pontosnews.gr
Σάββατο, 24/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

UNESCO: Η Αυστραλία αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της καθιέρωσης Διεθνούς Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Καταγγελία του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη στην ομογενειακή εφ. «Νέος Κόσμος»

21/04/2025 - 5:09μμ
Ο καθηγητής Αν. Τάμης (πηγή: greekherald.com.au)

Ο καθηγητής Αν. Τάμης (πηγή: greekherald.com.au)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας, διά της μόνιμης αντιπροσώπου της στην UNESCO, αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να ψηφίσει υπέρ της Αναγνώρισης Διεθνούς Ημέρας την 9η Φεβρουαρίου για την ελληνική γλώσσα προχώρησε ο ομογενής ερευνητής και ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς, Αναστάσιος Τάμης στην εφ. Νέος Κόσμος.

«Η Αυστραλία διά της εκπροσώπου της αρνήθηκε να συναινέσει με τις υπόλοιπες χώρες που αποτελούσαν την εκτελεστική επιτροπή της UNESCO και να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό», γράφει ο καθηγητής, και συνεχίζει:

«Παρά τις τεράστιες προσπάθειες του Έλληνα Μόνιμου Πρέσβη της Ελλάδος στην UNESCO, Γ. Κουμουτσάκου και της ελληνικής διπλωματίας, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αρνήθηκε να συνυπογράψει μαζί με τις 87 (ρεκόρ) προτείνουσες χώρες, καθώς επίσης και οι ΗΠΑ. Ο Γ. Κουμουτσάκος, είμαι σε θέση να γνωρίζω καλώς, ότι έθεσε της Μονίμου Αντιπροσώπου της Αυστραλίας, κυρίας πρέσβεως, πολύ ευαίσθητα επιχειρήματα για την ίδια την Αυστραλία.

»Η απόφαση της Αυστραλίας να μη δεχθεί να υπερψηφίσει την αναγνώριση Διεθνούς Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα αποτελεί όνειδος και προσβολή για τον ελληνισμό της Αυστραλίας, ο οποίος προεξάρχει των οικονομικών και πολιτιστικών δρώμενων της χώρας μας.

»Η αρνητική στάση της επίσημης Αυστραλίας να μην υπερψηφίσει την πρόταση που άμεσα αφορά την ελληνική εθνοτική μειονότητα με τεράστια συμβολή στην Αυστραλία κι όταν μάλιστα η ελληνική αναγνωρίζεται από το 1987, ως μία από τις 10 Γλώσσες Προτεραιότητας στην Αυστραλία, αποτελεί πρόκληση και μομφή κατά του ελληνισμού, την στιγμή μάλιστα που ήδη 87 χώρες UNESCΟ είχαν αποδεχτεί.

»Δέχτηκε η Αυστραλίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, ύστερα από πιέσεις που της ασκήθηκαν, τουλάχιστον να μην καταψηφίσει, όπως και μερικοί άλλοι για διάφορους λόγους, και έτσι η απόφαση βγήκε ομόφωνα.

»Είναι άθλος και πρέπει να καταλάβουν όλοι την ιστορική σημασία της απόφασης αυτής. Εκτός των άλλων αφορά ιδιαίτερα την ελληνική διασπορά και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας, της οποίας αμεσότερο και οικονομικότερο συστατικό είναι η γλώσσα της.

»Ούτε όμως πρόκειται για μια ακόμη γλώσσα που υπερψηφίστηκε. Πρόκειται για τη μοναδικότητα της ελληνικής και την πολιτισμική προσφορά της στην ανθρωπότητα, την οποία η Αυστραλία αρνήθηκε να αποδεχθεί.

»Πρόκειται για την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας που ομόφωνα θα αποδεχτούν να συμμαρτυρήσουν όλες οι 195 χώρες του ΟΗΕ, δηλαδή όλες οι χώρες του πλανήτη.

»Δυστυχώς ο ελληνισμός δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τη σημασία της αναγνώρισης αυτής από όλες τις χώρες του κόσμου. Η ελληνική γλώσσα, η οποία αποτελούσε αντικείμενο σπουδής και μάθησης σε χώρες με ακμαία ομογενειακή παρουσία και φιλελληνισμό, από το 2026 θα εορτάζεται με εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες και σχετικούς αγώνες για τη γλώσσα μας σε όλες τις χώρες της υφηλίου, ώστε να καταστούν οι αλλογενείς και αλλόγλωσσοι μύστες και κοινωνοί της» διευκρίνισε ο καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης.

• Πηγή: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / zapyon)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κωνσταντινούπολη: Το ιστορικό Ζάππειο Εκπαιδευτήριο γιόρτασε 150 χρόνια λειτουργίας

23/05/2025 - 10:25μμ
Τα μέλη των ποντιακών συλλόγων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της πλατείας  Stauffenberg (φωτ.: facebook/Jjphotography Ioannis Ioakimidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Δωδεκάπολις»: Οι ποντιακοί σύλλογοι Βάδης-Βυρτεμβέργης τίμησαν τη μαύρη επέτειο της 19ης Μαΐου 1919

21/05/2025 - 9:52πμ
Ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας Κλεόπας με τα μέλη του  «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης (φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης και η μητρόπολη Σουηδίας τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας

19/05/2025 - 9:35μμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιμνημόσυνη δέηση για τους 353.000 νεκρούς του Πόντου στο Ντιτρόιτ

18/05/2025 - 11:46πμ
(Φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Οι Πόντιοι του Νόργουοκ δεν ξεχνούν τη Γενοκτονία

17/05/2025 - 8:21μμ
Ο Γιάννης Καραπαναγιωτίδης σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: facebook/Peter Pontios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Πένθος στην «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ

17/05/2025 - 6:31μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Διάλεξη του Κωνσταντίνου Καλυμνιού για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

16/05/2025 - 9:09πμ
Σάββας Παπαδόπουλος, ο παππούς της Ρώμας Σιάχου (φωτ.: Αρχείο Ρ.Σ.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρώμα Σιάχου: Εμείς, οι απόγονοι εκείνων που ξεριζώθηκαν, δεν ξεχνάμε

15/05/2025 - 5:10μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη πορεία μνήμης των ποντιακών συλλόγων «Δωδεκάπολις» (φωτ.: facebook/Ποντιακὴ Ὲνωση Στουτγὰρδης και Περιχὼρων «Η Ρωμανία»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: «Πορεία Ζωής» για τον Πόντο και το δικαίωμα στη μνήμη από τους ποντιακούς συλλόγους «Δωδεκάπολις»

13/05/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: linkedin.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Κηδεύτηκε στο Περθ ο τελευταίος επιζών βετεράνος της Μάχης της Κρήτης

11/05/2025 - 7:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΕ: Ανοικτή επιστολή προς τον Δ. Κουτσούμπα και «αγανάκτηση» για τις δηλώσεις του Τσέντι Όσμαν για τη 19η Μαΐου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Έχασε από τη Μονακό ο Ολυμπιακός – Ελληνικός o μικρός τελικός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δυναμικό ξεκίνημα για τον Τεντόγλου στην Κύπρο – 5,80 μ. ο Καραλής

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / zapyon)

Κωνσταντινούπολη: Το ιστορικό Ζάππειο Εκπαιδευτήριο γιόρτασε 150 χρόνια λειτουργίας

5 ώρες πριν
Aπόφοιτος κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Σάρβαρντ της Μασαχουσέτης (φωτ.: EPA/Mark Stockwell)

ΗΠΑ: Δικαστικό «μπλόκο» στην απόφαση Τραμπ για τους ξένους φοιτητές στο Χάρβαρντ

6 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη του συνεδρίου της Επιτροπής των Εκκλησιών για τις Διεθνείς Υποθέσεις (φωτ.: WCC / Ivars Kupcis)

Όταν η Εκκλησία λέει την αλήθεια – Η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και η αμφισβήτηση των διεθνών θεσμών

7 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign