pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χημική ουσία στα πλαστικά μπορεί να συνδέεται με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Μια φθαλική ένωση, η DEHP, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή δοχείων τροφίμων, σύμφωνα με τελευταία έρευνα δεν είναι καθόλου αθώα

29/04/2025 - 4:06μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η καθημερινή έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών οικιακών αντικειμένων μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 365.000 θανάτους από καρδιακές παθήσεις μόνο το 2018, παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο περιοδικό «Lancet eBiomedicine».

Για δεκαετίες, οι ειδικοί έχουν συνδέσει προβλήματα υγείας με την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται σε καλλυντικά, απορρυπαντικά, διαλύτες, πλαστικούς σωλήνες, εντομοαπωθητικά και άλλα προϊόντα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια και καταπίνονται, μελέτες τις έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων που κυμαίνονται από την παχυσαρκία και τον διαβήτη έως προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Η τρέχουσα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του αμερικανικού συστήματος υγείας «NYU Langone Health», επικεντρώθηκε σε ένα είδος φθαλικής ένωσης, τη DEHP, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή δοχείων τροφίμων, ιατρικού εξοπλισμού και άλλων μαλακών και εύκαμπτων πλαστικών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε αυτήν τη χημική ένωση προκαλεί μία υπερδραστήρια ανοσολογική απόκριση (φλεγμονή) στις αρτηρίες της καρδιάς, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη νέα ανάλυσή τους, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα για την υγεία και το περιβάλλον από δεκάδες έρευνες πληθυσμού για να εκτιμήσουν την έκθεση στη DEHP σε 200 χώρες και περιοχές. Εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ουσία συνέβαλε σε 368.764 θανάτους ή περισσότερο από το 10% του συνόλου της παγκόσμιας θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις το 2018 σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 64 ετών.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η οικονομική επιβάρυνση από αυτούς τους θανάτους εκτιμήθηκε σε περίπου 510 δισεκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να είχε φτάσει έως και τα 3,74 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πληθυσμοί της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής είχαν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των θανάτων από άλλους, περίπου το μισό του συνόλου. Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων είχε η Ινδία, ακολουθούμενη από το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Μία πιθανή εξήγηση, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, είναι ότι αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά έκθεσης στις χημικές ουσίες πιθανώς επειδή έχουν μεγάλη παραγωγή πλαστικών αλλά με λιγότερους περιορισμούς από άλλες περιοχές.

Σε προηγούμενη μελέτη του 2021, η ερευνητική ομάδα συνέδεσε τις φθαλικές ενώσεις με περισσότερους από 50.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, κυρίως από καρδιακές παθήσεις, μεταξύ ηλικιωμένων Αμερικανών.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν πώς η μείωση στην έκθεση σε φθαλικές ενώσεις μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να επηρεάσει τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας, αλλά και να επεκτείνουν τη μελέτη σε άλλα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τις χημικές ουσίες, όπως ο πρόωρος τοκετός.

• Αναδημοσίευση: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Κουζινοπούλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Τζέιν Γκούντολ με τον χιμπατζή Pureri στον ζωωολογικό κήπο του Περθ, στην Αυστραλία, το 2008 (φωτ.: EPA / Jo Prichard)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τζέιν Γκούντολ: Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών η διάσημη πρωτευοντολόγος και ακτιβίστρια

1/10/2025 - 11:39μμ
Απεικόνιση του γαλαξιακού κύματος αστεριών (φωτ.: ESA/Gaia/DPAC, S. Payne-Wardenaar, E. Poggio et al)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Το τηλεσκόπιο «Γαία» εντόπισε κύμα που μετακινεί τα άστρα του γαλαξία μας

1/10/2025 - 10:36μμ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Protecting Children in the Digital Age» (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μητσοτάκης: Από 16 ετών και πάνω τα social media – Θα εξετάσουμε το μέτρο

24/09/2025 - 6:37μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου φυτοφάγου δεινόσαυρου: Victor Feijó de Carvalho)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πορτογαλία: Ανακαλύφθηκε χαμένος κρίκος φυτοφάγων δεινοσαύρων

23/09/2025 - 3:53μμ
Τεράστια κύματα σαρώνουν ακτή της Ταϊβάν (φωτ.: αρχείο EPA / Daniel Ceng)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερτυφώνας απειλεί Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ – Το πιο ισχυρό καιρικό φαινόμενο στη Γη

22/09/2025 - 12:12μμ
Σε έναν συρμό με εσωτερικό όγκο 90 κυβικά μέτρα και γεμάτο με κόσμο, η συσκευή μείωσε το μικροβιακό φορτίο κατά 90% μέσα σε μόλις 15 λεπτά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Εξολοθρευτή» μικροβίων δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τι έδειξε το πείραμα σε βαγόνι του μετρό

9/09/2025 - 5:34μμ
To «Ματωμένο Φεγγάρι» πάνω από την Ακρόπολη (φωτ.: EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μαγεύει το «Ματωμένο Φεγγάρι» του Σεπτεμβρίου – Live η ολική έκλειψη σελήνης

7/09/2025 - 10:59μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Με τη βοήθειά της, ακόμα και το πένθος έγινε προσοδοφόρο!

14/08/2025 - 4:41μμ
Mικρή και απατηλά χαριτωμένη, αλλά σίγουρα όχι ακίνδυνη η προϊστορική φάλαινα (εικ.: Museums Victoria / Ruairidh Duncan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε προϊστορική φάλαινα – Τρομερός θηρευτής που ζούσε πριν από 26 εκατ. χρόνια

13/08/2025 - 12:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

11/08/2025 - 10:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιώργος Ζαμπέτας (φωτ. αρχεία:  facebook.com/ zampetasgiorgos)

Γιώργος Ζαμπέτας: Η απίστευτη ιστορία του τραγουδιού «Πού ‘σαι Θανάση» και ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης

31 λεπτά πριν
H στιγμή του ρεσάλτου των Ισραηλινών στο ελληνικό σκάφος «Οξυγόνο» (πηγή: Glomex)

ΥΠΕΞ για την εισβολή των Ισραηλινών στο «Οξυγόνο»: Είναι όλοι καλά στην υγεία τους

55 λεπτά πριν
Το πλήθος σπάει, καταστρέφει και ουρλιάζει από χαρά (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)

Κωνσταντινούπολη 1955: Σεπτεμβριανά 70 χρόνια μετά

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί του Μάντσεστερ έχουν αποκλείσει το σημείο όπου βρίσκεται η συναγωγή στο προάστιο Κράμπσολ (φωτ.: Χ / Basil the Great)

Επίθεση κοντά σε συναγωγή στο Μάντσεστερ – Τραυματίες, νεκρός ο δράστης

2 ώρες πριν
Συνέντευξη τύπου από την Ευρωπαία γενική εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι στο Τελωνείο Πειραιά, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Η Λάουρα Κοβέσι δεν μάσησε τα λόγια της για Τέμπη-ΟΠΕΚΕΠΕ – «Το άρθρο 86 εμπόδισε την έρευνά μας»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού)

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού χόρεψε για τη Μακεδονία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign