2015, 10 χρόνια πριν.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Το οδοιπορικό ξεκίνησε την Τρίτη 22 Απριλίου. Πρώτος σταθμός ήταν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», όπου τους Ζωγραφειώτες περίμενε ο ίδιος ο γλύπτης, τους ξενάγησε στα εκθέματα του Μουσείου και τους μίλησε με θέρμη για το χωριό Ελληνικό, την ιστορία του και τους ανθρώπους του.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη – Γέφυρες παιδείας και πολιτισμού, τότε και τώρα».

Το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου οι Ζωγραφειώτες επισκέφτηκαν το Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, το σχολείο όπου φοίτησε ο Χρηστάκης Ζωγράφος και άλλοι επώνυμοι Ηπειρώτες. Εκεί τους υποδέχτηκαν θερμά η διευθύντρια, μαθητές και εκπαιδευτικοί, και παρόλο που το σχολείο ήταν κλειστό λόγω διακοπών, τους ξενάγησαν και τους τίμησαν.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια  στο Δημαρχείο Ιωαννίνων η επίσημη τελετή υποδοχής των μαθητών, αποφοίτων και φίλων του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, που ταξίδεψαν στη γενέτειρα του Μεγάλου Ηπειρώτη Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας καλωσόρισε εγκάρδια τα μέλη της αποστολής, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας τους, τον συμβολικό αλλά και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης. 

Από τη μεριά του ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, Άρχων Μ. Ρεφερενδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τόνισε τη σημασία της επίσκεψης στην πατρίδα των μεγάλων ευεργετών του έθνους και ιδιαίτερα στη γη του ιδρυτή της σχολής. Εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την ενίσχυση της σχέσης των δύο κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι το Ζωγράφειο συνεχίζει να ζει χάρη στη στήριξη των φίλων από την Ελλάδα.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στην Πόλη μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλοι μαζί κυνηγάμε ένα θαύμα επιβίωσης», για να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.

Με λόγια βαθιάς ευγνωμοσύνης και συγκίνησης, υπογράμμισε πως «το Ζωγράφειο είναι ένα αστέρι που λάμπει τη νύχτα» και κάλεσε τους Έλληνες να συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια: «Κάθε ελληνική ψυχή είναι κέρδος για μας».

Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφθηκαν το Σουφαρί Σαράι (Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου) και στην έκθεση για τους ευεργέτες, ενώ αργότερα παρακολούθησαν τη μουσική εκδήλωση «Μουσική Ζωγραφιά», με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, που ήταν αφιερωμένη στο Ζωγράφειο.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Την Πέμπτη 24 Απριλίου ταξίδεψαν στην Αλβανία. Προορισμός τους το Κεστοράτι, η ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή. Εκεί τους περίμεναν κάτοικοι του γειτονικού χωριού Δοξάτι, που είχαν πληροφορηθεί το ταξίδι τους. Η υποδοχή τους ήταν ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική. Τους κέρασαν ηπειρώτικα γλυκά, τραγούδησαν και χόρεψαν ηπειρώτικα παραδοσιακά τραγούδια μαζί με τους Ζωγραφειώτες στο προαύλιο των Ζωγράφειων Διδασκαλείων, αφηγήθηκαν ιστορίες  για τον Χρηστάκη Ζωγράφο και την οικογένειά του και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Αργυρόκαστρο και στο Δήμο Δρόπολης, όπου τους Ζωγραφειώτες περίμενε ο δήμαρχος Δημήτρης Τόλης, ο οποίος μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του έκαναν το ταξίδι στην Αλβανία πιο εύκολο κι ευχάριστο. Τέλος πραγματοποιήθηκε στάση στο νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες, όπου κείτονται οι πρώτοι πεσόντες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στο έρημο νεκροταφείο έψαλλαν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη».

Την Παρασκευή 25 Απριλίου στο πρόγραμμα ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και το αρχαίο θέατρο, ενώ η τελευταία στάση έγινε στο Μέτσοβο, την πατρίδα των μεγάλων ευεργετών Αβέρωφ και Τοσίτσα. 

Προηγήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας η επίσκεψη του διευθυντή του Ζωγραφείου, Γιάννη Δεμιρτζόγλου, του προέδρου του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών Νίκου Κόλμαν και του μαθητή Ανδρέα Σκαρλάτου στην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου.

(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)

Το ξεχωριστό αυτό ταξίδι μνήμης και τιμής θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις καρδιές των μαθητών και μαθητριών του Ζωγραφείου, των εκπαιδευτικών και των αποφοίτων και φίλων που τους συντρόφευσαν.

• Πληροφορίες: facebook / Giannis Demirtzoglou.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Maria Ekmekcioglu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρία Εκμεκτσίογλου: Στο νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία

12/01/2026 - 1:20μμ
Το όραμα της γερόντισσας Άννας Μακκαβαίου (πηγή: mikrasiatwn.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σαν σήμερα εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου, η Μικρασιάτισσα

12/01/2026 - 9:07πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζωζώ Νταλμάς: H πρόσφυγας από την Πόλη που έγινε ντίβα του Μεσοπολέμου και συνδέθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ

9/01/2026 - 9:18μμ
Εμπορευματικό πλοίο στον Βόσπορο περνά μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νεανικός διαγωνισμός διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη – Μ. Ασία»

9/01/2026 - 8:09μμ
Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

8/01/2026 - 5:46μμ
Η στιγμή που ο κολυμβητής ανέσυρε τον σταυρό από το νερό (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πριγκηπόννησα: Ξανά στα νερά της Προποντίδας ο Τίμιος Σταυρός

8/01/2026 - 9:48πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έριξε τον σταυρό στον Κεράτιο Κόλπο (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεοφάνια στο Φανάρι: Εκπλήρωσε τάμα ο Β. Κωνσταντινίδης που έπιασε τον σταυρό – Τα κάλαντα των Ρωμιών

6/01/2026 - 2:34μμ
Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» του Κρήτη TV (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικές παραδόσεις και γιορτινές προετοιμασίες

5/01/2026 - 4:27μμ
1925-2025, ένας αιώνας από την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Πέραμο Αττικής (φωτ.: Δήμος Μεγαρέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Πέραμος: 100 χρόνια από την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων – Αποκαλυπτήρια μνημείου

4/01/2026 - 8:28μμ
Έλληνες αιχμάλωτοι στο Ικόνιο, το 1922 (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Δ', εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Γεωργίου Κοπάση: Από τις κακουχίες είχαν πέσει τα φρύδια και τα μαλλιά τους· δεν ξεχώριζες αν ήταν άντρες ή γυναίκες

4/01/2026 - 8:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτές καίνε πορτραίτο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενέι στη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Ιράν: «Πόλεμος κατά τρομοκρατών» οι επιθέσεις στους διαδηλωτές – Θα δώσει «ένα αξέχαστο μάθημα» στον Τραμπ αν επιτεθεί

33 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Ελληνικό Θαύμα στην Τασκένδη» (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το Ελληνικό Θαύμα στην Τασκένδη» – Τιμάται η ιστορία των πολιτικών προσφύγων

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Mister No / commons.wikimedia.org)

Θεσσαλονίκη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον τραυματισμό 45χρονης σε εμπορικό κέντρο

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook / Charalambos Charalambous)

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ναυαγούν τα ραντεβού στο Μαξίμου; – Νευρικότητα και εντάσεις στα μπλόκα

3 ώρες πριν
Πανέμορφη η Παναγία Σουμελά μέσα στο χιονισμένο τοπίο (φωτ.: İHA / Ozan Köse)

Τουρκία: Πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες στη Σουμελά – Τουριστικό άλμα 24% στην Τραπεζούντα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign