pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο έρωτας του Βασίλη και της Χαρίκλειας από την Πάφρα που δεν έσβησε ποτέ

Μια ιστορία από το βιβλίο του πρωτοπρεσβύτερου π. Σταύρου Ν. Παπαδόπουλου

5/04/2025 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/ el/users/white_crows_nest-3568834/)

(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/ el/users/white_crows_nest-3568834/)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Υπάρχουν αγάπες αληθινές που δεν αποδυναμώνονται όσα εμπόδια κι αν βρεθούν στο διάβα τους. Μπορεί να χαθούν για λίγο ή και για πάντα αλλά να παραμείνουν ζωντανές γιατί οι άνθρωποι τις κρατούν ψηλά στην καρδιά και το μυαλό τους.

Τέτοιες αγάπες καταγράφηκαν πολλές κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μερικές είχαν αίσιο τέλος και μπόρεσαν να ανθίσουν όταν ξαναβρέθηκαν οι άνθρωποι στην Ελλάδα ή σε άλλους τόπους όπου τους πήγε η μοίρα. Όχι όμως εκείνη που διηγήθηκε ο Ιορδάνης Φελεκίδης για τη θεία του «Χαρίκλεια» και η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο Θυμάται του πρωτοπρεσβύτερου π. Σταύρου Ν. Παπαδόπουλου που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδ. Ινφογνώμων.

≈

Εμφάνιση αγνοουμένου (αφήγηση Ι. Φελεκίδη)

Ο Ιορδάνης Φ. αφηγείται μια δική τους τραγική ιστορία, που αφορούσε συγγενικό του πρόσωπο και που εκτυλίχθηκε όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών.

Κάθε φορά που είχε άδεια εξόδου –λέει– δεν είχε διάθεση να γυρίζει στα καπηλειά και στις γειτονιές για κανένα κοριτσόπουλο ή σε κανένα ταβερνάκι για ουζάκι και ρετσίνα με φίλους και συναδέλφους του.

Του άρεσε να επισκέπτεται τα γύρω κοντινά χωριά, να κουβεντιάζει με τους χωρικούς, να πηγαίνει στα χωράφια τους και να τους βοηθάει στο μάζεμα (σπάσιμο) των καπνών.

Κάποια μέρα με τον φίλο του και συστρατιώτη Πέτρο πήραν ένα απόγευμα Αυγούστου το δρόμο για τα καπνοχώραφα έξω από την κωμόπολη και τα οποία δεν απείχαν πολύ από τα τελευταία σπίτια της.

Σ’ ένα χωράφι «έσπαγε» καπνόφυλλα μία μόνη γυναίκα, με τυλιγμένο το κεφάλι της με τσεμπέρι, που άφηνε να φαίνοναι μόνο τα μάτια και η μύτη της ελεύθερα λες και φορούσε φερετζέ ή μπούργκα.

Την πλησίασαν τα δύο παιδιά, τη χαιρέτησαν κι αυτή ανταπέδωσε, χωρίς να δείξει φόβο ή ταραχή ή ενόχληση για την παρουσία των δύο στρατιωτών. Αντίθετα έδειξε, ότι χάρηκε από τον αναπάντεχο ερχομό τους, αφού πρώτα κοντοστάθηκε, τους κοίταξε και τους «ζύγισε». Δεν αρνήθηκε τη βοήθειά τους, μια και οι δύο στρατιώτες προέρχονταν –όπως είπαν– από καπνοπαραγωγικές περιοχές και ήξεραν τη δουλειά.

Έλυσε τη μαντήλα της και άφησε να φανεί το ηλιοκαμμένο και σημαδεμένο από τις ταλαιπωρίες, τις κακουχίες και τη σκληρή δουλειά πρόσωπό της, αλλά και τα όμορφα χαρακτηριστικά της, παρά τα βάσανα, που φαινόταν, ότι πέρασε στη ζωή της. Ήταν μια γυναίκα 35-40 χρονών.

-Είμαι η Μαρία.

-Ο φίλος μου Πέτρος κι εγώ ο Ιορδάνης, Ιορδάνης Φελεκίδης[1] από ένα χωριό της Δράμας. Σε είδαμε μόνη και σκεφτήκαμε να σε βοηθήσουμε, αν βέβαια το θέλεις και εσύ.

-Στάσου, στάσου! Άκουσα καλά! Είπες πως ονομάζεσαι Φελεκίδης;

-Ναι. Έτσι λέγομαι. Σε βλέπω αναστατωμένη… Τι σου συμβαίνει;

-Έτσι ονομάζονταν η μητέρα μου Χαρίκλεια[2], πρόσφυγας από τα χωριά της περιοχής της Πάφρας, του Δυτικού Πόντου.

-Πες μου σε παρακαλώ, ό,τι ξέρεις γι’ αυτήν.

-Παντρεύτηκε τον Βασίλη Αντωνιάδη. Νιόπαντροι δεν χάρηκαν το γάμο τους. Μάζεψαν τους άνδρες οι Τούρκοι για τα αμελέ ταμπουρού (τάγματα εργασίας) και τα γυναικόπαιδα με τους γέροντες πήραν το δρόμο της εξορίας. Μάταια έψαξε, ρώτησε, αναζήτησε περίμενε το ταίρι της, χωρίς αποτέλεσμα. Ούτε και τα ίχνη των γονέων της, των αδελφών της και των λοιπών συγγενών της, μπόρεσε να εντοπίσει. Όλες οι πληροφορίες συγκλείνουν και συμφωνούν μεταξύ τους: κανένας από τους δικούς της δεν επέζησε!

Έτσι ήρθε στην Ελλάδα, ψάχνοντας και ρωτώντας κάθε νεοφερμένο ή άγνωστο, μήπως ξέρει ή άκουσε κάτι για τον άνδρα και τους δικούς της, όπως έκανε η μυθολογική Γοργόνα, αναζητώντας τον αδελφό της Μ. Αλέξανδρο.

Τελικά φθάνει στο Σιδηρόκαστρο, όπως κι όπου της όρισε η ΕΑΠ. Της παραχωρήθηκε ένα μικρό οικόπεδο, μ’ ένα παλιό κτίσμα μέσα σ’ αυτό, κάτι σαν αποθήκη και λίγα στρέμματα χωράφια για καλλιέργεια καπνού, για να επιζήσει.

Είναι σ’ όλους αγαπητή. Την πιέζουν να ξανακάνει τη ζωή της. Να βγάλει επιτέλους τα μαύρα. Να ξαναπαντρευτεί. της προξενεύουν τον Κώστα Ζ., κι ύστερα από μακρά επιμονή κατορθώνουν να την πείσουν, να τον πάρει γι’ άνδρα της. Καλό, τίμιο και εργατικό παλικάρι. Από το γάμο αυτό προέκυψε η Μαρία, που τώρα ο Ιορδάνης και ο Πέτρος κουβεντιάζουν μαζί της.

Εκείνη συγκλονισμένη, υποψιάζεται, ότι πλησιάζει στη λύση ενός μυστηρίου, που κατά θείο και απρόσμενο τρόπο, της αποκαλύπτεται. Μπροστά της στέκει ο γιος του αδελφού της μητέρας της, που κι αυτή τον νόμιζε νεκρό, πιστεύοντας ότι η μοναδική που γλύτωσε, ήταν αυτή. Κι όμως ο Θεός οδήγησε τα βήματά του Ιορδάνη προς το μέρος της

♦

Κάποια μέρα, πριν από αρκετά χρόνια η Χαρίκλεια είχε μια αναπάντεχη, αλλά τραγική συνάντηση. Ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πολυαγαπημένο της Βασίλη, που νιόπαντρη έχασε στον Πόντο κι όλες οι πληροφορίες τον έφερναν νεκρό, εκεί στα βάθη της Ανατολίας, στα κάτεργα των αμελέ ταμπουρού.

Κόπηκαν τα πόδια της, σταμάτησε η καρδιά της, σωριάστηκε λιπόθυμη στο έδαφος. Χρειάστηκε άμεση ιατρική βοήθεια.

Όταν ο Βασίλης πληροφορήθηκε, ότι η αγαπημένη του Χαρίκλεια, που τόσα χρόνια ψάχνει, ξαναπαντρεύτηκε κι έχει μια κόρη, τη Μαρία, προτίμησε να φύγει διακριτικά και να εξαφανιστεί τώρα για πάντα, χωρίς ν’ αφήσει στοιχεία και διεύθυνση.

Εκείνη ξαναντύθηκε στα μαύρα, εγκατέλειψε άνδρα και παιδί και αποσύρθηκε σε μοναστήρι της περιοχής, κόβοντας παντοτινά κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Η Μαρία και ο πατέρας της συνεχίζουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους, παρά τα τραγικά της τύχης παιχνίδια. Τώρα έχει δίπλα της, κοντά της, τον μοναδικό εξάδελφο, φαίνεται πως τελικά απ’ όλο το σόι τους μόνο τα δύο αδέλφια επέζησαν από τη γενοκτονικά λαίλαπα των νεότουρκων. Η Θεία Πρόνοια –άλλος θα πει σύμπτωση– έφεραν τους δύο συγγενείς, τον έναν κοντά στον άλλον.

Σταύρος Ν. Παπαδόπουλος

[1] Πέθανε τον Απρίλιο του 2016
[2] Για ευνόητους λόγους χρησιμοποιείται άλλο όνομα από το πραγματικό.

• Πηγή: Σταύρος Ν. Παπαδόπουλος, Θυμάται… (Μνήμες βαθιά ριζωμένες στο χρόνο), σελ.141-144, εκδ. Ινφογνώμων, 2017.
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

10/09/2025 - 11:45μμ
Πρόσφυγες πάνω στο USS EDSALL κατά την εκκένωση της Σμύρνης μετά την κατάληψή της από τον τουρκικό στρατό (πηγή: Naval History and Heritage Command / Collection of Admiral Thomas C. Kinkaid)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Σεπτεμβρίου, ημέρα πένθους για τη Σμύρνη που χάθηκε – Από την εγκύκλιο του Πλαστήρα, στην αναγνώριση από τη Βουλή

9/09/2025 - 9:08πμ
Καΐκι στη συνοικία Καρατάς της Σμύρνης (φωτ.: levantineheritage.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Απόστολου Μυκονιάτη: Kάμποσοι γελάστηκαν και γύρισαν στο χωριό. Όλοι χάθηκαν, πάνω από εκατό νομάτοι

7/09/2025 - 8:47μμ
Ο Παναγιώτης Νόρδας [όρθιος κάτω δεξιά] με την ομάδα προσκόπων που είχε ιδρύσει στην Μπάλια. Ήταν απόφοιτος Νομικής και εργαζόταν στην Οικονομική Επιτροπή της πόλης ως επόπτης. Πέθανε στην Ελλάδα το 1960 (φωτ.: Μπάλια Σύλλογος Μπαλιωτών Μ. Ασίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η μαρτυρική Μπάλια της Μικράς Ασίας: Από τον πρώτο διωγμό στη σφαγή των 600 Ελλήνων μεταλλωρύχων

7/09/2025 - 10:13πμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΠΜ· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γλυκυτάτη μου Κλειώ»: Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1921, ο Αλέξανδρος Ακριτίδης αποχαιρετά την οικογένειά του πριν οδηγηθεί στις αγχόνες της Αμάσειας

5/09/2025 - 4:42μμ
Τραπεζούντα, Ιούλιος 1916: Ο δήμαρχος Ιωάννης Τριφτανίδης  προσφωνεί τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας Νικολάι Νικολάγιεβιτς που μόλις έχει φτάσει με τα στρατεύματά του. Στο κέντρο ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο ΕΜΠ. Εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τραπεζούντος Χρύσανθος: Θερμαίνωμεν εις τους κόλπους ημών τους Μουσουλμάνους, ίνα κατόπιν ως όφεις δήξωσι τους ευεργέτας

5/09/2025 - 10:40πμ
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου μάρτυρας στην Καταστροφή της Σμύρνης – «Κυνηγημένοι απ’ τον ίδιο τον Διάβολο»

4/09/2025 - 8:56μμ
Ανάμεσα στους εικονιζόμενους, στην κάτω σειρά, σημειωμένος με τον δυσδιάκριτο αριθμό 15, με το παλτό και το μουστάκι, βρίσκεται και ο Ηλίας Μέλος, ο μετέπειτα συγγραφέας Ηλίας Βενέζης (φωτ.: Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το δελφίνι»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι σκλάβοι της Μικρασιατικής Καταστροφής: Από τα χέρια των μανάδων και των γυναικών στα τάγματα εργασίας, τα διαβόητα αμελέ ταμπουρού

2/09/2025 - 10:20πμ
Η Βασιλεία Τσαούσογλου (πηγή: phonotheque.hypotheses.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής αφηγείται τη ζωή από το Λιβίσι στη Σύρο

1/09/2025 - 12:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: . EPA/Fabio Frustaci)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Πρεμιέρα τα ξημερώματα με βάδην – Όλο το πρόγραμμα

2 δευτερόλεπτα πριν
O Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 5ου Economist Thessaloniki Metropolitan Summit (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Αναρτήσεις μίσους από τον 52χρονο που συνελήφθη για απειλές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη

31 λεπτά πριν
Το αυτοκίνητο της 70χρονης τυλιγμένο στις φλόγες (πηγή: thebest.gr)

Ολυμπία Οδός: Για 1 χλμ οδηγούσε ανάποδα η 70χρονη πριν από το δυστύχημα – Δύο νεκροί

59 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA / Γιάννης Κολεσίδης)

Η Τουρκία χτύπησε την πόρτα της ΕΕ για το SAFE – Θα εισακουστούν οι ανησυχίες Ελλάδας και Κύπρου;

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

2 ώρες πριν
Υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου προσεύχονται κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στην Μπραζίλια, λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου (φωτ.: EPA / Antonio Lacerda)

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου καταδικάζεται σε 27 χρόνια, ο «σύμμαχος» Τραμπ αντιδρά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign