pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία: Ο θεμέλιος λίθος της σύγχρονης Τουρκίας – Το νέο βιβλίο της Θία Χάλο

Η συγγραφέας του «Ούτε το όνομά μου» παρουσιάζει μια σημαντική μελέτη

16/03/2025 - 11:32μμ
Από την ορκωμοσία της Σάνο Χάλο (κέντρο) και της συγγραφέως Θία Χάλο (δεξιά), στις 11 Ιουνίου 2009, στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Μητέρα και κόρη απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για την προσφορά τους στον Ποντιακό Ελληνισμό (φωτ.: GANP/DIMITRIS PANAGOS)

Από την ορκωμοσία της Σάνο Χάλο (κέντρο) και της συγγραφέως Θία Χάλο (δεξιά), στις 11 Ιουνίου 2009, στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Μητέρα και κόρη απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για την προσφορά τους στον Ποντιακό Ελληνισμό (φωτ.: GANP/DIMITRIS PANAGOS)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ελληνικό κοινό ετοιμάζεται να κατακτήσει για ακόμα μια φορά η Θία Χάλο (Thea Halo), η συγγραφέας του best seller Ούτε το όνομά μου, Γενοκτονία και επιβίωση – Μια αληθινή ιστορία του Πόντου (εκδόσεις Γκοβόστη, 2001) που δεν είναι παρά η συναρπαστική ιστορία της μητέρας της, της «γιαγιάς των Ποντίων» Ευθυμίας Βαρυτιμίδου (Sano Halo).

Το νέο βιβλίο της με τίτλο «Γενοκτονία – Ο θεμέλιος λίθος της σύγχρονης Τουρκίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη, σε μετάφραση της Μαρίνας Φράγκου ενώ τον πρόλογο έχει γράψει ο Άνταμ Τζόουνς

Η Θία Χάλο, ιδρύτρια-πρόεδρος του Ιδρύματος Ποντιακής Κληρονομιάς «Σάνο Θεμία Χάλο» (Sano Themia Halo Pontian Heritage Foundation), μας είχε προιδεάσει για το νέο της βιβλίο, ήδη από το 2014.

Σε συνέντευξή της στο pontosnews.gr, λίγους μήνες μετά την απώλεια της μητέρας της είχε δηλώσει «Εδώ και αρκετά χρόνια εργάζομαι πάνω σε ένα βιβλίο ιστορίας σχετικό με τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι κατακερματίστηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και γιατί κατέφυγε στη Γενοκτονία. Θέλω να διαλύσω κυρίως τους μύθους ως προς το γιατί στοχοποιήθηκαν οι Έλληνες.

»Ο κόσμος επιρρίπτει τις ευθύνες για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ελληνική κατοχή του 1919. Ή υποστηρίζουν ότι απλά ήταν μια «ανταλλαγή των πληθυσμών». Επίσης ισχυρίζονται ότι οι Νεότουρκοι φοβόντουσαν τη Μεγάλη Ιδέα. Η έρευνά μου δείχνει ότι τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Έχω συγγράψει περισσότερες από 400 σελίδες, αλλά δυστυχώς πιεστικά προβλήματα έχουν προτεραιότητα, οπότε είναι δύσκολο να συγκεντρωθώ στο χειρόγραφο. Θα το κάνω όμως κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα.

»Στο μεταξύ, μια εργασία που έγραψα και βασίζεται σ’ αυτή τη μελέτη θα δημοσιευτεί στο νέο μου βιβλίο, που περιέχει και μια συλλογή εργασιών άλλων μελετητών οι οποίες επίσης επικεντρώνονται στις γενοκτονίες Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων. Αυτές οι εργασίες παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που έγινε στο Σικάγο και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 5 Μαΐου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

31/10/2026 - 10:12μμ
Αρμενικό σπίτι με σπασμένα παράθυρα στο Ερζερούμ, μετά τη σφαγή της 30ής Οκτωβρίου 1895. Η λήψη χρονολογείται περίπου την 1η Νοεμβρίου (φωτ.: συλλογή William Sachtleben / UCLA Library)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ερζερούμ 1895: Αμερικανός που αναζητούσε έναν ποδηλάτη κατέγραψε τη σφαγή των Αρμενίων – Οι πολύ σκληρές φωτογραφίες

30/10/2026 - 8:36μμ
Η αποβάθρα της Αμισού το 1900 και η έκθεση εξέτασης Πόντιων προσφύγων που συντάχθηκε στο «Νάξος» στις 27 Οκτωβρίου 1921 (φωτ.: Alexandre J. Anthopoulos / Wikimedia Commons· τεκμήριο: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι κυνηγημένοι της Αμισού: Μήνες στα βουνά, ώσπου φάνηκε το «Νάξος»

27/10/2026 - 9:45πμ
Αντίτυπο της Μαύρη Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία στον Πόντο: Το μαρτύριο του παπα-Ιωάννη στην Εγκαρσή, στα Πλάτανα της Τραπεζούντας τον Οκτώβριο του 1916

26/10/2026 - 3:30μμ
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
Ο Μουσταφά Κεμάλ κατά την ανάγνωση της «Νουτούκ», στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο του 1927 (πηγή: TBMM / Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μουσταφά Κεμάλ και «Νουτούκ»: Οι 36 ώρες που διαμόρφωσαν την επίσημη ιστορία της Τουρκίας – Και οι γενοκτονίες στο περιθώριο

15/10/2026 - 8:49μμ
Το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στο Τσιτσερνακαμπέρντ. Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Χρατσιά Ταστσιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το μνημείο, το Μουσείο και τα όρια της πολιτικής

14/10/2026 - 9:58πμ
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

9/10/2026 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΟΕ)

Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων: Ασημένιο μετάλλιο ο Παπαθεοδώρου

10 λεπτά πριν
Ο Κωστής Παλαμάς μπροστά στο βιβλιοπωλείο Κάουφμαν στην Αθήνα, πριν από το 1941 (φωτ.: Δημήτριος Γιαγκόγλου / Wikimedia Commons)

Παλαμάς και πρόσφυγες του 1922 – «Μια στάλα αγάπη» για όσους έχασαν τα πάντα

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Με νέα τμήματα εμπλουτίζει τις δράσεις του ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ραφήνα: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που έχασε το υποπολυβόλο MP5 από σκισμένη σακούλα σουπερμάρκετ

2 ώρες πριν
(Πηγή: alexpolis.gr)

«Ρίζα μ’ και στερέα μ’»: Ένα νοσταλγικό ταξίδι στη Μικρά Ασία μέσω Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν
Γιγαντοαφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Λικούντ, στην οποία απεικονίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και μαχητικά αεροσκάφη, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ (φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)

Ντόναλντ Τραμπ: Τέλος η ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ έως το τέλος του 2026

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV