pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Tραπεζούντα: O Eπιτάφιος του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, του τελευταίου μητροπολιτικού ναού της πόλης, έργο του 17ου αιώνα

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

18/04/2025 - 10:37πμ
Ο μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας και ο Επιτάφιός του (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ο μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας και ο Επιτάφιός του (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Επιτάφιος του τελευταίου μητροπολιτικού ναού της Τραπεζούντας, του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, αποτελεί ένα ακόμα εξαίσιο δείγμα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής τέχνης που άνθισε στον Πόντο τη μεταβυζαντινή περίοδο. Φιλοτεχνήθηκε για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του νέου μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, μετά την κατάληψη του προηγούμενου μητροπολιτικού ναού από φανατικούς μουσουλμάνους.

Οι Πόντιοι έχοντας σταθερή πίστη, μη φειδόμενοι του κόστους, παρήγγειλαν έναν Επιτάφιο άξιο για την μητρόπολη της πρωτεύουσάς τους.

Ο Επιτάφιος της Τραπεζούντας, όπως είναι γνωστός, έχει διαστάσεις 89εκ. ύψος επί 92 εκ. πλάτος. Σε αντίθεση με τον Επιτάφιο της Παναγίας Σουμελά έργο της ξακουστής Θεοδοσίας του Κασυμπούρη και της μαθήτριάς της Ελισάβετ, δεν γνωρίζουμε τη δημιουργό του.

Στην επιγραφή που βρίσκεται κεντρικά στη βάση του Επιταφίου διαβάζουμε στην προτελευταία σειρά: «ΕΤΗ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ» και ακριβώς από κάτω την χρονολογία «ΑΧΟΒ», γεγονός που μας πληροφορεί πως το έργο αυτό είχε ολοκληρωθεί το 1672. Εντάσσεται στον ιστορικό-αφηγηματικό τύπο στον οποίο εικονίζεται ο Επιτάφιος Θρήνος, μια πολυπρόσωπη και πλούσια διακοσμημένη σύνθεση. Στους παλιότερους σωζόμενους επιταφίους ήταν σύνηθες να υπάρχει μόνο η μορφή του νεκρού Χριστού.

Ο Επιτάφιος της Τραπεζούντας, 17ος αιώνας (πηγή: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών)

Στο κέντρο του Επιταφίου διακρίνουμε τη μορφή του Θεανθρώπου ξαπλωμένη πάνω σε λίθινη πλάκα. Η Θεοτόκος στοργικά ακουμπάει το πρόσωπό της στο πρόσωπο του Υιού της κρατώντας Του το κεφάλι στα γόνατά της, ενώ ο πόνος είναι αποτυπωμένος στην έκφρασή της. Ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, Ιωάννης ο Θεολόγος, ασπάζεται την αριστερή Του χείρα, ενώ η Μαρία Μαγδαληνή σηκώνει τα χέρια της εκφράζοντας την οδύνη της για το ακατανόητο του πράγματος, πώς η πηγή της Ζωής θνήσκει! Ευλαβικά ο ευσχήμων Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας αγγίζει τα πόδια του Χριστού, ενώ ο Νικόδημος στέκεται πιο πίσω κρατώντας τη σκάλα που λίγο πριν χρησιμοποιήθηκε για την Αποκαθήλωση. Αριστερά του Επιταφίου διακρίνουμε άλλες δύο μορφές των Μυροφόρων, οι οποίες θρηνούν σιωπηλά.

Εικονογραφικά η παράσταση αυτή έχει ως πρότυπο αντίστοιχα έργα της Κρητικής Σχολής ζωγραφικής.

Στο κέντρο της παράστασης δεσπόζει ο Σταυρός, το Λύτρον της Λύπης, με την ελληνική επιγραφή, στην κορυφή της κάθετης κεραίας, «ΙΝΒΙ» (ΙΗΣΟΥΣ ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΟΥΔΑΙΩΝ).

Δεξιά και αριστερά αυτού διακρίνουμε την λόγχη και την κάλαμο με τον σπόγγο.

Κάτω από την οριζόντια κεραία του Σταυρού εμφανίζεται ένα ζεύγος αρχαγγέλων. Ο άγγελος που απεικονίζεται αριστερά έχει τον ρόλο διακόνου αφού φοράει οράριο, άμφιο του πρώτου βαθμού ιεροσύνης. Στο δεξί του χέρι κρατάει ένα πολυτελές αγγείο, μάλλον μυροδοχείο και στο αριστερό μια αναμμένη λαμπάδα. Ο άγγελος εκ δεξιών της παράστασης θυμιάζει με το θυμιατό που κρατάει στο δεξί του χέρι, ενώ στο αριστερό φέρει κι αυτός αναμμένη λαμπάδα. Η στάση του σώματός τους τονίζει την συστολή τους εμπρός στο παράδοξο θέαμα: Ο Δεσπότης των πάντων καθοράται νεκρός! Στον έναστρο κάμπο διακρίνονται, δύο ημίσωμες μορφές αγγέλων που θρηνούν, δύο εξαπτέρυγα, δύο πτερωτές κεφαλές αγγέλων και οι απεικονίσεις του Ήλιου και της Σελήνης.

Στην παράσταση κυριαρχεί το τριμερές κιβώριο με τους στρεπτούς κίονες. Από το εσωτερικό του κεντρικού θόλου αναρτώνται τρεις κανδήλες. Το κιβώριο αυτό αναπαριστά το κιβώριο της Αγίας Τραπέζης, όπου ο ιερέας γονατίζει και προσεύχεται για να μετατραπεί ο άρτος και ο οίνος σε σώμα και αίμα Χριστού κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Το σώμα του Χριστού αναπαριστά τoν Αμνό. Στο εξωτερικό πλαίσιο του Επιταφίου επικρατεί πλούσιος ανθικός διάκοσμος με βλαστούς, τουλίπες, γαρύφαλλα και άλλα άνθη τα οποία εκφύονται από αγγεία. Είναι σαφείς οι επιρροές από τη σύγχρονή του οθωμανική τέχνη.

Αυτή η αρμονική σύζευξη στοιχείων τόσο από την βυζαντινή παράδοση (η επίπεδη βελονιά, η χρήση αργυρών και χρυσών συρμάτων) όσο και από τη Δυτική τέχνη (φτερωτές κεφαλές αγγέλων, στρεπτοί κίονες, αγγείο) μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η κοσμοπολίτισσα Τραπεζούντα κι ο ποντιακός χώρος γενικότερα, όχι μόνο δεν ήταν καλλιτεχνικά απομονωμένος, τουναντίον ήταν ενήμερος σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις της εκκλησιαστικής τέχνης στη Δύση και στην Ανατολή.

Ο ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης ήταν ο τελευταίος μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας (1665-1923) μετά την Παναγία Χρυσοκέφαλο που μετατράπηκε σε τζαμί έπειτα από την Άλωση της Τραπεζούντας το 1461 και τον Άγιο Φίλιππο που καταλήφθηκε από τον οθωμανικό όχλο και μετατράπηκε και αυτός σε τζαμί το 1663. Βρισκόταν στο παραλιακό μέτωπο και ήταν ορατός από τα πλοία που προσέγγιζαν στο λιμάνι.

Καρτ ποστάλ με φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζεται ο μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας με το Φροντιστήριον στα αριστερά του

Οι Τούρκοι έπειτα από την ολοκλήρωση του ξεριζωμού των Ελλήνων από την πανάρχαια κοιτίδα τους, δεν ήθελαν να αφήσουν ίχνη που να θυμίζουν το ελληνικό παρελθόν. Το σχέδιο της εκκαθάρισης δεν αφορούσε μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τις ενοχλητικές μνήμες και αναφορές γι’ αυτούς. Μετά τα φρικτά γεγονότα της Γενοκτονίας και την αναγκαστική έξοδο των Τραπεζουντίων και των άλλων Ελλήνων του Πόντου, ο ναός του αγίου Γρηγορίου Νύσσης βεβηλώθηκε και λεηλατήθηκε. Η σταδιακή καταστροφή του συντελέστηκε κατά τη διάρκεια τριών ολόκληρων δεκαετιών, του 1920, του 1930 και του 1940.

Το ιερό λειτουργικό άμφιο του Επιταφίου που χρησιμοποιείτο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου στην Πατρίδα, γλίτωσε από τη μανία των αλλόθρησκων και αποθησαυρίζεται στο κέντρο της Αθήνας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Όσοι από εσάς έχετε σκοπό να λιτανεύσετε, σήμερα, τον Επιτάφιο σε εκκλησία του κέντρου των Αθηνών, στραφείτε εάν θέλετε προς το κτήριο της Δουκίσσης Πλακεντίας και ψάλετε κοιτώντας νοητά τον επιτάφιο της Τραπεζούντας το «Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή σου, προσφέρουσι Χριστέ μου» όπως έκαναν αιώνες πριν οι Τραπεζούντιοι. Ίσως ακούσετε τον ήχο από το θυμιατό του αγγέλου του ιστορικού τραπεζούντιου κειμηλίου. Ίσως πάλι αναλογιστείτε πως μετά από την Σταύρωση, ακολουθεί η Ανάσταση.

Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι’ άλλο!

Αλεξία Ιωαννίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λύρες, πιροσκί και ποντιακό κρασί από την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω

11/12/2025 - 9:40μμ
Άποψη του οικισμού της Ίμερας στον Πόντο (φωτ.: «Η Έξοδος» τόμος Ζ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Γαλανού (ή Τσαχουρίδη): Εις όλο το διάστημα της λειτουργίας της καραντίνας απέθανον περί τις είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες

11/12/2025 - 8:45μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» ετοιμάζει τον ετήσιο χορό του

11/12/2025 - 7:16μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΕΝ Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Όλα τα σημεία όπου μπορείτε να παραδώσετε αγαθά για το «Καλαθόπον»

11/12/2025 - 2:50μμ
Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρμενική και η ποντιακή νεολαία ενώνουν τις φωνές τους για μια βραδιά μνήμης για τις Γενοκτονίες των λαών

11/12/2025 - 11:57πμ
Το κτήριο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας (φωτ.: Τζ.Ρ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Με αίσθημα βαθιάς απώλειας αποχαιρετούμε την κυρία Ρίτα μας

11/12/2025 - 11:00πμ
Εικόνα από το 17ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις δεν θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή του κορυφαίου ποντιακού πολιτιστικού γεγονότος

11/12/2025 - 10:05πμ
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων Κολονίας/Simeon Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό αντάμωμα-σταθμός: «Αργοναύτες» και «Κομνηνοί» έγιναν μια μεγάλη οικογένεια

11/12/2025 - 8:38πμ
Διάσημος πίνακας στο ανάκτορο «Αχίλλειον» της Κέρκυρας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz von Matsch (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/2.0/)
ΠΟΝΤΟΣ

Η λατρεία του Αχιλλέα στον Πόντο, η Ολβία Ποντική και το μικρό νησί Λευκή

10/12/2025 - 9:24μμ
Μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Δήμος Πεντέλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μελίσσια: Ξεχώρισαν οι άριστοι στα Βραβεία «Δημήτρη και Μιράντας Τομπουλίδη» – 33 χρόνια προσφοράς στην Παιδεία

10/12/2025 - 5:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Europa League: Κόλλησε στο μηδέν ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν

Σοκ στο Χέρφορντ της Γερμανίας: 16χρονος τραυματίστηκε βαριά με μαχαίρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν τα κατάφερε στο Μιλάνο ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EFP)

Η ειρήνη «σκοντάφτει» στο εδαφικό: ΗΠΑ, Ουκρανία και Ρωσία σε κρίσιμη καμπή

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό U21: Χρυσό η Μαρεντάκη, ασημένιο η Ντε Ρέκε Μαρκούση

5 ώρες πριν
Ο νικητής της Eurovision το 2024, επιστρέφει το τρόπαιό του από τον διαγωνισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ (φωτ.: Instagram nemothings)

«Σεισμός» στη Eurovision: Ο Ελβετός νικητής του 2024 επιστρέφει το τρόπαιο μέσα στη θύελλα για το Ισραήλ

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign